„Rusijos pradėtas neišprovokuotas ir nepateisinamas karas prieš Ukrainą suvienijo Lietuvos visuomenę ir sustiprino jos ryžtą remti dėl savo išlikimo ir laisvės narsiai kovojančius ukrainiečius. Griežtai smerkiame Rusijos vykdomą karą prieš nepriklausomą Ukrainos valstybę ir jos žmones. Ši drąsi šalis kovoja ir už mūsų laisvę ir demokratiją. Filmo „ Už jūsų ir mūsų laisvę“ premjera Nacionalinėje bibliotekoje Lietuvos valstybei svarbią dieną – dar vienas bandymas kalbėti apie laiko išbandymus atlaikiusią Ukrainos ir Lietuvos santykių raidos dinamiką ir siekį būti kartu iki pergalės“, – kviesdamas į filmo peržiūrą sako Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Šio filmo premjera Kyjive Lietuvos ambasadoje įvyko 2021 m. gruodžio 8 d. minint Lietuvos ir Ukrainos diplomatinių santykių 30-metį. Pasak ukrainiečių režisierės L. Artiuginos, dokumentinis filmas „Už jūsų ir mūsų laisvę“ yra Ukrainos padėka Lietuvai už neįkainojamą ilgalaikį indėlį ir pagalbą Ukrainos žmonėms.

„Šis projektas gimė Lietuvos 100-mečio metais. Tai – Lietuvos ir Ukrainos draugystės projektas. Taip jį ir pavadinome – „Už jūsų ir mūsų laisvę“. Kokia šios draugystės paslaptis, kokio pobūdžio mūsų santykiai? Mes aiškinsime ir ieškosime atsakymo į šiuos klausimus“, – filmo įžangoje sako režisierė, nevyriausybinės organizacijos „Naujasis Donbasas“ projektų vadovė.

Filmo pagrindiniai veikėjai – politikai, diplomatai, diasporos atstovai, kariai, savanoriai, eiliniai žmonės – iš Lietuvos ir Ukrainos dalijasi prisiminimais apie mūsų šalių draugystę, bendrą kovą už SSRS okupuotos Lietuvos nepriklausomybę 1991 metais, ukrainiečių indėlį į šią sunkią akistatą.

Taip pat filme paliečiama 2014-ųjų Maidano tema, atvira Rusijos agresija prieš Ukrainą, Krymo okupacija bei Rusijos saugumo pajėgų įsiveržimas į dalį Luhansko ir Donecko regionų. Filmas pasakoja ir apie Lietuvos savanorius, kurie tuomet organizavo pagalbą Ukrainos kariuomenei. Lietuvos vyriausybė pirmoji atsiuntė lėktuvus padėti sužeistiems Ukrainos kariams ir savanoriams, kad jie būtų laiku evakuoti ir išgelbėti.

Renginyje dalyvaus filmo herojai, diaspora, politikai ir diplomatai, dirbantys santykių su Ukraina ir Europos Sąjungos Rytų kaimynystės srityje. Renginio moderatorius – Petras Vaitiekūnas, Nepriklausomybės akto signataras, buvęs ambasadorius Ukrainoje. Diskusijoje dalyvaus žurnalistas Vytautas Bruveris. Nuotoliniu būdu susisieksime su filmo režisiere L. Artiugina ir kūrybine grupe.

Organizatoriai kviečia registruotis čia.

Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Renginiuose uždarose erdvėse visi vyresni nei šešerių metų žiūrovai ir dalyviai, personalas privalo dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius. Dalyviai turi laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Organizatoriai atsiprašo už nepatogumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją