Knyga – kasdienybės draugas

Knygų mugės lankytojų pasiteiravus, kaip jie jaučiasi atvykę čia po pertraukos, daugelis pažymėjo, kad nuotaikos gan geros, o spėjusieji pasižvalgyti – įsigijo juos dominančių leidinių, gyrė atsinaujinusią „Kūrybos erdvę be formulių“.

Viena lankytojų sakė, kad apsilankymas mugėje jai didžiausia šventė, pasidžiaugė, kad jau pirmąją dieną atvyko tiek daug žmonių – yra kur vaikščioti, ką ieškoti, ką įsigyti.

Visi atėjusieji į mugę tarsi vienu balsu kalbėjo, kad po tokios pertraukos juntantys didelį poreikį čia apsilankyti, pasisemti „gurkšnį kultūros ir žinių“, juk anksčiau atvykdavę kiekvienais metais.

Viena iš kalbintų mugės mylėtojų prisipažino dirbanti bibliotekoje, tad šiandien jaučianti tikrą atgaivą sielai. „Knyga – kasdienybės draugas“, – pakiliai nusiteikusi kalbėjo ji ir nuskubėjo ieškoti vaikiškų, filosofinių knygų ir S. Jokužio leidyklos.

Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė neslėpė, mugės sugrįžimo džiaugsmą ir euforiją aptemdė įvykiai Ukrainoje, tad nuotaikos nėra tokios, kokių buvo tikėtasi: „Šiandien visų mintys kitur – tai natūralu. Džiugina, kad yra daug žmonių – susirinko bibliotekininkai iš visos Lietuvos, matau atėjusių mokytojų su moksleiviais, tai kelia nuotaiką. Smagu sugrįžti, tik gaila, kad grįžtame tokiu metu ir tokią dieną.“

Apie vaizdą, kuris lydi knygose

Šiųmetė mugės tema „Vaizdas kaip tekstas“. R. Elijošaitytė-Kaikarė atkreipė dėmesį, kad tema paskelbiama vos pasibaigus mugei. „Tai įvyko 2020-aisiais, kai gyvenome visai kitomis aktualijomis. Turbūt jeigu jau tuomet būtų buvus pandemija – mes gal būtume kitaip mąstę. Kita vertus, pandemija tą temą dar labiau suaktualino: daug laiko leidome prie ekranų, bendraudami virtualiai. Norime pakalbėti ne tik apie tai, su kuo susiduriame kasdien – reklamose, trumpose žinutėse, „emodžiuose“, bet apie vaizdą, kuris mus lydi knygose – knygos grafiką, dizainą, dailininkus, juolab kad Lietuvos dailininkai, ypač kuriantys vaikams, mažiesiems skaitytojams pastaruoju metu labai populiarūs pasaulyje“, – aiškino mugei užduotą temą pašnekovė.

Programa vis keitėsi

Dėl to, kad dėl pandemijos renginys neįvyko dvejus metus, R. Elijošaitytė-Kaikarė tvirtino nesitikintys sulaukti daugiau lankytojų. „Man atrodo, kad 70 tūkst. jau yra maksimalus skaičius, ką apskritai šitie rūmai gali išlaikyti. Tikimės draugiško sugrįžimo, nenorėjome praleisti dar vienų mugės metų, tai reikštų nebežinojimą, kas ta mugė yra. Europos šalys, kurios savo muges atkėlinėja arba atšaukinėja, mums šiek tiek ir pavydi, kad mes pasiryžome, kad laukiame savo skaitytojų. Tikimės gražaus susitikimo, sugrįžimo prie knygų, skaitymo, bendravimo – taip ir tęsis šita graži tradicija, nenutrūks“, – įsitikinusi ji.

Mugės programą ir leidėjai, ir organizatoriai, anot R. Elijošaitytės-Kaikarės, pradėjo dėliotis anksti, ji vis keitėsi. „Bet vis tik smagu, kad atvyksta ir užsienio svečiai – turėsime rašytojų iš Islandijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos. Saulius Tomas Kondrotas specialiai dėl mugės grįžo iš Amerikos, kad galėtų sudalyvauti atidaryme ir renginyje su Sigitu Parulskiu. Vienas iš tokių organizatorių ekspromtų – renginys, skirtas Ukrainai, Ukrainos žmonėms palaikyti, jis vyks šeštadienį 12 valandą. Pati programa šiemet yra besikeičianti, tai jaučiasi, šiek tiek mus skatina ir pasitempti, ir mobilizuotis – kito kelio nėra, esame tokioje situacijoje, kuri kasdien gali pasikeisti. Mes irgi stengiamės prisitaikyti“, – pažymėjo pašnekovė.

Vilniaus knygų mugės programa ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją