„Tėtį fotografai labai mylėjo. Jį fiksavo nuo pat jo atėjimo į didžiąją sceną pradžios. Renginiai, koncertai, svarbūs Lietuvai įvykiai, kurie neapsiėjo be tėčio dainų – visa tai sugulė į spaudos fotografų archyvą, kuris, matyt, dar daug kartų bus žiūrovams eksponuojamas,“ – sako maestro sūnus Vytautas Kernagis jaunesnysis.

Ši spaudos fotografų paroda prieš tryliką metų buvo surengta Vilniaus Rotušėje. Tai buvo Lietuvos spaudos fotografų klubo inciatyva.

Tuo metu, Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis sakė, kad V. Kernagio santykiai su spaudos fotografais visada buvo ypatingi. Todėl fotografų archyvuose gausybė išlikusių maestro nuotraukų – iš koncertų, renginių ir tiesiog jaukių pasėdėjimų draugų rate.

„Žvelgiant iš šiandienos – tokio artimo nuoširdumo, kuriuo dalindavosi Vytautas – beveik nebeliko. Jo „beprotiškai fantastiška“ atradimo džiaugsmui pakylėdavo visus“, – sako Jonas Staselis.

Vėliau visos nuotraukos, Lietuvos spaudos fotografų klubo sprendimu, buvo padovanotos Vytauto Kernagio fondui.

„Per tuos trylika metų, nuotraukos apkeliavo Ameriką, buvo surengta ne viena paroda už Atlanto. Parodos, kaip ir savo laiku tėčio koncertai, sulaukdavo didžiausių anšlagų. Įdomu, kad praėjus daugiau nei dešimtmečiui, tėčio nuotraukų paroda tebėra aktuali. Nes užaugo nauja karta, kuri mintinai žino Kernagio dainas, nors nespėjo išgirsti jų gyvai, bet dabar galės atrasti jį patį užfiksuotose puikiose fotografijose“, – sako V. Kernagio dukra Eglė Kernagytė.

V. Kernagis per trisdešimt savo sceninio gyvenimo metų lietuviams liko nepamirštamu konferansjė, dainuojamosios poezijos pradininku, puikų humoro jausmą turinčiu televizijos laidų vedėju, artistu, kuriam nebuvo lygių. Kuris liko nepakeičiamu.

„Tokio daugiau, matyt, lietuviška scena neturės. Jis buvo vulkanas, gebėdamas persikūnyti ir tai daryti be galo profesionaliai – jis visuose žanruose jautėsi gerai. Be galo įdomu studijuoti kaip skirtingi fotografai įamžino įvairius Kernagio gyvenimo periodus, nes filme vaizdais stengiausi nutapyti daugiabriaunį šio žmogaus portretą,“ – sako režisierius Andrius Lekavičius, kurio dokumentinis filmas „Kernagis“ jau netrukus bus pristatytas Lietuvos kino teatrų žiūrovams.

Fotografijų paroda „Kernagis“ „Dūmų fabrike“, Dūmų g. 5, Vilniuje, bus eksponuojama vasario 8–28 dienomis.

Parodoje galima pamatyti Algimanto Aleksandravičiaus, Martyno Ambrazo, Mykolo Ambrazo, Giedriaus Baranausko, Butauto Barausko, Tado Dambrausko, Ramūno Danisevičiaus, Vaidoto Grigo, Jono Gvildžio, Tomo Kaunecko, Algio Kriščiūno, Dainiaus Labučio, Vytauto Liaudanskio, Pauliaus Lileikio, Petro Maluko, Herkaus Milasevičiaus, Augio Narmonto, Modesto Patašiaus, Edmundo Paukštės, Sauliaus Paukščio, Valentino Pečinino, Andriaus Petrulevičiaus, Alfredo Pliadžio, Vlado Ščiavinsko nuotrauka, Irmanto Sidarevičiaus, Vyginto Skaraičio, Ritos Stankevičiūtės, Jono Staselio, Tomo Stasevičiaus, Kęstučio Vanago, Martyno Vidzbelio, Sauliaus Žiūros nuotraukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt