Pasak premjerą pristatančių jaunų menininkų, visų pirma „Pirk dramblį“ – tai spektaklis apie tiesą ir atvirumą.

„Leisti sau ir kitiems jausti jausmus, nebūti abejingiems vieni kitiems – neslėpti dramblių kambariuose, pamatyti juos ir įvardinti. Jausmai mus daro išskirtinius ir laisvus, bandydami juos užspausti užsidarome kambaryje su drambliu ir bandome įsivaizduoti, kad jo čia nėra. Bet dramblys lieka kambaryje net jei užsimerkiame ir kartojame, kad jo čia nėra. O jo atsikratyti – ne taip lengva“, – pasakoja spektaklio kūrėjai.

D. Zavedskaitės parašyta pjesė buvo puikiai įvertinta Niurnbergo nacionalinio teatro organizuojamame šiuolaikinės dramaturgijos konkurse „Talking about borders“ (liet. „Kalbėjimas apie sienas“) – čia ji užėmė antrąją vietą. Tai kūrinys, atskleidžiantis šeimos portretą, lydimą netekties, savižudybės ir depresijos, tačiau visą tamsą ir dramą atsveria humoras ir ironija.

Šioje šeimos istorijoje režisierės E. Kižaitės didžiausią dėmesį patraukė beveik kiekvienoje scenoje dalyvaujantis Berniukas – maždaug aštuonerių metų vaikas, lankantis antrą klasę. Tai vaikas, kuris atsiduria ypač skaudžioje situacijoje, kurios jam niekas negeba paaiškinti. Būtent tas negebėjimas kalbėti su vaiku, negebėjimas reikšti emocijų, empatijos trūkumas yra tai, kas įkvepė režisierę ir aktorių M. Bendžių imtis šios medžiagos ir sukurti spektaklį, kurio centre būtų būtent Berniukas. Spektaklyje sutinkame jau suaugusį Berniuką, praėjus daugiau nei dešimčiai metų po netekties, tačiau vis dar išgyvenantį tų dienų įvykius. Visa istorija jį persekioja kaip dramblys, apie kurio buvimą jis pats nesupranta.

Spektaklio metu žiūrovai išvys žmogaus, išgyvenusio tokius stiprius įvykius savo vaikystėje, portretą. Žmogaus, kuris staiga neteko visko pats to nesuprasdamas. Vaikystės patirtys keliauja kartu su mumis ir turi didžiulės įtakos suaugus. Labai dažnai norint suprasti save ir kylančius sunkumus, privalome atsigręžti į savo vaikystę. Net ir po dešimties metų klausimas „O kur mama?“ Berniukui spaudžia gerklę, ir kiekvieną kartą senieji namai – mamos butas – grąžina visus prisiminimus. Dabar, praėjus tiek laiko, jis gerai žino kas įvyko, žino, kad mamos nėra ir kodėl jos nėra, tačiau vis dar ruošiasi priimti, suprasti ir išgyventi tiesą. Tą tiesą, kurios aplinkiniai nesugebėjo įvardinti jam būnant mažam. Suaugusiųjų baimė įkalino Berniuką, daro nelaimingu, negebančiu susitvarkyti su savo jausmais ir galbūt artėjančiu prie tokios pat pabaigos, kaip ir mama.

Spektaklio režisierė E. Kižaitė – jaunosios kartos menininkė, Aido Giniočio ir Gintaro Varno mokinė, viena iš plataus meninio profilio sindikato „Bad Rabbits“ įkūrėjų. Ji režisavo spektaklius Nacionaliniame Kauno dramos teatre, Keistuolių teatre, Lietuvos rusų dramos teatre. E. Kižaitės darbai pristatyti tarptautiniuose festivaliuose Gruzijoje, Libane, Turkijoje, Čekijoje, Slovėnijoje, Rusijoje.

Mantas Bendžius – aktorius, daugiausia kuriantis Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Tarp svarbiausių darbų – vaidmenys režisierių Agniaus Jankevičiaus, Gyčio Padegimo, Vido Bareikio, Loretos Vaskovos, Augusto Gronatkevičiaus spektakliuose.

Spektaklis „Pirk dramblį“ pagal D. Zavedskaitės pjesę (rež. E. Kižaitė) – kovo 1 d., 19 val., OKT studijoje (Ašmenos g. 8, Vilnius). Spektaklio prodiuseris – Bad Rabbits, koprodiuseris – OKT/Vilniaus miesto teatras. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją