Specialioje interneto svetainėje www.virtualiosbarikados.lt didžioji nuotraukų dalis įkelta iš Lietuvos centrinio valstybinio archyvo, tačiau prie skaitmeninių barikadų statymo gali prisidėti visi turintys 1991–1992 m. nuotraukų. Artėjant sausio 13-ąjai projekto kūrėjai kviečia kelti nuotraukas į interneto svetainę ir taip kartu simboliškai „auginti“ barikadų atmintį skaitmeninėje erdvėje.

Pasak projekto idėjos sumanytojo Andriaus Lekavičiaus, kiekviena įkelta nuotrauka – gyvas prisiminimas apie svarbiausias Lietuvos nepriklausomybės kovas.

„Lietuvos centrinis valstybės archyvas yra sukaupęs nemažai dokumentų apie 1991 m. įvykius, tačiau kiek dar neįkainojamų fotografijų, vaizdo ar garso įrašų tebėra nugulę fotografų, operatorių, laisvės kovų dalyvių ar tų dienų liudininkų privačiuose archyvuose? Taigi tokios iniciatyvos kaip „Virtualios barikados“ ne tik primena, bet ir skatina dalintis bei taip prisidėti prie istorijos išsaugojimo“, – sako A. Lekavičius.

Dokumentinių kino filmų režisierius ir įvairių projektų sumanytojas sausio 13-osios temą gvildena ir apie ją visuomenei primena įvairiomis formomis: 2019 m. buvo pristatytas iš dalies animuotas dokumentinis filmas „Spec. Žvėrynas“, interaktyvi virtualios realybės patirtis „Laisvės kodas 13“, audiogido programėlė „Sausio 13-osios aidai“.

Projektą „Virtualios barikados“ iš dalies finansuoja Vyriausybės kanceliarija, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Kaip buvo statomos Vilniaus barikados

Po tragiškos 1991 m. sausio 13-osios nakties šturmo laukę Aukščiausiosios Tarybos- Atkuriamojo Seimo gynėjai ankstyvą sausio 14-osios rytą pradėjo statyti barikadas aplink pastatą. Maždaug metus Seimas buvo apsuptas gelžbetonio blokų užtvaros, kurią parlamento gynėjai išmargino patriotiniais užrašais. Šie užrašai atskleidžia to meto pasaulio bei Lietuvos realijas, dabar jau tapusias istorija, lietuvių tautos skausmą, ryžtą ginti valstybę ir pergalės viltį.

1992 metais barikados aplink parlamentą buvo išardytos, bet jų fragmentas ties vakariniu Seimo rūmų fasadu paliktas kaip paminklas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją