Mėlyna kaip apelsinas žemė

Vilniuje pristatyta lietuvių ir ukrainiečių kurto, Giedrės Žickytės prodiusuoto dokumentinio filmo „Mėlyna kaip apelsinas žemė“ („The Earth is Blue as an Orange“) premjera. Dar prieš oficialią premjerą filmas pradėtas rodyti šalies kino teatruose, visas surinktas lėšas filmo komanda ir kino teatrai skiria Ukrainai ir nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams filmo kūrėjams bei herojės Annos šeimai.

Epitafija praeinančiam laikui

Kovo 4 d. Valdovų rūmuose Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, surengs Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertą „Epitafija praeinančiam laikui“, kurį skirs Ukrainos ir jos žmonių palaikymui. „Neįmanoma žodžiais perteikti tų jausmų, kuriuos šiuo metu jaučiu – viskas, ką pasakyčiau, būtų per mažai“, – prieš koncertą sakė maestro G. Rinkevičius. Koncerto metu kartu su organizacija „Stiprūs kartu“ orkestras kvies žmones aukoti pagalbai Ukrainoje.

Broliams ir sesėms Ukrainoje palaikyti

Valdovų rūmų muziejuje prasideda aštuntasis tarptautinis Marco Scacchi senosios muzikos festivalis ir pirmasis jo koncertas skiriamas broliams ir sesėms Ukrainoje palaikyti. Visos už koncerto bilietus surinktos lėšos bus pervestos Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijai ir skirtos už laisvę kovojantiems Ukrainos žmonėms.

Šeštadienį, kovo 5 d. 18.00 val. Marco Scacchi senosios muzikos festivalį pradės Lenkijos a cappella karaliais vadinami „Affabre Concinui“ – išskirtinio talento, fenomenaliais vokalo įgūdžiais garsėjantys atlikėjai. Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje ansamblis atliks Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje skambėjusią muziką.
Marco Scacchi senosios muzikos festivalis ( V. Abramausko nuotr.)

„Affabre Concinui“ – vyrų vokalinis sekstetas, įkurtas 1983 m. Poznanėje. Jo nariai anksčiau yra dainavę Poznanės berniukų chore ir „Poznanės lakštingalose“. Grupė atlieka kūrinius a cappella, jų meninį kredo apibrėžia lotyniškas pavadinimas, reiškiantis „puikiai harmonizuojantis“. Kaip savo įkvėpėjus atlikėjai mini anglų vokalinį sekstetą „The King’s Singers“.

VDA Ukraine support / art fair

Startuoja Vilniaus dailės akademijos (VDA) Grafikos katedros organizuojama mugė, kurios metu įsigydami menininkų kūrinius galima bus paremti Ukrainą. Visi surinkti pinigai bus tiesiogiai paaukoti organizacijai Blue Yellow. Renginio metu taip pat bus gausu ir palaikymo žinutę Ukrainai nešančios atributikos. Mugė vyks Vilniaus dailės akademijoje, Naujųjų rūmų šachmatinėje salėje (Malūnų g. 5).

Visi kuriantys kviečiami atnešti savo kūrinius į Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedrą arba šalia jos esančią 321 auditoriją (Malūnų g. 5). Kūriniai turi būti paruošti pardavimui, ant jų užrašytas autorius, kaina ir kontaktai.

Mugė veiks: kovo 1 d. nuo 17.00 iki 20.00 val., o kovo 2–5 dienomis – nuo 12.00 iki 20.00 valandos.

Languose – solidarumo Ukrainai ženklai

VDA taip pat kviečia jungtis prie meninės solidarumo su Ukrainos žmonėmis iniciatyvos ir pastatų langus apklijuoti gelsvos arba geltonos spalvos juostomis.

Nesudėtinga ir lengvai kiekvienam įgyvendinama instaliacija ne tik rodo paramą kovojantiems Ukrainos žmonėms, bet ir primena svarbius įvykius Lietuvoje.

Sprogimų ir pabūklų salvių metu ant langų stiklų klijuojamos juostos gali sušvelninti smūgines bangas ir apsaugoti ne tik langų stiklus, bet ir žmones nuo didelių stiklo šukių. Įsisiautėjus karui Ukrainoje, tokias juostas Vilniaus dailės akademijos pastatų languose išklijavo dėstytojų ir studentų bendruomenė.

Mintis tokiu būdu pareikšti solidarumą Ukrainos žmonėms kilo ukrainiečių kilmės menininkui ir VDA doktorantui bei dėstytojui Valentynui Odnoviunui. Jis kartu su Akademijos bendruomene atkreipia dėmesį į būtinybę padėti vieni kitiems ir ypač ginantis nuo agresorių.

„Užpultos Ukrainos miestuose pastebėsite pastatus, kurių langai apklijuoti juostomis. Kiekvienam Lietuvos piliečiui tas vaizdas primins 1991 m. sausio 13-ąją“, - sako Valentynas Odnoviunas, primindamas, kad tuomet langai dužo sovietų tankams šaudant į beginklius žmones.

Kolekcija nuolat pildoma

Feisbuke galerija „Paveikslai.lt“ pasidžiaugė, kad į kvietimą padovanoti paveikslą atsiliepė būrys Lietuvos tapytojų ir atsiuntė daugiau negu šimtą paveikslų – nemažą jų dalis jau nupirkta. Vos per dvi dienas (akcijoje dalyvauja kūrėjai, turintys sutartis su galerija „Paveikslai.lt“).

Organizacijai VŠĮ „Mėlyna ir Geltona“ šiandien „Paveikslai.lt“ informuoja jau pervedę 3056 eurų, už pirmus parduotus 17 kūrinių.

Paveikslai.lt feisbuke taria didelį ačiū šalies tapytojams, kurie paaukojo savo kūrinius, o ypač Irenai Čingienei, Daivai Karaliūtei, Ugnei Žilytei, Serghei Ghetiu, Rūtai Budėnaitei, Daliai Motiejūnienei, Vytautui Laisonui, Agnei Skrodenytei, Raimondai Rauluševičienei, Irmai Pažimeckienei, Jonui Dailidėnui, Godai Lukaitei, Karinai Piečaitytei, Natalijai Rancevai bei Kristinai Asinus. Šių autorių kūriniai jau rado klientus.

Primenama, kad įsigijus paveikslą iš specialios kolekcijos, VISI PINIGAI (atskaičius valstybei privalomą sumokėti PVM), nukeliaus į nevyriausybinę organizaciją VŠĮ „Mėlyna ir Geltona“, kuri nuo 2014 metų, remia Ukrainos ginkluotąsias pajėgas bei nuo karo nukentėjusius civilius.

Organizacijai galima paaukoti ir tiesiogiai čia: www.blue-yellow.lt

Kolekcija čia: paveikslai.lt

Iš viso joje jau 145 kūriniai. Kolekcija nuolat pildoma.

Pinigai už bilietus keliaus humanitarinei Ukrainos pagalbai

Režisierius Aleksandras Špilevojus feisbuke paskelbė, kad spektaklio „Neišmoktos pamokos“, kuris bus rodomas kovo 3 d., pinigai už bilietus keliaus į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją