Pasak organizatorių, ekspoziciniu ir logistiniu iššūkiu tapusi pirmoji paroda yra akistata su LDS praeitimi ir šiandiena.

„Paroda Nr. 1“, kurioje pirmą kartą bus pristatyti visi menininkai – 451 narys, Kauno skyriui priklausę nuo 1989 m. bus atidaryta sausio 27 d. 18 val.

„Tai istorinis žingsnis LDS Kauno skyriaus gyvenime. Dailininkų sąjunga – tai pirmiausia nariai. Tad ir parodoje regimas persikėlimas vykdomas in corpore, su visa archyvine ir menine atmintimi, primenant visus narius – gyvuosius ir jau išėjusius“, – skelbiama pranešime žinasklaidai.

Šiuo projektu nuspręsta atlikti Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus kūrybos monitoringą, vizualizuoti statistiką ir biurokratiją. Autorių kūrybines intencijas siekiama pristatyti per asmenines menininkų kūrybos deklaracijas, išreikštas tekstu ar vaizdu: tam kiekvienam menininkui buvo įteiktas A4 formato lapas su jo vardu ir pavarde. Deklaracijose akcentuojami menininkų ilgalaikiai kūrybos tikslai (buvę, esami ar dar tik projektuojami) ir kūrybinės vizijos. Projektas „deklaruoja“ LDS KS situaciją. „Deklaracija“ – tai projekto dalyvių ir kuratorių „pareiškimas“ apie laiką, savęs suvokimą organizacijoje, pačios organizacijos statusą ir prestižą.

Balti plokšti lapai, tarsi išsprūdę iš dailininko bylos, parodoje klostosi į tūrinę, archyvinės stilistikos instaliaciją. Vardinis „blankas“ iš statistinio vieneto virsta unikalia kūrėjo menine reprezentacija. Meninių reprezentacijų visuma formuojasi į analitinio spektro parodą, potencialių psichologinių, sociologinių ir meninių tyrimų lauką. Ekspozicinė statika virsta įsukančiu susitikimų ir neakivaizdžių meninių pokalbių labirintu bei interaktyvia gyvų pasimatymų erdve – mat galerijoje besilankantys ir savuosius lapus pildantys nariai tampa gyvosiomis „meninėmis deklaracijomis“, laukiamais dialogo partneriais. Ekspoziciją gaivina archyviniai videokadrai, prisodrinantys bendrystės lauką prisiminimais. Visa parodos medžiaga, visi 451 lapas, vėliau nuguls į meninę knygą, kuri bus saugoma ateičiai ir pasakos apie Kauno menininkus šiandien.

Parodos kuratoriai: Violeta Jocienė, Ignas Kazakevičius

Parodos koordinatorė: Dalia Draugelienė

Parodos architektai: Linas Tuleikis, Kęstutis Vaikšnoras

Parodos dizainas: Mindaugas Jurėnas ir Kęstutis Lanauskas

Archyvinė medžiaga: Linas Citvaras, Henrikas Gulbinas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją