Apie kūrybą realiame laike

A. Šaškinas prisiminė pirmąją savo pažintį su W. Goldsteinu, kuri įvyko 2011-aisiais Lenkijoje, Poznanės mieste, vykusio Tarptautinio kino ir muzikos festivalio „Transatlantyk“ metu, kai jam, dar tik pradedančiam karjerą pavyko laimėti radijo „RMF Classic“ specialųjį prizą už sukurtą muziką kino filmams kaip geriausią kino muziką radijui. A. Šaškinas pasakojo, kad po pažinties festivalyje su W. Goldsteinu, jų draugiškas bendravimas tęsėsi kokius septynerius metus. O kai pradėjęs vykdyti interaktyvių meistriškumo pamokų (master-class) projektą „CreatStep“, W. Goldsteinas pirmiausiai prie jo prisijungė.

„Kol kas „CreatStep“ yra eigoje, nedaug liko iki finišavimo, kaip tik paleidome neseniai savo kriptovaliutą – ji vadinasi „scope“; šita valiuta bus galima atsiskaityti už interaktyvias meistriškumo pamokas. „CreatStep“ turime nemažai žvaigždžių – net 20th Century Fox vieną iš įkūrėjų Bill Mechanic! Tokias garsias pavardes kaip Bernardu Hilleriu, Tomu Donahue, Thomu Noble... Per šito „CreatStep“ projekto procesą W. Goldsteinas pasiūlė prodiusuoti filmą, sakydamas, kad tai man būtų geros pamokos, gera patirtis – ir sutikau. O filme... labai daug žvaigždžių“, – stebėjosi užklupusia sėkme pašnekovas.

Kalbėdamas apie kuriamą dokumentinę juostą A. Šaškinas pabrėžė, kad tai filmas apie muziką, kuriamą realiame laike: „W. Goldsteinas turi tokią dovaną – nekalbu apie improvizaciją ar bandymus, kalbu apie faktus, kurie yra – tai žmogus, kuris, ko gero, vienintelis šitame pasaulyje taip sugeba kurti muziką. Jis atsisėda prie fortepijono, iš pirmo karto sukuria kūrinį, tiesiog kalba per muziką. Tai, ką jis parašo realiame laike – atspindi tobulą partitūrą. Nei vienos muzikinės klaidos aš nesu girdėjęs! Pats kaip kompozitorius galiu pasakyti, kad improvizacija yra viena (pats improvizuoju, mėgstu tai daryti) bet tai, ką daro W. Goldsteinas – visai kas kita. Kūrėjai tiesiog pamišę dėl šitos kompozitoriui tekusios dovanos – jie nori kartu su juo kurti realiame laike – ir šokį, ir piešinį, ir groti kitais instrumentais, violončele, saksofonu, gitara... Filmas apie tai ir yra – apie kūrybą realiame laike.“

Visi, kam teko dalyvauti filmavimuose, kaip pasakojo A. Šaškinas, stebisi šiuo procesu. „<...>Didelė mistika, kai kompozitorius paprašęs jūsų paskambinti bet kurias kelias natas, iškart sukuria gražią kompoziciją – tai yra stebuklai!”, – negalėjo atsistebėti filmo prodiuseris.

A. Šaškinas prisipažino, kad jam, kaip kūrėjui, šis darbas suteikia įkvepiančios patirties. „Nors dabar esu užsiėmęs projektu ir šiuo filmu, tai man pačiam kurti muzikos net nėra laiko, bet kai tik turiu šansą – prisėdu prie fortepijono ir bandau kurti realiame laike. Bet išeina tiesiog šiaip improvizacija... Bent jau bandau, galbūt kada nors ir pas mane atsiras šitie gabumai“, – vylėsi jis.
Artūras Šaškinas

Nori vystyti pagrindinę savo dovaną, su kuria atėjo į šį pasaulį

W. Goldsteinas – šiuolaikinio meno muziejaus (Museum of Contemporary Art) Los Andžele steigėjas, JAV Kino akademijos narys, sukūręs muziką daugiau nei 50 kino ir televizijos filmų.
„Taip, iš tų filmų – yra daug žymių ir atpažįstamų, bet dabar kompozitorius pradėjo fokusuotis į kūrybą realiame laike – leidžia albumus. Kartais apsiima sukurti muziką vienam kitam filmui, bet daugiausia kuria realiame laike. Nori vystyti pagrindinę savo dovaną, su kuria atėjo į šį pasaulį“, – kalbėjo pašnekovas.

Kaip tikino A. Šaškinas, dokumentinį filmą kurianti komanda nėra didelė. Prisipažino turėję jauną režisierių Gev Miron, kuris dalyvavo kai kuriuose filmavimuose, bet ilgainiui pradėjo nesusikalbėti, tad šiuo metu režisieriais yra patys.

„Kartu pasitariame, ką galvojame, ką mes norime parodyti. Oskaro laureatas Thom Noble, kuris montuoja šitą filmą, jis pasižymi režisūriniais gabumais, turi daug patirties, pataria mums kaip statyti. Kadangi tai dokumentinis filmas, tad ir mūsų komanda nėra tokia didelė – procesas kiek kitoks, tai nėra vaidybinis filmas“, – pabrėžė jis.

Pagrindinis aspektas, į kurį kūrybinė komanda labiausiai kreipia dėmesį – susitikimai, interviu su kuo daugiau asmenybių.

„Vakar kaip tik kalbėjau su W. Goldsteinu, jis man pasakė norintis atsiųsti pilną medžiagą, kurią turime jau nufilmuotą, kad ją sumontuočiau – iš režisūrinės pusės. Apsidžiaugiau! Didelė garbė gauti prodiusuoti, o režisūriškai prisidėti... labai labai gera ir malonu, kad tai vyksta“, – gerų emocijų neslėpė A. Šaškinas.
Filmavimo akimirka

Kuo tolyn, tuo filmuojama medžiaga geresnė

Filmo kūrėjai jau yra nufilmavę daugiau negu keturiasdešimt valandų medžiagos. Filmavimai vyko daugiausiai Los Andžele, bet scenų yra nufilmuota ir Estijoje, ir Lenkijoje, ir Niujorke...

„Su žvaigždėmis, iš įvairių laikotarpių, veiklų – koncertinės, interviu, radijo šou, improvizacijų, gyvų pasirodymų scenoje... Pastebime, kad kuo tolyn, tuo filmuojama medžiaga geresnė. Mes tikrai dar filmuosime, ne vieną epizodą, manau, jeigu labai pasistengsime – išleisime jį po metų“, – planavo prodiuseris ir pridūrė, kad šitiek valandų medžiagos sumontuoti, sužiūrėti – didžiausias darbas. Kūrėjai planuoja parengti pilno metro dokumentinį filmą, truksiantį iki dviejų valandų.
Filmavimo akimirka

A. Šaškinas žadėjo, kad šis dokumentinis filmas Lietuvoje tikrai bus matomas: „Be abejo, kalbėsime su Lietuvos kino teatrais, pristatysime šį filmą šalies festivaliuose, nors jie ir nėra dideli, bet norėčiau pristatyti būtent čia, kad būtų kaip savos šalies palaiminimas į pasaulį. Jaučiu nostalgiją lietuviškam kinui, man jis patinka, tad nors ši juosta ir nėra lietuviška, bet čia pristatyti matau poreikį.“

Kartu su kino industrijos profesionalais iš viso pasaulio, į tarptautinį festivalį „Kino pavasaris“ iš Niujorko 2014-aisiais buvo atvykęs ir kompozitorius W. Goldsteinas. Jis dalį savo vizito laiko paskyrė lietuviškų šaknų paieškoms Kauno archyve. Nors ir dėl laiko stokos jos nebuvo sėkmingos, kompozitorius susitikęs su kolegomis paskutinėje turo metu aplankytoje vietoje – Kauno įgulos karininkų ramovėje sugrojo keletą savo kūrybos darbų.

A. Šaškinas atkreipė dėmesį, kad kompozitorius netgi yra parašęs kūrinį „Vilna“. „W. Goldsteinas Lietuvoje planuoja apsilankyti dar kartą, sakė, kad čia jam labai patiko – kūrybingi žmonės, šilta publika ir priėmimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją