„Mikalojus Povilas Vilutis puikus, universalus menininkas, kurį visada mintyse vadinu MEISTRU, VDA profesorius, Nacionalinės premijos laureatas. Jis ir grafikas, šilkografijos technikos pradininkas bei korifėjus Lietuvoje, knygų dailininkas, plakatistas, tapytojas ir rašytojas. Tiesiog – universalas. Visada laukiu ne tik naujų jo parodų, bet ir dažnų publikacijų „Šiaurės Atėnuose“, kuriose „bambančio filosofo“ tonu mintija įvairiausiomis temomis“, – komentuoja dailėtyrininkė Vaidilutė Brazauskaitė-Lupeikienė.

M. P. Vilučio paroda Antakalnio galerijoje

„Menininko kūrybos neįmanoma neišskirti iš viso Lietuvos kūrėjų konteksto. Jo suformuotas stilius raiškiai išsiskiria tiek vaizdavimo stiliumi, maniera, tiek ir savitais vaizdiniai bei ikonografija. „Profiliuotos figūros“ (mėgstama figūras vaizduoti profiliu), barokiškai turtingos draperijų klostės, stilizuoto ir kartu anatomiška precizika, detalių iškalbingu išsiskiriančio kūno vaizdavimas, visa mineralų spalvų palete skambanti grafika bei tapybos darbai, turi raiškų, itin originalų braižą ir kelia nuostabą ir dramatizmo pajautas. Menininko tapybos darbai, parodoje eksponuojami artimųjų portretai, autoportretai – puikios meistrystės, įžvalgumo ir nujaučiamos melancholijos pripildyti kūriniai. Piešiniai gi pasižymi lengvumu, linijos žaismingumu ir subtilia ironija, kartais nuskambančia ir grotesko gaidelėmis.

M. P. Vilučio paroda Antakalnio galerijoje

„Antakalnio galerijoje“ surengtoje parodoje matome skaitmeninius M. P. Vilučio kūrinius, kurie suteikia puikią galimybę apžvelgti, koks universalus ir intriguojantis yra menininko kūrybos laukas. Eksponuojamos „abėcėlinės vinjetės“, figūrinės, fantasmagoriškos kompozicijos, darbai, komponuoti minimalistiškai, atmetant detalizavimą ir smagūs, su preciziškais, beveik filigraniškais išraitymais bei detalėmis. Viskas buvo piešiama ranka, o po to smagiai komponuojama jau su skaitmenos pagalba. Kokia technika bekurtų Mikalojus Vilutis, rezultatas gaunasi puikus, mielas akiai ir dosnus minčiai...“, – teigia dailėtyrininkė.

Paroda vyks iki 2022 m. sausio 8 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją