Ši meninė akcija – tai universiteto organizuojamo tarptautinio kongreso „CoHappiness“ (partneris – Kaunas 2022) programos dalis.

D. Perjovschi kūrinius perduoda neatlygintinai: jam skirtą honorarą jis aukoja nuo karo nukentėjusiems Ukrainos gyventojams remti. Jo darbus perpiešė gatvės menininkas Tadas Šimkus, kuris pripažino, kad Dan Perjovschi jau ilgą laiką yra vienas mėgstamiausių jo kūrėjų.
Dan Perjovschi (Jono Petronio nuotr.)

Įkvėptas žiniasklaidoje nušviečiamų aktualijų, D. Perjovschi savo piešiniuose ir instaliacijose tyrinėja tokias temas kaip kariniai konfliktai, tarptautinių organizacijų politika, kapitalizmas, ekstremizmas ir kt. Jo kūriniai eksponuojami ir pristatomi muziejuose, viešose erdvėse ir laikraščių puslapiuose.
Menininkas yra surengęs parodas Modernaus meno muziejuje (MoMA) Niujorke, Venecijos bienalėje, „Manifesta“, „Documenta“ parodose, taip pat – personalinėse parodose Hamburgo, Tokijaus, Helsinkio, Stambulo, Berlyno, Liuksemburgo muziejuose ir kt. Jis yra pelnęs Europos kultūros fondo Princesės Margriet premiją, J. Mačiūno premiją ir kt. apdovanojimus. Jo darbai yra įtraukti į muziejų kolekcijas MoMA Niujorke, „Pompidou“ centre Paryžiuje, „Moderna Museet“ Stokholme, „Tate“ Londone ir kitur.
Dan Perjovschi (Jono Petronio nuotr.)

Menininko kūriniai Aleksote atsirado neatsitiktinai. Kaip teigia viena iš kongreso organizatorių VDU docentė dr. Jūratė Tutlytė, buvusioje karinėje teritorijoje esanti siena Ukrainos karo fone yra stiprus simbolinis užtaisas. Vėliau ant jos gali atsirasti daugiau menininkų kūrinių, tiriančių karo beprasmybę, laisvės sąvoką, – taip ji taptų atvira galerija, kurios segmentai su kūriniais vėliau gali būti perkelti į kitas miesto vietas, tęsti diskusiją.

Menininkas, VDU kvietimu, turėjo dalyvauti pirmajame tarptautiniame kongrese „CoHappiness. Permąstant laimę“, kuris, prasidėjus karui Ukrainoje, buvo atidėtas. Paskaitą apie savo kūrybą D. Perjovschi sutiko perskaityti Kaune vėlesniu, laimingesniu metu. Kongresą konsultuojantys menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai sako: „Dan Perjovschi pakvietėme į Lietuvą, nes jo kūriniai pasižymi nuginkluojančiu humoru bei taupia piešinio išraiška, ir verčia žiūrovą šypsotis ar juoktis žvelgiant absurdui ir siaubui į akis. Tokie taiklūs komentarai šiandien yra ypač svarbi atsvara neviltį skleidžiančiai destruktyviai propagandai“.

Piešinius bet kuriuo metu galima apžiūrėti netoli Lakūnų plento esančioje teritorijoje (koordinatės ČIA).

Menininkas į Lietuvą planuoja atvykti spalio mėnesį. Jo vizitas yra tarptautinio kongreso „CoHappiness. Permąstant laimę“, kurį birželio 1–3 dienomis organizuoja Vytauto Didžiojo universitetas, programos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją