„Nike“ (1978 m.), „Žmogus“ (1986 m.) ar medžiai, „išauginti“ akmenyse (tęsiama nuo 2001 m.) – daugeliui gerai žinomi skulptoriaus Petro Mazūro kūriniai. Laiko išbandymus teko patirti ne tik autoriaus skulptūroms ir instaliacijoms, bet ir jam pačiam: ankstyvasis, vėlyvojo sovietmečio P. Mazūro kūrybos periodas sutelktas į figūratyvo motyvą, o 10-ojo dešimtmečio pabaigoje ir šio amžiaus pradžioje menininkas minėto motyvo praktiškai atsisakė. Anot kūrėjo, „tiesiog […] bandžiau kitaip tyrinėti žmogaus pojūčius“.

Skulptorius iki šių dienų puoselėja smalsumą technologijų ir medžiagų teikiamoms galimybėms, jų apdorojimui ir poveikiui. P. Mazūras kone pirmas pradėjo namudinėmis sąlygomis lieti bronzą, savo rankomis šlifuoti marmurą ir bazaltą, o, vos tik leido sąlygos, išmėgino ir sintetines medžiagas bei perėjo prie paties konstruojamų mechanizmų, į kuriuos integruoja gamtos objektus. Menininkas sykiu išliko ir „vaizdinių kūrėju“, nepropaguojančiu dirbtinio paslaptingumo. „Mano kūriniai matomi akimis, užtenka domėtis menais, norint suprasti kūrinio prasmę“, – sako P. Mazūras.

Skulptūrinis objektas „Neišsiųstas laiškas“, specialiai pritaikytas „apiece“ galerijai, – tarsi neišsipildžiusi svajonė, nesugadinta tikrovės. Visa ko kisme suglamžytas popieriaus lapas (nerūdijančio plieno lakštas) yra tai, kas liko, nieko daugiau. Šis ir kiti panašūs kūriniai kaip darbų serija iš įvairių medžiagų pradėti kurti 2014 m. Įgyvendintos tik kelios tokių „laiškų“ versijos ir žiūrovams jos pristatomos retai.

Petras Mazūras (g. 1949 m.) – skulptorius, parodose dalyvaujantis nuo 1976 m. 2004 m. tapo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu. Menininko kūrinių yra Lietuvos muziejuose, taip pat privačiose kolekcijose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Parodos kuratorės: Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė

Paroda iš dalies finansuojama asociacijos LATGA Kūrybinės veiklos fondo lėšomis.

Parodos atidarymas 2022-01-23, 19 val.

Paroda veiks iki 2022-02-22.

Parodą apžiūrėti galima 24/7.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją