Geros literatūros skaitytojus pradžiugins verstinės naujienos – antroji Pulitzerio premijos laureatės Elizabeth Strout knyga apie Oliviją Kiteridž „Olivija, ir vėl“ bei dukart Booker premijos finalininko Chigozie Obiomos epas „Mažumų orkestras“. Pramoginės literatūros mėgėjų lauks žinomi vardai: ką tik iš spaustuvės atkeliavo meilės istorijų karaliaus Nicholas Sparkso vienas naujausių romanų „Sugrįžimas“ ir psichologinių dramų meistrės Sally Hepworth trileris „Geroji sesuo“.

Kokių renginių BALTO leidybos namai siūlo nepraleisti Vilniaus knygų mugės šurmulyje?

Aukštaitiškas epas

„Tai tikrų tikriausias aukštaitiškas epas – daug realių istorijų, lyrizmo ir humoro. Bet svarbiausia, kad močiutės Onos ir jos anūkės Živilės dėka iki skausmo žinoma ir šiurpi XX a. vidurio Lietuvos praeitis nelieka užspausta kančioje ar keršto sąskaitose – mūsų mažų negandėlių amžiuje toji praeitis kalba apie nepalaužiamą žmogiškumą, optimizmą ir nesuvaidintą patriotiškumą“, – taip istorikas Norbertas Černiauskas apibūdina žinomos TV ir radijo žurnalistės Živilės Kropaitės-Basiulės knygą „#fainiausiapasaulymočiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę“.

Į savo Močiutės, partizanų ryšininkės ir politinės kalinės, istoriją autorė žvelgia iš nepriklausomoje Lietuvoje išaugusio žmogaus perspektyvos ir gardina ją trumpomis smagiomis istorijomis iš feisbuko: „#fainiausiapasaulymočiutė žymiu feisbuko įrašus, atsirandančius po kasdienių mūsų su Močiute pokalbių telefonu. Dažniausiai jos pastebėjimai apie gyvenimą šmaikštūs ir pralinksminantys, nors praeities išgyvenimai – siaubingi: trijų brolių partizanų žūtys, tardymai, lageris, tremtis, netektys. Sunku suvokti, kaip žmogui užtenka jėgų viską pakelti; maža to, pagiežos tiems, kurie jaunystėje ją kankino, Močiutė turi mažai. Jos nepalaužiamas tikėjimas, meilė savo šaliai ir jos laisvei, kantrybė stulbina ir teikia vilties, kad net vėlyva senatvė gali būti ori ir laiminga. Rašydama knygą skaičiau Močiutės prisiminimus, gilinausi į vaikystėje dažnai girdėtas istorijas ir džiaugiausi, kad spėju su laiku: galiu tikslintis, ginčytis, vėl ir vėl klausti, o ji – piktintis, kaip įmanoma nesuprasti iš pirmo karto“.

Živilės Kropaitės-Basiulės knygos „#fainiausiapasaulymočiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę“ pristatymas – šeštadienį, vasario 26 d., 11 val. Kino salėje (konferencijų salėje 1.1). Moderuoja istorikas Nerijus Šepetys, dalyvauja autorė ir istorikas Norbertas Černiauskas.

Jis vadina mane mama

Žurnalistė Virginija Rimkuvienė, prieš metus sėkmingai debiutavusi su išgyvenimo vadovėliu „Man 50. Ir aš dar gyva“, naujoje knygoje „Jis vadina mane mama“ aprašo savo ir daug metų globoto Artūro istoriją. Iš pirmo žvilgsnio žavus ir charizmatiškas, Artūras nebuvo lengvas vaikas. Perkėlimai iš vienų globos ir mokymo įstaigų į kitas, paauglystėje diagnozuoti ir vis labiau ryškėjantys psichopatinės asmenybės bruožai, vagystės, teistumas, narkotikai – jo gyvenime buvo visko. Virginijos tiesiamos pagalbos rankos Artūras įsikibdavo trumpam, o sužibusias viltis greitai prarydavo nevilties bedugnė.

Kas paskatino papasakoti tokią skaudžią istoriją? „Prieš penkerius metus dirbdama žurnaliste gavau užduotį parengti užsakomąjį straipsnį apie vaikų globą, – prisimena Virginija Rimkuvienė. – Aprašiau savo patirtį, pakalbinau psichologą. Redaktorei tekstas labai patiko, bet užsakovai jį atmetė. „Jūs tikrai tikit, kad tai paskatins žmones globoti vaikus?“ – pasipiktino jie. Vietoj jo tada parengiau sausą, formalų interviu su vaiko teisių apsaugos specialiste, o šį tekstą padėjau į stalčių. Nežinau, ar knygos idėja gimė būtent tuomet, bet joje yra epizodų iš to straipsnio. Ši mano knyga, skirtingai nei pirmoji, kelia daugiau klausimų, nei pateikia atsakymų. Istorija išties labai atvira. Bet aš laikausi principo – jei negali rašyti atvirai, geriau nerašyk išvis.“

Virginijos Rimkuvienės knygos „Jis vadina mane mama“ pristatymas – sekmadienį, vasario 27 d., 11 val. konferencijų salėje 1.2. Knygos pristatyme dalyvauja Nomeda Marčėnaitė ir Daina Žemaitytė.

Oranžinis romanas

Karo grėsmės akivaizdoje itin savalaikis Algirdo Kumžos „Oranžinis romanas“. Buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje pasakoja apie diplomato darbą ne iš paradinės pusės: „Į ambasadoriaus kabinetą, galima sakyti, įžengiau tiesiai iš povestuvinės kelionės Himalajų kalnuose. Per ketverius darbo metus Ukrainoje – nuo 2006-ųjų vasario iki 2009-ųjų gruodžio – negrėsė nei sniego lavinos, nei ledo plyšiai, tačiau adrenalino buvo daug: iš arti mačiau aštriausias politines turbulencijas, o ir gyvenimiškų siužetų netrūko. Kiekviena diena man dovanodavo naujų intriguojančių istorijų – jas užrašiau ir sudėjau į šią knygą.“

Autorius įsitikinęs, kad jo knyga gali padėti suprasti ir šiandieninę Ukrainą: „Mano aprašytuose politikų ginčuose ir net vyriškose imtynėse galima pajusti, kaip bręsta šiandienos įvykiai. Galima suprasti, dėl ko tie valdžios vyrai taip nuožmiai grumiasi. Knyga nėra apie politiką, bet pasakojamos istorijos iškalbingai atskleidžia šalies ypatybes, kurių oficialūs reportažai neužgriebia.“

Algirdo Kumžos knygos „Oranžinis romanas“ pristatymas – šeštadienį, vasario 26 d., 18 val. konferencijų salėje 5.1. Dalyvauja autorius ir istorikas Alfredas Bumblauskas, į Vilnių iš Kijevo ketina atvykti ir garsus Ukrainos rašytojas Andrejus Kurkovas.

Viena žiema Šiaurėje su šunimis

Nuotykių ir gyvenimo prasmės ieškotojams patiks keliautojo Karolio Barecko „Viena žiema Šiaurėje su šunimis“ – autentiški įspūdžiai apie darbą su šunų kinkiniais ir gyvenimą už poliarinio rato.

Šiaure Karolis susižavėjo vaikystėje skaitydamas Jacko Londono knygas, iš jų sužinojo ir apie šunų kinkinius. Anuomet būtų bet ką atidavęs už galimybę pamatyti, kaip tie kinkiniai atrodo realybėje. Tačiau savo klajonių rokenrolą jis pradėjo nuo šiltų kraštų. Marokas, Vietnamas, Indija, Meksika, Belizas, Kuba, Gvatemala, Mianmaras… Ir Šiaurė pati jį surado. Tuo metu Karolis skaičiavo šeštą mėnesį kelyje. Nikaragvoje vertė tekstą apie Skandinavijos šiaurę – ir staiga lyg žaibas trenkė mintis: noriu ten nuvykti. Po savaitės jau buvo radęs darbą ekskursijas šunų kinkiniais organizuojančioje įmonėje. Dar po kelių mėnesių Švedijos šiaurėje Karolį pasitiko atšiauri gamta, įvairiataučiai kolegos ir 120 haskių, nė nepanašių į gražuolius iš instagramo nuotraukų.
„Viena žiema Šiaurėje su šunimis“ – autentiškas pasakojimas apie darbą su rogių šunimis ir jų vežiojamais turistais, gyvenimo Šiaurėje ypatumus, nepamirštamus nuotykius ir kaip „kačių žmogus“ virto „šunų žmogumi“.

Karolio Barecko knygos „Viena žiema Šiaurėje su šunimis“ pristatymas – sekmadienį, vasario 27 d., 15 val. konferencijų salėje 1.2. Autorių kalbina Richardas Jonaitis.

Svečiai iš Berlyno ir Rygos

Iš Berlyno pristatyti naujausio kūrinio – kelio knygos „Kava su apelsinais. Vienos piligrimystės dienoraštis” – į mugę atvyks rašytoja Lina Ever. Iš Rygos susitikti su detektyvų mylėtojais atvažiuos latviško bestselerio „Mirtis – tai ne pabaiga“ autoriai Nils Sakss ir Jurgis Liepnieks.

Linos Ever knygos „Kava su apelsinais“ pristatymas – sekmadienį, vasario 27 d., 13 val. konferencijų salėje 5.3. Moderuoja Viktorija Urbonaitė, dalyvauja autorė, dailininkė Rūta Kaliūnaitė, vienuolis Mindaugas Slapšinskas OP.

Nils Sakss ir Jurģis Liepnieks knygos „Mirtis – tai ne pabaiga“ pristatymas – šeštadienį, vasario 26 d., 13 val. konferencijų salėje 5.3. Svečius kalbina Aidas Puklevičius.

Apie pamėgtas knygas

Didžiulio susidomėjimo sulaukusioje Deborah Feldman knygoje „Neortodoksiška: kaip skandalingai išsižadėjau savo chasidiškų šaknų“ praskleidžiama uždanga į Satmaro chasidų bendruomenę, kuri įsikūrusi Brukline, bet gyvenimas joje nuo kasdienybės Niujorke nutolęs bent šimtmetį.

Penktadienį, vasario 25 d., 19 val. konferencijų salėje 1.2 vyks diskusija „Neortodoksiška“: liudijimas iš uždaros bendruomenės – ar turime teisę smerkti? Diskusiją moderuoja Dovilė Filmanavičiūtė, dalyvauja religijotyrininkė Aušra Pažėraitė ir žydų kultūros tyrinėtoja Lara Lempertienė.

Irmos Laužikaitės „Nelly Paltinienė. Tu ateik į pasimatymą“ praėjusiais metais knygos.lt buvo perkamiausia biografinė knyga, lietuviškos estrados legenda iki šiol nepamiršta.

Apie Nelly Paltinienės fenomeną – pokalbis sekmadienį, vasario 27 d., 14 val. konferencijų salėje 5.1 / LRT. Moderuoja Ramūnas Zilnys, dalyvauja knygos autorė Irma Laužikaitė, Zina Nutautaitė-Indrikonienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją