„Sprendimai buvo vakar beveik vidurnaktį priimti. Mūsų sprendimas yra, kad orkestras ir filharmonija juo pasitiki, gautas jo laiškas – parama Ukrainai, pasmerkimas Putino režimo, viskas tvarkoje. Vakar ir Italijos spauda, kur jis gyvena, paskelbė jo kreipimąsi, jis šiuo metu organizuoja humanitarinę pagalbą Ukrainai, tad viskas bus tvarkoje“, – BNS ketvirtadienį teigė R. Prusevičienė.

„Jo pozicija vieša, jis jau pasisakė prieš Putiną, jis sau visus kelius į Rusiją uždarė ir tai yra esminis, egzistencinis sprendimas“, – pridūrė ji.

R. Prusevičienė anksčiau LRT yra sakiusi, kad iš Maskvoje gimusio, Italijos pilietybę turinčio ir nuolat Rusijoje koncertuojančio S. Krylovo prašoma išsakyti griežtą poziciją dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, priešingu atveju bendradarbiavimas bus nutrauktas.

Filharmonija jau anksčiau pranešė, jog solidarizuodamasi su Rusijos užpulta Ukraina į koncertų repertuarą įtraukia Ukrainos kompozitorių kūrinius, atšaukia Rusijos atlikėjų pasirodymus.

Filharmonija taip pat paskelbė ir Sergejaus Krylovo laišką:

Atsižvelgdamas į naujausius įvykius, norėčiau labai aiškiai išdėstyti savo poziciją. Kaip ir daugelis taiką mylinčių žmonių visame pasaulyje, esu labai sukrėstas žiauraus smurto, šios savaitės tragiškų įvykių ir, savaime suprantama, griežtai nepritariu ir smerkiu Putino karinę agresiją prieš suverenią, nepriklausomą šalį Ukrainą.

Aš asmeniškai niekada nejaučiau ir viešai nereiškiau paramos vyriausybių ar prezidentų politiniams veiksmams ir sprendimams. Aš esu muzikantas, pagal nutylėjimą taikdarys; kalbu universalia klasikinės muzikos kalba ir groju įvairiai publikai visame pasaulyje.

Mane visada asmeniškai įkvėpė didysis Yehudi Menuhinas, koncertavęs sąjungininkų kariams, išgyvenusiems koncentracijos stovyklas, ir publikai pokario Berlyne bei Sovietų Sąjungoje. Muziką jis laikė tikra susitaikymo priemone.

Praėjusią savaitę Maskvoje dirigavęs kitas puikus muzikantas Paavo Järvi savo pareiškime sakė: „Šiuo koncertu savo jauniesiems kolegoms norėjau palikti šiek tiek meilės ir vilties žmonijai... meilės ir vilties, kuri išliktų jų širdyse ir prisiminimuose metus, o gal dešimtmečius izoliacijos, kuri tikrai ateis.“

Šią tamsią valandą meldžiu už taiką, kad baigtųsi beprasmis kraujo praliejimas ir baisios nekaltų žmonių kančios. Iš visos širdies tikiuosi, kad taika bus atkurta kuo greičiau. Šis karas turi būti nedelsiant sustabdytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)