Kartu su dailininke Laura Luišaityte, latvių kompozitoriumi Martinšu Vilumšu ir dešimčia aktorių, režisierius teatro Didžiojoje scenoje šiuo metu baigia repetuoti vienos dalies pajuodusią komediją.

„Savižudis“ – viena žinomiausių sovietmečiu uždraustų pjesių ir vienas genialiausių rusiško humoro kūrinių.

Tai sovietų valdžios sušaudyto režisieriaus Mejerholdo užsakymu parašyta pjesė, atnešusi jos autoriui Stalino gulagų patirtį. Nė viena kita pjesė per visus daugiau kaip septyniasdešimt Sovietų valdžios metų nesusilaukė iš šios valdžios tiek neigiamų emocijų ir tokio įnirtingo jos pasipriešinimo.

Pjesės pavadinimas iki pat autoriaus mirties cenzūros buvo kruopščiai ištrinamas iš bet kurio publikuojamo teksto.

Režisierius Agnius Jankevičius atmetė tarpukarinio sovietmečio realijas, palikdamas jas istorikams, ir pritaikė pjesę šių laikų Lietuvai.

„Erdmano „Savižudis“ – hipertrofuota visuomenės parodija, jos dvasinės būsenos šaržas“, – sako režisierius. Anot jo, „savižudybės aktas šioje pjesėje – reklaminis įnagis, galintis praversti bet kokiai ideologijai, kuriai savižudis parduos save kaip auką. Vidurinioji klasė išlaiko valstybę, bet kas ji yra – niekas nežino. Ji prisimenama iškart, kai tik kam prisireikia altruizmo ir pasiaukojimo. Toks požiūris ir formuoja visuomenės abejingumą, o vėliau ir neįgalumą. Savižudis Podsekauskas to nesuvokdamas bando išsiveržti iš užburto rato – tik labai juokingai…“

Pagrindinį personažą šioje komedijoje vaidina aktorius Eimutis Kvoščiauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją