Sprogimų ir pabūklų salvių metu ant langų stiklų klijuojamos juostos gali sušvelninti smūgines bangas ir apsaugoti ne tik langų stiklus, bet ir žmones nuo didelių stiklo šukių. Įsisiautėjus karui Ukrainoje, tokias juostas Vilniaus dailės akademijos pastatų languose išklijavo dėstytojų ir studentų bendruomenė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Mintis tokiu būdu pareikšti solidarumą Ukrainos žmonėms kilo ukrainiečių kilmės menininkui ir VDA doktorantui bei dėstytojui Valentynui Odnoviunui. Jis kartu su Akademijos bendruomene atkreipia dėmesį į būtinybę padėti vieni kitiems ir ypač ginantis nuo agresorių. „Užpultos Ukrainos miestuose pastebėsite pastatus, kurių langai apklijuoti juostomis. Kiekvienam Lietuvos piliečiui tas vaizdas primins 1991 m. sausio 13-ąją“, – sako Valentynas Odnoviunas, primindamas, kad tuomet langai dužo sovietų tankams šaudant į beginklius žmones.

Pasak idėjos autoriaus, šiandien Rusijos bombos daužo Ukrainos miestų gyventojų butus, parduotuves, ligonines ir net muziejus. Menininkas sako, kad ukrainiečiai kaunasi ir už visos Europos, viso demokratinio pasaulio ateitį. „Tad šios juostos languose susikryžiuoja lyg susikibę skirtingų tautų audinių raštai“, – teigia Valentynas Odnoviunas.

Kolegai antrina ir Vilniaus dailės akademijos Dailės istorijos ir teorijos katedros dėstytoja, menotyrininkė Prof. dr. Agnė Narušytė. „Prieš trisdešimt metų Lietuvai pavyko atkurti nepriklausomybę ne vien savo pasiryžimu ir valia, bet ir palaikant kitiems. Mūsų mitinguose šalia trispalvių plazdėjo ir kitų tautų vėliavos. Ukraina tada buvo su mumis. Dabar mes – su Ukraina. Juostomis apklijuoti langai yra mūsų bendros kovos simbolis. Tik kartu išliksime stiprūs, sujungti šio ornamento kaip liūdnų istorijos ir dabarties įvykių pėdsako“, – sako menotyrininkė.

Prisijungti prie šios iniciatyvos gali kiekvienas, o kūrybinis procesas - nesudėtingas. Tereikia lango, gelsvos ar geltonos spalvos lipnios langų stiklo juostos ir žirklių. Vilniaus dailės akademija kviečia prie šios meninės solidarumo iniciatyvos jungtis kiekvieną asmenybę, šeimą ar organizaciją, norinčią palaikyti su nuožmiu agresoriumi kovojančius Ukrainos žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją