Lietuvos publikai gerai pažįstama koncerto solistė Rūta Lipinaitytė yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, akademijos Styginių katedros vedėja. Apie savo koncertinio repertuaro pasirinkimą smuikininkė kadaise yra sakiusi, kad jai itin artima šiuolaikinė muzika: „Ją geriau suprantu, geriau jaučiuosi ją atlikdama, žinau, ką noriu savo grojimu pasakyti. Tai tiesiog mano muzika.“ Tad nenuostabu, kad koncerte su LNSO išgirsime solistę griežiant būtent šiuolaikinę muziką. Įvyks naujausio Arvydo Malcio opuso – Koncerto smuikui ir styginių orkestrui – pasaulinė premjera.

Dualistinė Arvydo Malcio asmenybė, pasak muzikologės Lauros Rauličkienės, žavi bipoliškumu: būdamas kompozitorius ir atlikėjas (LNSO violončelininkas), jis puikiai pažįsta klasikinės ir šiuolaikinės muzikos pasaulius, taigi savąjį kuria pasitelkdamas neoklasicizmo formas, ekspresionizmo aštrumą, impresionizmo spalvas, aleatorikos, sonorizmo, postminimalizmo elementus, nevengdamas atsigręžti į buvusių epochų palikimą ir panaudoti „muzikos muzikoje“ komponavimo techniką.

Pasak paties A. Malcio, „šiandien įvairiausia muzika gali susilieti, ateiti iš įvairių epochų. Modernizmui tarsi išsisėmus, laiko ribos nebėra svarbios. Visais laikais formos ir mados keičiasi, o aistros, išgyvenimai ir žmogiškasis turinys išlieka toks pats.“

Naują savo kūrinį kompozitorius pristato vaizdžiai prisimindamas per gamtą atėjusį įkvėpimą: „Pavasarį parskrendantys paukščiai pažadino mane ir įdavė kūrinio formą bei tėkmę. Ši partitūra pasižymi savotišku siužetu su monologais, dialogais, alegorijomis, kulminacijomis, dramatizmu ir lyrizmu. Bandžiau sukomponuoti koncertą iš daugybės fragmentų, kurie atspindėtų ir smuiko galimybes, ir nūdienos kultūrinį sluoksnį, šiandienos pulsą, žmonių viltis, svajones ir klystkelius. <...> Tradiciniam koncerto žanrui atstovaujantis kūrinys grindžiamas solisto ir orkestro priešprieša, kuri plėtojama akustiškai, faktūriškai ir emociškai.“

Kitas koncerte skambėsiantis kūrinys – Ramūno Motiekaičio „Vabzdžių žingsniai“. Šio 2011 m. festivalio „Gaida“ užsakymu parašyto opuso premjera įvyko 2011 m. spalio 21 d. Vilniaus kongresų rūmuose. Už „Vabzdžių žingsnius“ kompozitorius pelnė I premiją Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame geriausių metų kūrinių konkurse. Apie šį kūrinį R. Motiekaitis sako: „Statiška muzika, viskas kartojasi, nors ir nebūna tapatu. Pats dekoratyviausias iš mano kūrinių (bent jau dabar taip manau). Aukštai pakabintas (dūzgiantis) orkestras. Garsai vaikšto po du arba po keturis, nes vabzdžiai turi po du sparnus ir po keturias kojas. Simetriško laiko statinys – tarsi monumentas tiems, kurių tiek daug sulesama ar pritreškiama per vasarą. Iš latvių poeto Uldžio Bėrzinio poezijos knygos, nors ir nenorint, teko pasiskolinti šį pavadinimą. Galų gale visa, kas čia kalbama, nėra teisybė, nors nėra ir melas.“

Modesto Pitrėno diriguojamo koncerto programoje prie lietuvių muzikos šliesis prancūzų kompozitorių kūryba. Skambės impresionisto Claude’o Debussy simfoninė drobė – spalvingasis triptikas „Paveikslai orkestrui“ – ir vienas ryškiausių Emmanuelio Chabrier kūrinių, po kelionės į Ispaniją sukurtoji fantazija „Ispanija. Rapsodija orkestrui“.

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas „Smuikininkė Rūta Lipinaitytė ir maestro Modestas Pitrėnas“ vyks sausio 29 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt. Filharmonijos renginiuose yra būtinas galimybių pasas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją