Užglaistant nesusipratimą

„Savivaldybė rekomendavo nupuošti, atidžiau pasižiūrėti į sprendimą, koks buvo, ir koks yra. Gerbdami menininkų autorystę buvome kategoriški – taip, negali būti visiškai identiško atkartojimo. Auksinė kolona apvyniota raudona juosta – iš bėdos, ieškojimas sprendimo, paliekant buvusį variantą, tarsi užglaistant nesusipratimą. Mes žiūrime aiškiai – geriau joks, nei tarpinis sprendimas. Kitais metais, kai puošime Vilniaus rotušę, tai padarysime įspūdingai – tiks ir patiks visiems“, – sakė P. Vaisieta ir dar kartą pažymėjo, kad atsakomybės nevengia.

Papuošimas nuo Rotušės kolonos jau nuimtas, kaip tikino P. Vaisieta, tai įvyko per kelias minutes.

„Neskaudėjo labai smarkiai, greitai tą dantį išrovė, – juokavo pašnekovas, atradęs istoriją, kad 2013-aisiais menininkų dueto „Upperstudio“ kūrinį vilniečiai buvo praminę „auksiniu dantimi“. – Aišku, gaila šiek tiek, bet ką padarysi...“

Pirmadienį, viena projekto iniciatorių Aušra Trakšelytė „Delfi“ sakė, kad kompromiso, tinkančio abiems pusėms, yra ieškoma.
Vilniaus Rotušės aikštė

Precedentas neturi analogų

„Reakcija, žinoma, buvo netikėta ir pasirodė, kaip precedentas, kuris mano kuratorinėje praktikoje, neturi analogų. Tad, savaime suprantama, kad nustebau ne tik aš, bet ir menininkai. Visgi sunku patikėti, kad šiais metais imantis dekoruoti vieną iš Rotušės kolonų scenografas – dizaineris Marius Puskunigis pasiūlė ir įgyvendino identišką projektą, pasirinkdamas tą pačią medžiagą ir raiškos būdą, nežinodamas apie 2013 m. menininkų dueto „Upperstudio“ kūrinį, kuris buvo įgyvendintas pirmo „Vilnius Street Art“ festivalio metu. Ir visgi, nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia“, – apie incidentą kalbėjo A. Trakšelytė, pridūrusi, kad dabartinis variantas, kuris yra identiškas likti negali, nes tai nėra „Upperstudio“ kūrinys, o M. Puskunigio kalėdinė dekoracija vienai iš Rotušės kolonų.

2013 m. menininkų dueto „Upperstudio“ kūrinys, kuris buvo įgyvendintas pirmo „Vilnius Street Art“ festivalio metu:

Reaguodamas į situaciją anądien M. Puskunigis sakė, kad kolonų dengimas auksu – jokia naujiena, todėl visai nenuostabus toks sutapimas. „Dievas mato, nežinojau, kad toks kūrinys jau buvo buvęs, juo labiau, kad aš ne kaip autorius, o kaip kalėdinis dekoratorius dalyvauju. Tai du skirtingi dalykai, kai tu puoši visuomeninę erdvę kalėdiškai – tai viena. Mano pavardė niekur nebuvo pozicionuojama, ties šiuo, pavadinkime, kūriniu. Gavosi taip, kad tiesiog sutapo identiškai mano puošyba“, – paaiškino jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)