Vyriškos moterys ir nusikaltimas

Jau atspausdintos afišos, kuriose skelbiama: Kauno menininkų namai ir menininkų sambūris “Happy people” (“Laimingi žmonės”) pristato vienos dalies nepatogiai juokingą spektaklį “Tarnaitės”. Jis bus rodomas kovo 12, 19, 23 dienomis. “Šiomis dienomis jau baigiamos dekoracijos, paskutiniai adatos dygsniai eskizą paverčia kostiumais”, - sakė spektaklio koordinatorė Ieva Zelionkaitė.

Pasak režisieriaus Arvydo Lebeliūno, jo interpretuojama prancūzų dramaturgo pjesė - istorija apie dvi mergaites, kurios užaugo... vyrais. Dvi iš pažiūros ramios moterys visą gyvenimą planavo įvykdyti... žmogžudystę. Seserų tarnaičių aukomis tapo jų šeimininkės...

Ž.Ženė pjesės, parašytos 1940 metais, pagrindu tapo realus nusikaltimas, 1930-aisiais sukrėtęs visą Prancūziją. Tačiau Menininkų namuose savo projektą įgyvendinantys kūrėjai tikina, kad scenoje nesilies kraujo upės, o kai kuriose spektaklio vietose bus juokinga...

Dramaturgas savo veikalą skyrė vaidinti vyrams. Ta rekomendacija sekęs režisierius Arvydas Lebeliūnas vaidmenis patikėjo aktoriams Ridui Žirguliui, Henrikui Savickiui ir Sakalui Uždaviniui. Scenografiją “Tarnaitėms” sukūrė Danielius Sodeika, kostiumus - Inga Kažemėkienė, muziką - Jonas Sakalauskas, videoinstaliaciją - Laisvis Karvelis.

“Mūsų namai visada pasirengę padėti profesionaliems menininkams įgyvendinti jų projektus. Suteikiame patalpas, organizacinę pagalbą, o į procesą nesikišame”, - sakė Menininkų namų direktorius Viktoras Valašinas.

Meilė nepasiduoda laikui

Aktorius ir režisierius V.Valašinas prisipažįsta pats save sugėdinęs dėl ilgos pauzės: “Pagalvojau: kaip čia yra, juk nieko nepastačiau mūsų namų scenai, o reikėtų. Taip atsirado idėja sukurti spektaklį pagal Jalmaro Bergmano “Paskutinį kavalierių” - žavų apsakymą apie dvi senutes seseris ir nesenstančią žmogaus širdį”.

“Paskutinio kavalieriaus” teatrinė versija žiūrovus į Menininkų namus pakvies kovo 26 dieną. Tai bus tarsi ypatingas akcentas Tarptautinės teatro dienos išvakarėse, sakė V.Valašinas.

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje kuria aktoriai Rūta Staliliūnaitė, Nijolė Lepeškaitė, Tomas Erbrėderis. Dvi pasenusios seserys nuolat prisimena savo jaunystę, patirtą nelaimingą meilę ir vis dar viliasi sulaukti stebuklo. Kai į moterų namus pasibeldžia paslaptingas vyriškis, kiekviena įžiūri jame savąjį širdies išrinktąjį, pagaliau atvykusį išsivežti ilgai laukusią mylimąją...

“Paskutinis kavalierius” pasakoja apie tikėjimą, meilę, gyvuojančią nepaisant amžiaus, apie vienišumą. Juk visi gimstame vieni ir mirštame vieni. Seserys iškeliauja paskutinio kavalieriaus rogėmis ten, iš kur negrįžtama, - užmiega skambant Vidmanto Bartulio specialiai šiam spektakliui parašytam choralui. Nesakau, kad mano pastatymas bus geresnis už kitą šiandieninę sceninę produkciją, bet jis bus kitoks. Šviesesnis, labiau atsigręžęs į amžinąsias vertybes”, - kalba Viktoras Valašinas.

Po premjeros - pauzė iki rudens

“Paskutinio kavalieriaus” statytojų komandoje - stiprūs profesionalai. Scenografiją ir kostiumus kuria jauna dailininkė Kotryna Daujotaitė, jau pelniusi aukštus šalies teatrinius apdovanojimus. Vienas talentingiausių šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių V.Bartulis parašė spektakliui muziką, kuri, pasak V.Valašino, savaime yra atskiras meno kūrinys. Jau dabar teatro gurmanus intriguoja galimybė po ilgos pauzės pamatyti scenoje Rūtą Staliliūnaitę.

“Mūsų spektaklis nėra vienkartinis projektas, tačiau po premjeros bus iki rudens truksianti pauzė. Mat Rūta Staliliūnaitė išvyks į JAV, kur viešės keletą mėnesių”, - užsiminė “Paskutinio kavalieriaus” režisierius.

Tarp kovo naujienų Menininkų namų bičiuliams - tradicinis Tarptautinės teatro dienos minėjimas, kurio išradingumas patraukia visų V.Putvinskio gatvės praeivių dėmesį. Šiemet terasoje irgi liepsnos laužas, ant kurio bus “aukojamas jautis”, pokštaus tikros ir apsimetėlės žvaigždės, žadėjo V.Valašinas.