G. Verdi Requiem buvo sukurtas mirus italų rašytojui ir humanistui Alessandro Manzoni, su kuriuo kompozitorius draugavo ir kuriuo visą gyvenimą žavėjosi. Kūrinio premjerą savo draugo mirties metinių dieną – 1874 m. gegužės 22-ąją – Milano Šv. Morkaus katedroje dirigavo pats G. Verdi.

Kadangi aplodismentai katedroje buvo nepriimtini, publikos reakcija į naująjį Requiem paaiškėjo tik po trijų dienų, gegužės 25-ąją, kai tie patys atlikėjai pristatė kūrinį Milano La Scala teatre. Salėje nebuvo laisvos vietos, žmonės klausėsi sulaikę kvapą. Nuskambėjus paskutiniams Libera me garsams, prapliupo audringi plojimai. Nuo tada G. Verdi Requiem skamba tiek bažnyčiose, tiek koncertuose ir kartu su Wolfgango A. Mozarto Requiem laikomas stipriausiu šio žanro kūriniu.

„Šįkart G. Verdi Requiem bus atliktas žuvusiųjų už Lietuvos laisvę 1991 m. sausio 13-ąją atminimui. Tačiau kartu pagerbsime visas, įvairiais laikais už tėvynę kritusiųjų aukas. Šie žmones paaukojo savo gyvybes tam, kad Lietuva taptų laisva Europos valstybe, ir tai puikus orientyras šalies ateičiai: turite žvelgti į vakarus, o ne į rytus“, – įsitikinęs koncertą diriguosiantis LNOBT operos meno vadovas Sesto Quatrini.

Maestro dažnai tenka diriguoti savo didžiojo tautiečio G. Verdi kūrinius. Žinoma, dažniausiai tai būna operos, bet 2019 m. Budapešte S. Quatrini kartu su Vengrijos radijo orkestru bei choru buvo patikėta atlikti šio kompozitoriaus Keturias šventas giesmes.

„O dabar esu laimingas susitikimu su G. Verdi Requiem. Pažadu, kad LNOBT šis kūrinys suskambės kitaip, nei esate pratę girdėti Youtube ar Spotify platformose. Visų pirma, didingumo Requiem skambesiui suteiks du vienu metu giedantys chorai – LNOBT choras ir Kauno valstybinis choras. Be to, sieksiu kuo stipriau išryškinti meditatyvios šviesos ir žiaurumo kontrastus skirtingose Requiem dalyse. Mums padės trys puikiai žinomi lietuvių operos solistai – Justina Gringytė (mecosopranas), Kristian Benedikt (tenoras) ir Kostas Smoriginas (bosas). Taip pat atvyksta sparčiai karjeroje kylantis sopranas iš Italijos Chiara Isotton. Ji šiuo metu kartu su Anna Netrebko dainuoja G. Verdi operoje „Makbetas“ Milano „La Scala“ teatre, o metų pradžioje atliko pagrindinę Giacomo Puccini operos „Toska“ partiją Tokijo Naujajame nacionaliniame teatre. Tad turime pavydėtiną solistų sudėtį, dėl kurios išties verta ateiti paklausyti nuostabaus G. Verdi Requiem“, – neabejoja S. Quatrini.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją