Natascha atvirai pasakoja, kad pabėgusi nuo pagrobėjo į laisvę, nebuvo visuomenės sutikta taip, kaip tikėjosi. Užuojautos kupini žvilgsniai ir nemalonūs komentarai ją lydi pastaruosius 15 metų. Apie aukos kaltę Natasha Kampusch, kuriai dabar 33 -eji, atvirai pasakoja dokumentiniame filme „Natascha Kampusch – visas gyvenimas kalėjime“ (‘Natascha Kampusch – A Lifetime in Prison’).

Daugelis tikriausiai prisimena šią sukrečiančią istoriją apie dešimtmetę austrę Nataschą Kampusch, kuri 1998 m. buvo pagrobta tiesiog gatvėje pakeliui į mokyklą. Įkalinta ankštame vos 5 kv.m. tamsiame rūsyje ji praleido 3096 dienas nuolat badaudama ir skriaudžiama. 2006 m. Natascha sugebėjo pabėgti nuo nusikaltėlio, kuris vėliau atėmė sau gyvybę.

Danijoje sukurtame dokumentiniame filme „Natascha Kampusch – visas gyvenimas kalėjime“ Natascha atvirai pasakoja apie baisiausią savo gyvenimo įvykį ir apie tai, jog net ir išsivadavusi iš nelaisvės vis dar nesijaučia laisva.

„Tikėjausi, kad ištrūkusi į laisvę, atsidursiu pasaulyje, kuriame mane supras, tačiau mane pasitiko neapykanta ir atstumas. Buvo baisu. Labai dažnai vos tik išėjusi į gatvę būnu užsipulta. Visuomenėje gyvuoja sąmokslo teorijos, neva aš pati esu kalta ir atsakinga dėl pagrobimo, ir mane tai labai veikia. Todėl džiaugiuosi galėdama papasakoti savo istoriją šiame „Viaplay“ dokumentiniame filme ir atkreipti visuomenės dėmesį į skaudžią problemą, kuomet kaltė suverčiama aukai. Tikiuosi, kad tai padės tiems, kam teko atsidurti panašiose situacijose, ir visuomenė bei žiniasklaida taps supratingesnė“, – sako Natascha Kampusch.

Trijų epizodų „Viaplay“ dokumentinis filmas pasakoja ne tik apie Nataschos pagrobimą. Didelis dėmesys skiriamas jos istorijai ištrūkus į laisvę, kai tuometinė 18-metė mergina tapo didžiulio žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimo taikiniu. Neįtikėtina, tačiau per pastaruosius 15 metų laisvėje Nataschai teko susidurti su neapykanta ir kaltinimais, kurių ji sulaukė ne tik iš Austrijos, bet ir kitų pasaulio šalių žmonių.

„Tai, kad ji pasiryžo dirbti su „Viaplay“ ir „Heartland TV“ ir atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, NENT grupei reiškia labai daug. „Viaplay“ pagrindinį dėmesys skiria dokumentiniams filmams, kuriuose gilinamasi į opias ir aktualias temas. Daugelis iš mūsų jau žino tragišką Nataschos Kampusch pagrobimo istoriją, tačiau šiame dokumentiniame filme dėmesys sutelkiamas į tai, kaip jos „laisvė“ virto dar viena nelaisve. Kas gali geriau papasakoti istoriją, nei pati auka? Aukos kaltinimų sulaukusi Natascha Kampusch atskleidžia bauginančią tikrovę. Turėtume nepamiršti tokių istorijų ir diskutuoti apie visuomenės nepasitikėjimą, su kuriuo aukos gali susidurti. Tik taip galime išsklaidyti sąmokslo teorijas“, – teigia Filippa Wallestamas NENT grupės turinio vadovė.

Dokumentinį filmą, kurio premjerą „Viaplay“ žiūrovai galės išvysti vasario 24 d., sukūrė Jono Ask Hamed vadovaujama „Heartland TV“ komanda. Filmo vykdomasis prodiuseris - Wenche Hugaas Jensen, prodiuserė Anna Maria Kristensen, vadovaujanti prodiuserė – Nicole Nielsen Horanyi. „NENT Group“ vykdomoji prodiuserė – Trine Kongegaard.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją