„Iliustracijų konkurso užduotis buvo keturiomis iliustracijomis, naudojant pasirinktą techniką, sukurti istoriją vaikams arba paaugliams. Norėjome paskatinti ir jaunus kūrėjus, ir patyrusius menininkus atkreipti dėmesį į leidybos sritį, nes vaizdas, vizualinė istorija knygoje tikrai ne mažiau svarbi nei tekstas, ypač kalbant apie leidinius vaikams bei paaugliams. Rezultatai, darbai, kurių sulaukėme, tikrai pradžiugino ir technikų, ir temų įvairove, pačių istorijų bei darbų kokybe. Sveikiname visas tris nugalėtojas – jas išrinkti tikrai nebuvo lengva“, – sako leidyklos „Baltos lankos“ direktorė Kotryna Žukaitė.

Konkurso laimėtojos bus apdovanotos ir piniginiais prizais: pirmosios vietos laimėtojai atiteks 1000 Eur piniginis prizas, antros ir trečios vietų laimėtojoms – po 500 Eur.

Plati temų įvairovė

Konkursui pateiktus darbus vertino komisijos nariai: Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedros dėstytoja menininkė, knygų dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė, Vilniaus dizaino kolegijos lektorius, grafikos dizaineris Pijus Burakas, leidyklos „Baltos lankos“ vyr. dizaineris Zigmantas Butautis, leidyklos atstovai.

„Konkurso sąlygose nebuvo užduota konkreti tema, o tai iliustruotojams suteikė laisvės kalbėti vizualia kalba. Manau, ta laisvė – labai svarbi sąlyga kūrėjui reikšti mintis. Mane nustebino, kaip konkurso dalyviai ir dalyvės meistriškai panaudojo tradicines priemones – pieštukus, akvarelę. Menininkui svarbu žinoti, kokią techniką pasirinkti, kad geriausiai atskleistų numatytą temą, ypač kalbant apie jautrias istorijas“, – įspūdžiais apie konkurso dalyvių darbus dalijasi vertinimo komisijos narys P. Burakas.

Iliustracijų konkurso darbai pasižymėjo temų įvairove. 2–4 m. vaikams skirtose vaizdo istorijose vyrauja nuotaikingos draugystės, nuotykių temos, dominuoja pasakiški motyvai. O iliustracijomis paaugliams atliepiamos amžinosios temos: meilė, susižavėjimas, brangūs šeimos prisiminimai. Paaugliams skirtomis iliustracijomis kūrėjos ir kūrėjai perteikia ir pastarojo laikmečio, paskutinių metų problemas – priklausomybę nuo ekranų, vienatvės, vienišumo jausmą, patyčias.

Istorija laimėtoja – pasakojimas apie senelį ir žemuoges

Konkurso laimėtoja Justina Vrašinskaitė sukūrė jaukią istoriją vaikams apie senelį, renkantį žemuoges. Senelis kruopščiai perrenka žemuoges ir bando parduoti, nepardavęs grįžta namo ir uogomis lesina paukštelį, jį lydėjusį į mišką.

„Šis darbas pasirodė jautrus ir trapus, o pasirinkta technika kūriniui suteikė subtilumo ir išskirtinumo. Visumos plastika – personažo rankų, kūno, batų formos – tarpusavyje puikiai kontrastuoja, tačiau ir dera“, – laureatės darbą komentuoja P. Burakas.

Antroji vieta atiteko Evelinai Simanavičiūtei, sukūrusią istoriją „Banginukas, kuris norėjo skraidyti“, o trečioji – Laimai Matuzonytei, sukūrusią istoriją paaugliams „Namo“.

Evelinos Simanavičiūtės darbas

„Evelinos darbas stiprus tuo, autorei pavyko perteikti sklandų pasakojimą, jis gerai išreikštas emociškai, paveikus ir istoriją galima perskaityti be teksto. Darbas harmoningas, konstruktyvus ir jautrus“, – sako komisijos narė Agnė Dautartaitė-Krutulė.

Laimos Matuzonytės darbas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją