Anot Kauno miesto savivaldybės atstovų, atidarymo dieną šioje erdvėje susitelks organizacijos ir iniciatyvos, teikiančios paramą nuo karo kenčiančiai šaliai ir jos žmonėms, o vakare vieningas solidarumas bus išreikštas jungtiniame Ukrainos bei Lietuvos atlikėjų koncerte.

Laisvės alėjoje, pagal paskirtį seniai neveikiančio Kauno centrinio pašto rūmų 3 aukšte, įsikuria atviros erdvės kūrybai ir bendradarbystei, meno terapijos užsiėmimams, taip pat – ir parodų erdvės.

„CulturEUkraine“ platforma sieks, kad Ukrainos kultūros, meno ir balsas būtų girdimas plačiai Europos mastu, o pačių kūrėjų darbai ir idėjos nebūtų sunaikinami visa griaunančios karo agresijos ir turėtų saugią kultūrinę užuovėją.

Tai bus vieta Ukrainos žmonėms kurti ir susitikti, bendrauti, atsipalaiduoti ar susisiekti su artimaisiais.

Įkurtuvių dieną Kauno centriniame pašte ir jo prieigose įsikurs ir organizacijos, menininkai, sveikatinimo ekspertai bei iniciatyvos, teikiančios ir organizuojančios paramą Ukrainai. Renginio metu bus pateikiama aktuali informacija apie galimybes prisidėti prie paramos Ukrainai bei sužinoti, kur ir kokių pagalbos priemonių gali tikėtis į šalį atvyksiantys karo pabėgėliai.

Projekto „Kaunas ir Kauno kultūros sostinė atstovės Irutės Tumaitės teigimu, susitelkime dalyvaus platus spektras organizacijų: nuo didžiųjų – Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, „Gelbėkit vaikus“, Maltos Ordino pagalbos tarnybos, Lietuvos Šaulių Sąjungos – iki mažesniųjų, organizuojančių meninės terapijos užsiėmimus, teikiančiųjų psichologinę ir fizinę pagalbą.

Veiks ir „Kaunas 2022“ erdvė, kurioje bus galima įsigyti specialios atributikos, puoštos Herojaus mokyklos vaikų piešiniais. Ją pardavus, gautos pajamos bus skirtos ukrainiečių meninėms rezidencijoms ir meniniams projektams.

Nuo 18 valandos istorinis Kauno centrinio pašto pastatas bus užlietas simboliniu mėlyna–geltona šviesų deriniu, o Laisvės alėjos ir Kanto gatvės sankryžoje vyks jungtinis Ukrainos ir Lietuvos kūrėjų gyvo garso koncertas, skirtas išreikšti paramą ir solidarumą Ukrainai bei jos žmonėms.

Dalyvaus ukrainiečių atlikėjai – Olga Kondratyeva Mikhailovna (smuikas), Nikita Alexandrovich Nekh (smuikas), Natalia Stanislavovna Radkova (smuikas), Kiril Dernovoj. Koncertuos ir Šarukas Joneikis (grupės „Garbanotas“ narys), dainininkė Clara Giambino, elektroninės muzikos atlikėjas Mesijus ir matematinio roko grupė. Koncertas nemokamas, į jį kviečiami visi miestiečiai.

ELTA primena, jog kūrybos centro Ukrainos menininkams steigimo pradžioje kauniečių buvo paprašyta paramos įgyvendinti šią iniciatyvą. Į prašymą tuoj pat atsiliepta.

„Vos tik paskelbus apie reikalingą paramą kūrybinės erdvės įkūrimui, sulaukėme didelio skaičiaus norinčiųjų padėti, – nuo fiziškai norinčiųjų prisidėti prie erdvių sutvarkymo iki „įjaukinimo“ daiktais ir prisidėjimo buityje reikalingais prietaisais.

Iniciatyvių piliečių noro siūlymų buvo net iš kitų miestų. Toks dėmesys stipriai motyvuoja, o pačiai erdvei suteikia dar didesnę prasmę ir sustiprina idėją, kad tai projektas, kuris sukurtas žmonių – žmonėms”, – kalbėjo viena iniciatyvos organizatorių, „Kaunas 2022“ rėmimų kuratorė Irutė Tumaitė.

Ji pabrėžė, kad paramos sulaukta ne tik iš pavienių miestiečių, stipriai prisideda ir verslo įstaigos.

„Norėtume padėkoti jau prisidėjusiems verslams, vienas tokių – oficialus „Kaunas 2022” bendruomenės narys – partneris „Kauno baldai”, prie Centro jaukumo sukūrimo prisidedantis dovanotais kilimais ir baldais”, – teigė I. Tumaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją