„Yra tam tikra tendencija, kai mums bandoma paaiškinti, kad kultūra yra už karo ribų. Ne, kol šią kultūrą palaiko agresyvi Rusijos valstybė, ji nėra iškritusi iš politikos. Tai minkštoji galia, kuri ukrainiečiams taip pat atneša savotiškas kulkas ir mirtį. Kartu su Europos institucijomis darysime viską, kad karo metu Rusijos kultūros veikėjų atskirtis tęstųsi, šia kryptimi turime reikšmingų pasiekimų. Jei norite bendradarbiauti su rusais, eikite ten, už Uralo, ten yra didelė teritorija, taiga, ir ten bendradarbiaukite“, – pažymėjo O. Tkačenka.

Jis priminė, kad daugelis kultūros įstaigų Europoje jau atsisakė bendradarbiauti su Rusija, šis procesas tik stiprės. „Dabar daugiau nei 70 organizacijų atsisakė kultūrinio bendradarbiavimo su Rusija – tai Kanų kino festivalis, „La Scala“ teatras ir daugelis kitų kultūros organizacijų. Jiems draudžiama dalyvauti bienalėje, trienalėje Italijoje. Tai reiškia, kad ši kultūros uždanga bus bent jau karo laikotarpiu – sulaukiame didelio palaikymo tiek iš kolegų kultūros ministrų, tiek iš kultūros įstaigų ir organizacijų. Mes iškėlėme klausimą dėl Rusijos pašalinimo iš UNESCO organizacijos arba bent jau jos narystės sustabdymo karo laikotarpiui“, – pabrėžė O. Tkačenka.

„Ukrinform“ priminė, kad Kultūros ir informacijos politikos ministras O. Tkačenka kartu su Europos Sąjungos kultūros ministrais kreipėsi į UNESCO dėl 45-osios Pasaulio paveldo komiteto sesijos Kazanėje atšaukimo ir jos perkėlimo į Lvivą.

Nuo vasario 24 d. tęsiasi plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą. Agresorius apšaudo ir naikina svarbiausius infrastruktūros objektus, Ukrainos miestų ir kaimų gyvenamuosius rajonus, naudodamas artileriją, daugybinius raketų paleidimo įrenginius ir balistines raketas. Ukrainoje įvesta karo padėtis ir paskelbta visuotinė mobilizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją