„Paveldosaugininkams pranešę asmenys nurodė, kad matė, kur yra kelios dingusios vertybės – jau duoda vaisių. Pavedimas patikrinti, ar tai būtent tos vertybės, kurios yra sąraše – duotas, ir jeigu tik informacija pasitvirtins, jos bus išbrauktos iš sąrašo“, – sakė P. Mečkovskis.

Tikimybė surasti – yra

P. Mečkovskis pažymėjo, kad sukaupta informacija anksčiau buvo naudojama tik vidiniam naudojimui – ja dalinosi valstybės tarnautojai, bendradarbiaudami su kitomis institucijomis.
Į dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą įtrauktos daugiau kaip per penkiasdešimties metų laikotarpį jų pradinėje vietoje nerastos, dingusios, pagrobtos ar kitaip prarastos vertybės.

„Dabar sugalvojome sąrašą paviešinti – įtraukti ir visuomenę į procesą, atkreipti dėmesį tų asmenų, kurie verčiasi prekyba antikvariniais daiktais arba juos nori įsigyti, parduoti. Viešinimui įkelta tik bendra informacija. Kaip minėjau, detalesnis sąrašas labiau skirtas specialistams, puikiai žinomas muziejininkams“, – sakė P. Mečkovskis, pridūręs, kad šitaip stengiamasi aktualizuoti temą.
Dingusios kilnojamosios kultūros vertybės, Skulptūra „Šv.Jonas Nepomukas“(Kultūros vertybių registro nuotr.)

Sąraše – dingusios ir pagrobtos vertybės. Taip pat, anot P. Mečkovskio, yra tokių vertybių, kurių buvimo vieta nežinoma, nes jos pradingsta besikeičiant ar numirus savininkams.

Surašytos ir 7- 9 dešimtmetyje dingusios vertybės. Praėjo jau gan ilgas laikas, tačiau P. Mečkovkis pasvarstė, kad tikimybė jas surasti visgi yra.

„Procesas ilgas, tos vertybės, tikėtina, nugula kolekcionierių rankose, iškeliauja į užsienį nelegaliai... Tikimės, kad jos nėra sunaikintos, anksčiau ar vėliau pasirodys – pardavime, antikvariatuose ar parodose, tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkose. Visko galima tikėtis“, – vylėsi P. Mečkovskis.
Dingusios kilnojamosios kultūros vertybės, Ikona „Prp.Sava Višerskis“ su aptaisu (Kultūros vertybių registro nuotr.)

Yra pradėtų ir ikiteisminių tyrimų

Prarastų vertybių ieško tiek pats KPD, tiek jiems pavaldus Kultūros paveldo centras: „Apie dingusias vertybes taip pat ir patys savininkai aktyviai praneša. Yra pradėtų ir ikiteisminių tyrimų – visi bendromis jėgomis ieško. Visoms šioms vertybėms, paskelbtoms sąraše yra suteikta teisinė apsauga, jos yra įtrauktos į Kultūros vertybių registrą. Vertybė, kuri atrandama – mažiausia skulptūrėlė ar paveikslas – žinoma, yra įvykis. Viešas interesas, kad vertybių vieta būtų žinoma, jos būtų laikomos tinkamai.“

Pastebėjus, kad dingusių vertybių nuotraukos nėra itin kokybiškos, ir pasvarsčius, kad būtų sunku, matyt, pagal jas identifikuoti originalą, P. Mečkovskis dar kartą pažymėjo, kad tai, kas prieinama viešai – tik dalis informacijos.

„Seniau pradingusių vertybių nuotraukos darytos dar sovietiniais laikais – iki joms dingstant, tad ir kokybė pagal tų metų galimybes. Bet mes skelbiame tik dalį informacijos – tikslesni ir konkretesni aprašymai nepaviešinti, departamentui žinomi, ekspertai tuoj pat įvertintų, ar tai būtent ta vertybė“, – patikino KPD atstovas.
Dingusios kilnojamosios kultūros vertybės, paveikslas  „Nukryžiuotasis“ (Kultūros vertybių registro nuotr.)

Sąrašas nuolat kintantis

Paklaustas, ką gi galėtų reikšti toks faktas, kad visuose pradingusiuose paveiksluose atvaizduoti šventieji, tarp prarastų kūrinių – ikonos, bažnytiniai reikmenys, kryžiai, P. Mečkovskis sakė, kad galima daryti visokių prielaidų, aišku viena – tarp dingusių vertybių tikrai dažniausiais pasitaikantis motyvas – religinis.

P. Mečkovkis atkreipė dėmesį, kad dingusių kilnojamųjų kultūros vertybių sąraše – daugiau kaip 300 objektų, o registruotų kilnojamųjų kultūros vertybių yra virš 8.5 tūkst.
Dingusios kilnojamosios kultūros vertybės, paveikslas ,,Marija su kūdikiu“ (Kultūros vertybių registro nuotr.)

„Departamentas planingai tikrina visas kilnojamąsias vertybes, jų buvimo vietą, kaip jos saugomos, prižiūrimos – tai kryptingas darbas. Pagal esamus žmogiškuosius resursus mes tą dalyką darome, aišku, bėgant metams tas sąrašas pildomas, kažkur kažkas atrandama, kažko ne. Tad jis nuolat kintantis. Tikimės ir toliau jį viešinti, atnaujindami informaciją bent kartą per pusmetį ar metus, pagal galimybes“, – sakė P. Mečkovskis.

Kaip vieną vertingiausių atsiradusių vertybių P. Mečkovskis įvardino sugrąžintą kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijoje buvusią ir 2001 m. nelegaliai į užsienį išvežtą unikalią vėlyvosios gotikos (XVI a.) medžio skulptūrą „Prisikėlęs Kristus“. Informaciją kaip į Lietuvą sugrįžo „Prisikėlęs Kristus“ galima rasti ČIA.

„2020-ųjų liepos mėnesį vertybę aptikome Austrijoje – užėmė nemažai laiko ją grąžinti, bet galiausiai pavyko. Tai viena įdomesnių istorijų, o šiaip būna visokių atradimų. Tarkim, pasikeitę valdytojai vertybę nuneša į kitą patalpą, patys net nežinodami, kad ji saugoma. Tad tai yra nuolatinis procesas, nuolatinės paieškos, sąrašų pildymas, užklausos buvusiems valdytojams, muziejams – darbas imlus, jo tikrai nemažai“, – pasakojo pašnekovas.

Dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąrašas ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją