„Rusijos Federacijos karas prieš nepriklausomą Ukrainą yra šiurkštus tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų Chartijos principų pažeidimas, kuris kelia grėsmę Europos ir pasaulio saugumui bei stabilumui, prieštarauja Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) misijai ir vertybėms bei kenkia tarptautinės bendruomenės pastangoms kurti taikos kultūrą“, − rašoma rezoliucijoje.

Joje pabrėžiama, kad Rusijos ir jos bendrininkės Baltarusijos kariniai veiksmai prieš Ukrainą daro neįmanomą šių šalių narystę Jungtinių Tautų Organizacijoje ir UNESCO. „Kultūros paveldo, švietimo, mokslo ir kultūros institucijų naikinimas yra karo nusikaltimai, o Ukrainos kultūros vertybių naikinimas reiškia žalą visos žmonijos kultūros paveldui“, − tvirtinama dokumente.

Kartu Lietuvos parlamentas kviečia kovoti su Rusijos Federacijos skleidžiama dezinformacija ir skatinti laisvą, nepriklausomą ir nešališką žiniasklaidą kaip vieną iš svarbiausių demokratijos pagrindų.

Priimta rezoliucija raginama užtikrinti Ukrainos švietimo, mokslo sričių atstovų, menininkų, kultūros darbuotojų saugumą ir jų saviraiškos laisvę, skatinama vykdyti Ukrainos kultūros vertybėms bei švietimo ir mokslo infrastruktūrai padarytos žalos stebėseną ir remti Ukrainos švietimo, kultūros bei mokslo sektorių atgaivinimo procesus.

Pasak šią rezoliuciją pristačiusio Seimo Kultūros komiteto pirmininko Vytauto Juozapaičio, tai yra mūsų politinė deklaracija, kurią turėtų išgirsti ir Jungtinės Tautos, ir UNESCO. „Pirmiausia tai yra žinutė turbūt tiems, kurie šiandien yra organizacijos vadovybėje: jie turėtų susimąstyti ir šioje neįtikėtino, ciniško karo akivaizdoje apsispręsti būti tiesos, taikos, meno, kultūros ir švietimo pusėje“, − kalbėjo V. Juozapaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją