Christine Nostlinger knyga „Pirmadienį viskas kitaip“ yra skirta vaikams nuo 10 metų.

Christine Nöstlinger – austrų vaikų rašytoja, sukūrusi daugybę puikių knygų, kurios tapo vaikų literatūros klasika. Už savo kūrybą ji pelnė du svarbiausius tarptautinius vaikų literatūros apdovanojimus: Hanso Christiano Anderseno medalį ir Astridos Lindgren atminimo premiją.

„Visada turiu daryti, kaip kiti nori. Ir atrodyti, kaip kiti liepia. Ir kalbėti, kaip kitiems patinka. Ir per televiziją žiūrėti, ką kiti užsimano. Ir valgyti, ir žaisti, ir skaityti, ką kiti liepia. Mokykloj. Grupėj. Ir pas mamą. Man niekada nevalia elgtis, kaip noriu. Bent jau apsikirpti turėtų būti galima, kaip patinka, jei jau išvis reikia kirptis.“

Pirmadienį viskas kitaip

Kati nelengva – jos tėtis gyvena kitame mieste, mama dažnai būna griežta, o mokykloje ji nuolat įsivelia į peštynes su kitais vaikais. Mergaitę supranta tik močiutė Ledi, su kuria ji susitinka pirmadieniais. Vieną iš tokių pirmadienių Kati išsireikalauja, kad Ledi nukirptų jos puikiąsias garbanas ir suformuotų pankišką skiauterę. Prasideda tikra suirutė! Ar Kati pavyks išsaugoti naująją šukuoseną ir amžiams nesusipykti su mama bei draugais?

Istorija apie stiprią, drąsią ir atkaklią mergaitę, gebančią apginti savo nuomonę ir įsitikinimus. Aišku, net stipriausieji kartais neatsisako palaikymo bei pagalbos, kad išmoktų pripažinti savo klaidas ir neprarastų draugų.

Knyga įtraukta į vaikų literatūros eksperto doc. dr. Kęstučio Urbos mokiniams rekomenduojamų knygų sąrašą.

Pasak E. Baliutavičiūtės, autorė turi išskirtinį gebėjimą pažvelgti vaiko akimis į pasaulį, kurį mes kartais suaugę prarandame.

Andra Bucci, Tatiana Bucci „Prisiminimų skrynia: pasakojimas apie mergaites, išgyvenusias Aušvicą“ – tikra istorija, nutikusi autorių šeimai II pasaulinio karo metais.

1950-ieji. Mažo Triesto namelio palėpėje ilsisi didžiulė skrynia. Kai Andra ir Tati nupučia dulkes nuo užrakto ir pakelia sunkų dangtį, laikas akimirkai pasisuka atgal – skrynioje slypi visas jų šeimos gyvenimas iki šių dienų. Saldainių dėžutė, kelios nuotraukos, aliumininis šaukštas, minkštas vilnonis paltukas, džiovinta gėlė...

Prisiminimų skrynia

Tatjana ir Andra Buči gimė Fiumėje – Tatjana, visų vadinama tiesiog Tati, 1937 m. rugsėjo 19 d., o jaunesnioji, Andra, 1939 m. liepos 1 d. Sulaukusias vos šešerių ir ketverių jas išvežė į Aušvicą – tik nedaugelis vaikų, tarp jų ir abi mergaitės, išgyveno toje naikinimo stovykloje. Jau daugybę metų jos dalijasi savo skausminga patirtimi.

Tai tikra sesučių Buči istorija, kurią palydi išraiškingos Elizabetos Stoinich iliustracijos; dramatiška, bet vilties nestokojanti istorija, raginanti mus nepamiršti.

„Įdomi knyga, ypač besidomintiems holokausto istorija. Gali ir vyresni skaityti – nereikia apsigauti dėl to, jei knygos yra šiek tiek iliustruotos“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Benjamino Alire Sáenz knyga „Aristotelis ir Dantė atskleidžia visatos paslaptis“ gali suklaidinti savo pavadinimu – ne, ji nėra apie tuos Aristotelį ir Dantę, kuriuos visi žino. Ši knyga, skirta skaitytojams nuo 16 metų, yra lyriškas kritikų pripažinto autoriaus pasakojimas apie šeimą ir draugystę.

Aristotelis ir Dantė

Aristotelis – atšiaurus, užsisklendęs paauglys, kurio brolis sėdi kalėjime. Dantė – visažinis, kitaip žvelgiantis į pasaulį. Kai jie susitinka baseine, atrodo, kad tarp jų nėra nieko bendro. Bet vienišiams pradėjus leisti laiką kartu, tarp jų užsimezga ypatinga draugystė – tokia, kuri keičia gyvenimus ir trunka amžinai. Ši draugystė padeda Ariui ir Dantei suprasti save ir tai, kokiais žmonėmis jie nori būti.

„Jautrus, nuoširdus savo tapatumo ir seksualumo tyrinėjimas, aistringas priminimas, kad meilė, nesvarbu, kokia – romantiška ar šeimyninė, turėtų būti atvira, laisva ir netemdoma gėdos,“ – rašė „Publishers Weekly“.

Ši knyga susirinko visą krūvą apdovanojimų: „Stonewall Book Award“ laimėjimas už indėlį į vaikų ir jaunų suaugusiųjų literatūrą (2013), Michaelio L. Printzo apdovanojimo nominacija (2016), Pensilvanijos jaunųjų skaitytojų pasirinkimo prizo nominacija (2015), „Lambda" literatūrinis apdovanojimas už knygas vaikams ir jauniems suaugusiesiems, tyrinėjančias LGBT temas (2013), „Deutscher Jugendliteraturpreis“ nominacija (2015), Amelijos Elizabeth Walden apdovanojimo nominacija (2013), Linkolno apdovanojimo nominacija (2016), „Pura Belpré“ apdovanojimas (2013), „Les Incorruptibles“ apdovanojimas (2017).

E. Baliutavičiūtė atskleidė, kad patys paaugliai, perskaitę šią knygą, akcentuoja ne meilės, o šeimos liniją: „Knyga labai lengvai skaitosi, daug dialogų, bet jie gilūs, labai atskleidžia charakterius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją