Profesionalios operos istoriją Lietuvoje prieš 101-erius metus pradėjo Giuseppe‘s Verdi „Traviata“. Dabartinis šios operos pastatymas, su kuriuo po ilgos pertraukos LNOBT netrukus pasitiksime Naujuosius – jau devintasis Lietuvos operos istorijoje, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Per šį laikotarpį „Traviatos“ pastatymai Lietuvoje matė 33-is skirtingas Violetos partijos atlikėjas. Pradeda šį sąrašą pirmajame 1920 m. gruodžio 31 d. spektaklyje Valstybės operoje dainavusi Adelė Galaunienė, na, o baigia jau netrukus, gruodžio 31 d. ir sausio 2 d. spektakliuose LNOBT scenoje Violetą Valery dainuosianti Katerina Tretyakova – Visagine užaugusi ir Vilniuje, prof. Giedrės Kaukaitės klasėje, pirmąsias vokalo studijas baigusi operos solistė, šiuo metu gyvenanti Barselonoje.

„Traviata“ yra Lietuvos profesionalaus operos teatro tapatybės ženklas. Galime net pajuokauti, kad tai – „nacionalinė“ opera, sulaukusi daugiausiai pastatymų mūsų nacionalinėje scenoje. Dauguma iš Violetą įkūnijusių dainininkių, deja, jau nebegali pasidalinti prisiminimais, tačiau vyresniųjų patirtį perimdavo jaunesnės ir savaip praturtindavo lietuviškąją Violetos tradiciją. Apie herojės paslaptį, kaip ji keičia dainininkės požiūrį į profesiją, į susiklosčiusias atlikimo tradicijas ir, galbūt, į save kalbėsime su skirtingų kartų Lietuvos Violetomis“, – žada Violetų vakaro moderatorė muzikologė Jūratė Katinaitė.

Kurios iš dainininkių atvyks į Violetų vakarą, gruodžio 29 d. 17 val. rengiamą LNOBT Raudonojoje fojė? Tebūnie tai paslaptis, kurią pirmieji sužinos gyvai stebėsiantys šį susitikimą. Tik užsiminsime, kad atvykti žada ir pasaulyje puikiai žinomų solisčių.

Stebėti Violetų vakarą teatre galės visi, turintys gruodžio 29 d. „Traviatos“ spektaklio bilietus, taip pat tie operos gerbėjai, kurie pirmieji spės užsiregistruoti į renginį teatro „Facebook“ paskyroje. Dalyvių skaičius ribotas.

Visi kiti „Traviatos“ mylėtojai nuo gruodžio 31 d. turės galimybę peržiūrėti Violetų vakaro vaizdo įrašą teatro „Youtube“ ir „Facebook“ platformose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją