Amerikiečių rašytojas Wally Lamb sukūrė įspūdingą, širdį veriančią, mistišką ir nuoširdžiai jautrią istoriją apie susvetimėjimą ir žmogišką ryšį, naikinimą ir atsinaujinimą, kaltę ir pasiaukojimą, neapykantą ir atleidimą.

Romanas „Bent tiek aš žinau“ buvo įtrauktas į prestižinio Oprah knygų klubo sąrašus, taip pat sulaukė tarptautinio pripažinimo ir tapo pasauliniu bestseleriu. Jo motyvais 2020 metais buvo sukurtas HBO serialas.

Bent tiek aš žinau

Keturiasdešimtmečio Dominyko gyvenimas byra į šipulius: vėžys pasiglemžė jo motiną, jį paliko žmona, o naujoji draugė kelia vien rūpesčius. Dominykas negali pakęsti vaikystę apnuodijusio patėvio, bet didžiausias jo galvos skausmas yra paranojine šizofrenija sergantis brolis dvynys Tomas.

1990 metų spalio 12 dienos popietę Tomas pašiurpina visus viešosios Tri Riverso miestelio bibliotekos lankytojus. Pareiškęs, kad tai auka Dievui ir bandymas atkreipti dėmesį į karo Irake beprasmybę, jis šaltakraujiškai save sužaloja patėvio peiliu. Priblokštas Dominykas mėgina tesėti mirties patale gulėjusiai mamai duotą pažadą visada rūpintis savo broliu ir stengiasi ištraukti Tomą iš griežto režimo psichiatrinės gydyklos.

Siekdamas susigrąžinti brolį Dominykas yra priverstas stoti į akistatą ne tik su teisine šalies sistema, bet ir su savo vidiniais demonais. Kad suprastų brolį ir jo ligą, jis privalo pažvelgti į savo pykčio bei neapykantos šaltinį. Ši skausminga kelionė gali jį išgelbėti. Arba – galutinai pražudyti.

„Labai nepaprastas, įtraukiantis, daugiaplanis pasakojimas, sulaukęs geriausių įvertinimų“, – kalbėjo V. Maksvytė, rekomenduodama šią knygą dovanoti žmonėms, mėgstantiems vertingesnes knygas.

„Kaip autorius sakė, jam labai svarbu kelti tam tikras temas, šiuo atveju apie psichinę sveikatą, galimybes, traumų gydymą – tai tikrai tos ant bangos esančios temos. Visiems, kas ieško geros, vertingos dovanos“ tiks tėčiui, mamai, draugei, pusbroliui – solidi dovana visiems suaugusiems skaitytojams“, – sakė knygų ekspertė.

Dar vienas romanas – Elizabeth Macneal „Stebuklų cirkas“. Pasak V. Maksvytės, jis turėtų patikti tiems, kas skaitė neseniai išleistą Edward Carey knygą „Mažė“ apie madame Tussaud, arba apskritai istorinių romanų gerbėjams.

Stebuklų cirkas

„Stebuklų cirkas“, kurio veiksmas vyksta karalienės Viktorijos laikų Londono pramogų parke ir mūšių sudarkytose Krymo lygumose, yra stulbinantis pasakojimas apie galią, šlovę ir grėsmę tapti nematomam. Šis istorinis romanas nepanašus į jokį kitą, o jo pagrindinė veikėja nepamirštama.

„Tikrai šiuo metu pasaulyje yra ta banga atkreipti dėmesį į skaudesnes temas, neįprastus likimus, unikalius žmones. Autorė, beje, lietuvių skaitytojams pažįstama iš knygos „Lėlių fabrikas“, keliauja į XIX amžių, Didžiąją Britaniją, ir pasakoja apie cirkus, kurie realiai egzistavo, kurie surinkdavo žmones su tam tikromis ligomis, defektais: vieni gal mažo ūgio, kiti – didelio, kažkokio kitokio sudėjimo“, – pasakojo V. Maksvytė.

Nors kontekstą autorė kūrė pasirinkdama tikrais faktais, pagrindinė herojė yra jos fantazijos vaisius. „ Įspūdinga istorija apie buvimą kitokiu, apie tai, kad nors galbūt šiuo atveju jauną merginą cirkui parduoda tėvas, gal kartais buvimas ne netolerantiškoje bendruomenėje, o tame cirke net yra geresnė išeitis, jeigu tu esi kitoks ar kitokia“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Visiems puikiai žinomas Jamie Oliveris naujoje knygoje siūlo paprastas kasdienes idėjas kiekvienai savaitės dienai.

„7 idėjos. Paprasti receptai kasdienai“ suteiks jums minčių, ką gi daryti su jau žinomais ir mėgstamais produktais. Prisipažinkime, gyvenimas yra įtemptas, ir šiomis dienomis mums, regis, vis labiau trūksta laiko, o galvos vis labiau užimtos. Ši knyga padės jums rasti išeitį ir įveikti visas kliūtis, be to, joje viskas pateikiama aiškiai ir suteikiama įkvėpimo gaminant kiekvieną dieną.

7 idėjos

V. Maksvytė pasakoja, kad knygą sudaro receptai iš 18 žimomų ir mėgstamų produktų, kuriems pagaminti siūlomi 7 skirtingi receptai, tad iš viso jų susidaro daugiau nei šimtas.

Kalbant apie mažuosius skaitytojus, jiems puikiai tiks Christopherio Lloydo „Britannica. Vaikų enciklopedija: tai, ką žinome, ir tai, ko nežinome“, kurią mielai pavartys ir jų tėveliai.

Įdomiausi faktai, naujausi atradimai ir išradimai, pasaulio ir civilizacijos istorija bei ateitis – legendinėje enciklopedijoje „Britannica“ pateikta viskas, ką būtina žinoti smalsiems vaikams.

Ši knyga, kurioje daugiau nei tūkstantis iliustracijų, nuotraukų ir žemėlapių, sužadins kiekvieno skaitytojo smalsumą ir nuostabą.

Vaikų enciklopedija Britannica

„Didelė, įspūdinga knyga, parengta Ch. LLoydo, kuris pasitelkė į pagalbą 100 įvairiausių sričių ekspertų. Tai reiškia, parengta labai kokybiškai. „Britannica“ enciklopedija nuo 18 amžiaus garsėja tuo, kad įvairių sričių mokslininkai labai atsakingai, preciziškai ją pildo – taip pat yra ir su versija vaikams“, – pasakojo V. Maksvytė, pridurdama, kad ši knyga taip pat yra labai interaktyvi, su įvairiomis užduotimis , klausimais, tad vaikus tikrai įtrauks.

Petra Texlová Ir Tomáš Tůma knygoje „25 žymių žmonių vaikystė“ skaitytojams iš karto nepasako, apie kokius garsius žmones pasakoja – vaikai skaitydami turi tai atspėti patys, o paskui pasitikrinti, ar buvo teisūs. Net 25 pasaulio valdovai, išradėjai, mokslininkai, menininkai ir kiti pasaulio istorijai nusipelnę žmonės knygoje pasakoja apie savo vaikystę, koks gyvenimas buvo jų laikais, su kuo jie mėgo žaisti, kuo domėjosi.

25 žymių žmonių vaikystė

Knygoje „Žiemos naktis“ sudėtas istorijas sukūrė dešimt puikių užsienio rašytojų, tarp jų ir Lietuvos vaikų pamėgta Holly Webb. Žiema – stebuklų ir magiškų nutikimų metas ne tik žmonėms, bet ir gyvūnėliams. Šuniukas Haris šiąnakt pirmą kartą susitiks su Kalėdų Seneliu! Smalsuolis stirniukas pirmą sykį išvys ir Kalėdų lemputes, ir Šiaurės pašvaistę. Mergaitė Emilė Kūčių vakarą išgirs ne šiurpias padykusių pusseserių istorijas, bet sušalusios katytės pagalbos šauksmą.

Žiemos naktis

„Ši knyga sukurta specialiai šventėms. Ją gali skaityti ir tie, kurie jau skaito patys, nors dažniausiai tokias istorijas mėgsta vaikams skaityti tėvai, seneliai. Dešimt autorių ir dešimt istorijų apie įvairius gyvūnus ir žmones, istorijos apie tikrąją Kalėdų dvasią, empatiją, pamatymą pagalbos prašymo, kad gyvūnas gali kažko prašyti ir žmogus gali jam padėti. Labai šilti pasakojimai, iliustruoti labai smagiomis, jaukiomis iliustracijomis“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją