Kiekviena statulėlė – unikali

„Delfi“ savireklamos vadovė Sandra Šalčė pasakoja, kad nuo 2013 m. rengiami „Delfi Titanai“ atkreipia dėmesį į svarbius reiškinius ir įvykius šalyje. Šiemet išskirtinės asmenybės bus apdovanotos vasario 3 d. MO muziejuje vyksiančioje ceremonijoje.

„Džiaugiamės galėdami pagerbti tuos žmones, kuriems už savus interesus svarbiau yra visuomenės gerovė. Norime prisiminti reikšmingiausius poelgius ir asmenybes, kurios nepaisant kliūčių parodė tvirtumą. Juos apdovanosime jau tradicinėmis ypatingo dizaino titanų statulėlėmis, kurios simbolizuoja stiprybę, tvirtybę ir ryžtą“, – sako S. Šalčė.

Nuo 2014 m. titanų statulėles kuria Kauno kolegijos Menų akademijos Stiklo, keramikos, odos, tekstilės meno studijų programos koordinatorė, Stiklo studijos vadovė Sigita Grabliauskaitė.

Sigita Grabliauskaitė

Menininkė pasakoja iš pradžių galvojusi, kad tai bus vienerių metų projektas, todėl maloniai nustebo, kai jos kūriniai tapo neatsiejama apdovanojimų dalimi. Pasak autorės, kiekviena statulėlė yra unikali, tačiau išlaikomas ir vientisas jų stilius bei estetika.

„Statulėlių braižas išlieka panašus nuo pirmų metų. Tačiau jei kartu sudėtume visus Titanus, kurių jau visa „giria“, pamatytume, kad jie turi ir skirtumų. Apdovanojimai nėra gaminami pagal vieną formą, kaip, pavyzdžiui, šokoladiniai saldainiukai. Kiekviena statulėlė unikali, formuojama rankomis, o esant atitinkamam temperatūrų režimui pasirinktos spalvos stiklas susiformuoja pagal norimą reljefą“, – aiškina S. Grabliauskaitė.

Išskirtinė apdovanojimų reikšmė

Kurdama titanų statulėles menininkė siekia išlaikyti archajiškumą. Kūrinių forma primena senąsias antikos skulptūras, tokias kaip Milo Venera, kurios nors dažnai ir atrandamos be tam tikrų detalių, tačiau iki šių dienų nepraranda savojo grožio. Stiklinės skulptūros gaminamos iš kvarcinio smėlio, gipso ir kitų medžiagų mišinio. Jų kūrybos procesas reikalauja atidumo, laiko ir kruopštumo.

Suformuoti kūriniai keturias dienas yra deginami palaipsniui kylančioje temperatūroje. Titanai atlaiko net 810 laipsnių temperatūrą. Pasak S. Grabliauskaitės, tinkama degimo temperatūra itin svarbi, kitaip statulėlės nebus ilgaamžės. Vėliau jau atvėsusios skulptūrėlės panašiai kaip archeologijoje išvalomos, o netinkančios jų aštrios atplaišos nušlifuojamos. Iš viso Titanų gamyba trunka apie du mėnesius.

Stiklo studijos vadovė pažymi, kad specialiu būdu išgautas stiklas sudaro ypač tvirto titano įspūdį bei įgauna metalui būdingą violetinį atspalvį. Tuo tarpu gruoblėtas kūrinio fasadas yra tarsi sudėtas iš pajūryje surinkto nenugludinto stiklo. Dėl skaidrios nugarinės statulėlės pusės ji vienodai gerai matoma iš abiejų pusių.

Moterys angelai

Kūrybos procesas – ir išbandymas, ir galimybė

Pasiteiravus, su kokiais iššūkiais tenka susidurti nepaprasto kūrybos proceso metu, Lietuvos dailininkų sąjungos menininkė S. Grabliauskaitė teigia, kad dirbant su tokia medžiaga kaip stiklas, ne visada iškart pavyksta sukurti vienodai išskirtinai gražias ir to paties atspalvio statulėles. Taip pat reikia derinti darbą su studentais ir kūrybą. Tačiau, pasak autorės, COVID-19 pandemijos metu galimybė kurti Titanų apdovanojimus yra tarsi atgaiva.

„Žmogus džiaugiasi augindamas gėles, kad ir vis tas pačias rožes, kurioms kasmet pražydus, jos žiūrisi taip pat mielai. Lygiai taip pat ir man kaip kūrėjai šie apdovanojimai yra išbandymas ir puiki galimybė pasitikrinti, įtvirtinti savo braižą bei atrastą techniką“, – apie atsakomybę kuriant titanų statulėles kalba pašnekovė.

S. Grabliauskaitei džiugu, kad jos kūriniai įteikiami itin Lietuvai nusipelniusiems žmonėms. Pasak menininkės, vos tik atidavusi pagamintas statulėles ji jaučia, kad šie darbai priklauso nebe jos rankų kūrybai, o visuomenei. Per visus bendradarbiavimo su „Delfi“ metus, autorės skulptūrėlės spėjo iškeliauti ir už Lietuvos ribų.

„Delfi“ savireklamos vadovė S. Šalčė papildo, kad menininkės kuriamos simbolinės statulėlės kiekvienais metais primena, jog tikrieji titanai gyvena tarp mūsų. „Kartais įkvepiančių pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Tačiau tam, kad jie būtų pastebėti, gali prireikti trupučio pastangų. Todėl po laureatų namus pasklidusios titanų statulėlės turėtų būti puikus priminimas, kad geri darbai nebūna pamiršti.“

Renginio transliacija vyks vasario 6 d. 21 val. portale „Delfi“ ir televizijos kanale „Delfi TV“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)