„Suprasdami susidariusios situacijos jautrumą, mes atidėjome mums perduotų bibliotekos knygų perdirbimą ir, jeigu bibliotekos administracija neprieštaraus, pasiūlysime vietos bendruomenei atvykti pas mus atsirinkti knygų, kurias ji norėtų išsaugoti“, – pranešė M. Curko-Notkuvienė.

Kaip ji pažymėjo, – įprasta praktika yra tokia, kad bibliotekos, mokyklos ar kitos įstaigos laikas nuo laiko nurašo nusidėvėjusias ir pasenusias knygas ir jas priduoda kaip makulatūrą atliekų tvarkytojams.

Pavilnio biblioteka

„Tokiu atveju mes gauname užsakymą išvežti makulatūrą, pasirašome sutartį, atvežame konteinerius, į juos sukraunama makulatūra. Toliau viskas keliauja į mūsų popieriaus rūšiavimo padalinį, kur makulatūra rūšiuojama pagal popieriaus kokybę, tuomet pagaminama popieriaus žaliava. Savo padalinyje mes paruošiame net 20 įvairaus popieriaus rūšių, skirtų tolimesniam perdirbimui. Taip pat ir patys gyventojai dažnai atveža mums senas knygas“, – aiškino UAB „Ekobazė“ komercijos vadovė.

Visos knygos, anot M. Curko-Notkuvienės, yra paruošiamos kaip popieriaus žaliava ir ji keliauja į popieriaus fabrikus galutiniam perdirbimui.

„Iš tokios antrinės žaliavos gaminamas naujas žurnalinis arba knyginis popierius, kiti popieriaus gaminiai. Dažnai rengiame ekskursijas vaikams, jaunimui, nes norime visiems parodyti, kad popierius yra vertinga žaliava perdirbimui ir iš seno popieriaus gali gimti kokybe niekuo nenusileidžiantis popierius, jau nekalbant teigiamą poveikį gamtai, išsaugojant medžius, iš kurių įprastai gaminamas naujas popierius“, – pažindino su procesu M. Curko-Notkuvienė.

Apie tai, kaip uždarius biblioteką knygos buvo išmestos į konteinerį buvo rašoma Delfi straipsnyje: Uždarė biblioteką, o knygas išmetė į konteinerius: gyventojai stebisi – ar dėl to reikėjo raginti pasiskolintas grąžinti?

Gyventojai pasidalino nuotraukomis knygų, kurias pavyko parsinešti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)