M. Ivaškevičius sako išgirdęs, esą apdovanojimų komisijos dauguma apkaltino spektaklį proputiniškumu.

„Šįkart ne apie karą. Nors, ko gero, vis dėlto apie karą. Esu priverstas šiek tiek apkartinti artėjančią Teatro šventę. O būtent visų mūsų laukiamus teatro apdovanojimus. Tiesiog negalėjau nutylėti, išgirdęs, kuo Auksinių scenos kryžių komisijos dauguma apkaltino spektaklį „Miegantys“. Tai proputiniška pjesė ir proputiniškas spektaklis, todėl jis negali būti nominuotas tarp geriausių. Niekada iki šiol nekvestionavau jokių vertinimo komisijų darbo, apdovanojimus laikiau antraeiliu dalyku, malonia, bet vis dėlto tuštybe, gal todėl negavau jokių kryžių nei už „Išvarymą“, nei „Madagaskarą“, nei „Mistrą“, apskritai nė viena mano pjesių niekada netapo metų geriausia pjese Lietuvoje ir dėl to nesukau sau galvos. Ramiausiai į tai sureagavau ir šiemet, šiek tiek labiau nustebino tik tai, kad tarp geriausių režisierių nominantų, kas ir reiškia didžiausią spektaklio įvertinimą, nebuvo Oskaro Koršunovo. Nurašiau tai neseniai kilusio skandalo padariniams. O pasirodo nė velnio. Komisijoje dėl „Miegančių“ vyko mūšiai ir nugalėjo dauguma, tvirtinusi, kad spektaklis proputiniškas. ????!“, – rašo M. Ivaškevičius.

„Taigi ir noriu kreiptis į tą daugumą: mieli imbicilai, neskiriantys juodo nuo balto ir žemės nuo dangaus, ar jums tikrai vieta būti šioje komisijoje? Ar Orwelo Gyvulių ūkis jums nepasirodė prostaliniškas, o 1984 - pro Kin Jong uniškas? O jei vis dėlto esate protingi ir darėte tai iš kažkokio užslėpto keršto kažkam, žinokite, kad pasirinkote pačias niekšingiausias įmanomas priemones ir tebus jūsų vardai šioje šviesoje įrašyti į Lietuvos teatro istoriją. Atsiprašau už tokį kategoriškumą, bet tiesiog jau pavargau kovoti su nukerpėliais. Teksto suvokimo problema tampa viena rimčiausių problemų Lietuvoje. Pabaigai noriu pasveikinti ir apkabinti nuostabiasias „Miegančių“ aktores Nelę Savičenko, Tomą Vaškevičiūtę, Aistę Zabotkaitę, kostiumų dailininką Dainių Bendiką, vis dėlto nominuotus Auksiniams scenos kryžiams už šį spektaklį. Jūsų pergalė yra dviguba, nes patekote tarp geriausių net ir kurdami proputiniškame spektaklyje“, – tęsia M. Ivaškevičius.

Šiais metais Auksinių scenos kryžių apdovanojimų komisijoje yra Margarita Alper (komisijos pirmininkė), Silvija Čižaitė-Rudokienė, Monika Jašinskaitė, Lina Klusaitė, Rasa Murauskaitė, Martynas Petrikas, Jevgenija Šermeniova, Janina Stankevičienė, Birutė Ukrinaitė-Garbačiauskienė.

Auksinių scenos kryžių komisijos pirmininkė M. Alper Delfi sakė, kad M. Ivaškevičiaus paskelbtas įrašas yra paremtas nepagrįstais gandais, todėl jų net nėra kaip komentuoti. „Tikrai nebuvo tokio vertinimo, kad komisija būtų taip sprendusi. Visus spektaklius vertiname vienodai meniniais kriterijais“, – užtikrino ji.

M. Alper aiškino, kad dramaturgijos nominacijos šiemet apskritai apdovanojimuose tiesiog nebuvo, kaip ir pernai: „Yra daug nominacijų, kurios kinta, priklausomai nuo sukurtų spektaklių. Jei, tarkime, matome, kad atsiranda konkurencingas trejetukas, tai mes tada vėl galvojame apie dramaturgiją, bet šiemet tiesiog nebuvo to kritinio skaičiaus, kad mes ją grąžintume“.

Režisūros kategorijoje spektaklis „Miegantys“, pasak jos, buvo apsvarstytas, bet visgi tarp nominantų nepateko: „Mes esame 9 žmonės komisijoje ir balsuojame. Mūsų balsavimas slaptas ir mes patys pamatome, ką subalsuojame, tik finale. Kaip su visais spektakliais, balsavome ir rinkome, ir jis tiesiog nepateko tarp kitų“.

Apdovanojimai bus įteikti sekmadienį, kovo 27-ą dieną, minint Tarptautinę teatro dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)