Asociacijos „Autorinio kino aljansas“ apdovanojimas pirmą kartą įteiktas 2012 metais, kai buvo įkurta AKA asociacija. Svarbiausias šios jos veiklos prioritetas – didinti aukštos meninės kokybės lietuviško kino žinomumą ir matomumą užsienyje, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Pagrindinis „Kino ruporo“ apdovanojimas atiteko režisierei ir prodiuserei G. Žickytei, kurios dokumentinio filmo „Šuolis“ premjera įvyko tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje. Jame filmas buvo apdovanotas Geriausio ilgametražio dokumentinio filmo prizu, vėliau „Šuolis“ aplankė kelias dešimtis tarptautinių festivalių, kuriuose pelnė ne vieną žiūrovų ar žiuri prizą, tarp jų – ir pagrindinį apdovanojimą Pietų Korėjos dokumentinių filmų festivalyje „EIDF 2021“.

Už filmo „Piligrimai“ sklaidą AKA diplomu apdovanoti režisierius Laurynas Bareiša ir prodiuserė Klementina Remeikaitė. Vaidybinis ilgametražis L. Bareišos filmas „Piligrimai“ premjerą šventė tarptautiniame Venecijos festivalyje, čia pelnė pagrindinį „Juodojo liūto“ apdovanojimą konkursinėje „Horizontų“ programoje. Už svarbius tarptautinius apdovanojimus filmo autoriams skirta LR Kultūros ministerijos premija.

Vertinimo komisijos pirmininkė, dokumentinio kino kritikė, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė Rūta Oginskaitė priminė: „AKA apdovanojimo komisija svarsto ne tiek filmų meninį lygį, kiek autorių pastangas savo kūrinį platinti, kad jis būtų žinomas ir matomas ne vien Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu.“

Apdovanojimai „Kino ruporas“

Renkant intensyviausiai skleidusius žinią apie Lietuvą ir jo kiną režisierius bei prodiuserius R. Oginskaitei talkino režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Audrius Stonys ir kino kritikė, žurnalistė, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė Izolda Keidošiūtė.

A. Stonys teigė, kad G. Žickytės talentas ir kūrybinė energija daugelį dešimtmečių sovietų valdžios slėptą istoriją ištraukė iš visiškos užmaršties: Dėl filmo „Šuolis“ pasaulis iki tolimiausių pakraščių, užgniaužęs žadą, stebėjo ir stebi lietuvio istoriją, privertusią Vakarų demokratijas atsigręžti į Lietuvą. Giedrė su ta pačia galinga energija, su kuria darė šitą filmą, jį neša Lietuvos ir pasaulio žiūrovams, todėl neabejotinai nusipelno šio ir dar daugelio apdovanojimų.“

Šiųmečio AKA diplomo laureato, režisieriaus L. Bareišos filmo „Piligrimai“ apdovanojimą „Juodasis liūtas“ Venecijos kino festivalyje I. Keidošiūtė apibūdina kaip vieną įspūdingiausių šiuolaikinėje Lietuvos kino istorijoje. „Apdovanojimas tikrai aukštas ir pelnytas. „Piligrimai“ – vienas geriausių pastarųjų metų debiutų mūsų kine, tuo greit turės progą įsitikinti Lietuvos kino žiūrovai“, – sakė kino kritikė.

„Kino ruporo“ apdovanojimų laureatai renkami iš visų, dalyvaujančių Lietuvos kino industrijoje. Vertinimo komisija filmų sklaidą vertino nuo 2020 metų rugsėjo iki 2021 metų rugsėjo. I. Keidošiūtė atskleidė, kad komisijos diskusijose „Šuolis“ ir „Piligrimai“ turėjo nemažai konkurentų. Tai Rygoje ir Taline apdovanojimus pelnęs Andriaus Blaževičiaus filmas „Bėgikė“ (prodiuserė Marija Razgutė), režisieriaus ir prodiuserio Lino Mikutos filmas „Romano vaikystė“, dalyvavęs pagrindiniame konkurse Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje, Jurgio Matulevičiaus „Izaokas“ (prodiuseris Stasys Baltakis), pelnęs geriausio debiutinio filmo nominaciją Europos kino apdovanojimuose, po tarptautinius festivalius intensyviai keliaujantis režisieriaus ir prodiuserio Romo Zabarausko filmas „Advokatas“.

2021 metų apdovanojimų rėmėjas – Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)