Tokia ceremonija, kurioje įteikti apdovanojimai skirtingų sričių menininkams, buvo surengta pirmą kartą. Apdovanojimais buvo įvertinti Lietuvos meno kūrėjų asociacijos (LMKA) nariai, atstovaujantys keliolikos meno sričių kūrėjus.

Ceremonija prasidėjo Kultūros ministro Simono Kairiu sveikinimu, kuris savo kalbą pradėjo nuo pastebėjimo, kad nors atvyko kaip Kultūros ministras, po valandos gali juo nebebūti.

„Kalbu pusiau su humoru, pusiau rimtai. Norėjau atvykti ir padėkoti, pasidžiaugti, kad turime galimybę bendrauti gyvai, paliesti, pasveikinti, tai mūsų bendra pergalė toje mūsų dar nesibaigusioje kovoje prieš virusą“, – kalbėjo jis, pridurdamas, kad, nors ir yra liberalas, vertina gimstančias tradicijas ir tikisi, kad ši iniciatyva gyvuos dar dešimtmečiais.

Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos vardu sveikinimą perdavė jo patarėja Jolanta Karpavičienė.

Ceremonijos metu įteikta Lietuvos rašytojų sąjungos „Šimtmečio premija“, Lietuvos dailininkų sąjungos „Aukso Mūzos“ statulėlės bei padėka Gabrielei Naprušienei už ilgametį darbą ginant vizualaus meno kūrėjų autorines teises, Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos „Auksinė lupa“ literatūros redaktorei ir paskatinamasis prizas jaunajai literatūros redaktorei, dvi Lietuvos fotomenininkų sąjungos premijos bei Skirmanto Valiulio premija, Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos apdovanojimas „2021 metų geriausias tautodailininkas“ ir jau dvidešimt antrą kartą teikiama Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija.

„Aukso Mūzos“ statulėlės įteiktos knygų dizainerei Agnei Dautartaitei-Krutulei, tapytojai Arūnei Tornau, tekstilininkei Monikai Žaltauskaitei-Grašienei.

„Auksinės lupos“ premija šiemet skiriama Danutei Kalinauskaitei-Kunickienei už subtilų sudėtingų tekstų redagavimą pasitelkiant rašytojos talentą ir gyvą kalbos jausmą, už autorių ugdymą. Taip pat apdovanota jaunoji redaktorė Erika Malažinskaitė-Valčiukienė – už metodišką ir kūrybišką įvairių leidinių, nuo grožinės literatūros iki akademinių raštų, redagavimą ir mokėjimą dirbti su autoriais.

Lietuvos rašytojų sąjungos „Šimtmečio premija“ įteikta Vytautui Martinkui. Premija jam skirta už intelektualią, esmių ieškančią prozą, orią, visada dialogišką laikyseną bei už meno visuomenės labui nuveiktus darbus.

Už aktyvią kūrybinę veiklą 2021 metais skulptorius Rimantas Zinkevičius pripažintas geriausiu Metų tautodailininku.

„Auksinio disko“ laureatas solistu instrumentalisto kategorijoje paskelbtas pianistas Daumantas Kirilauskas, koncertavęs daugelyje Europos šalių, JAV, Irane. Skambino su visais Lietuvos orkestrais, taip pat su Latvijos „Sinfonietta Riga“, Suomijos „Lappeenranta City Orchestra“, „Kremerata Baltica Soloists“. Daugelio festivalių dalyvis, tarp jų – dažnas tarptautinių Thomo Manno, „Gaidos“ festivalių svečias. Pianistas išleido 14 solinių albumų.

Daumanto Kirilausko repertuaras aprėpia laikotarpį nuo baroko iki naujausių XXI a. kompozicijų. Svarbią vietą jo repertuare užima Ludwigo van Beethoveno kūryba.

„Auksinio disko“ laureatė solisto instrumentalisto kategorijoje smuikininkė Rūta Lipinaitytė yra daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatė. Kaip solistė Rūta Lipinaitytė grojo su Drezdeno, Brno, Kataro filharmonijų, Kroatijos radijo ir televizijos, Zagrebo filharmonijos orkestrais, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru Kremerata Baltica, Lietuvos, Šv. Kristoforo ir kitais orkestrais.

Rūtos Lipinaitytės, kaip ansamblio narės, veikla yra neatskiriama nuo orkestro Kremerata Baltica (įkūrėjas ir meno vadovas Gidonas Kremeris), kuriame ji grojo nuo orkestro įkūrimo 1998 m. iki 2014 metų.

Nors Rūtos Lipinaitytės repertuaras įvairiapusis, smuikininkės labiausiai mėgstama ir dažniausiai atliekama yra XX a. muzika. Smuikininkė yra ypač aktyvi Lietuvos kompozitorių šiuolaikinės muzikos propaguotoja.

„Auksinio disko“ laureatė solisto-dainininko kategorijoje – Aušrinė Stundytė (sopranas).

Vilniuje gimusi Aušrinė Stundytė dainavimo studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas prof. Ireną Milkevičiūtę ir Leipcigo Muzikos ir teatro akademijoje pas prof. Helgą Forner.

Šiandien Aušrinė dainuoja sudėtingiausius, itin didelio vokalinio ir aktorinio meistriškumo reikalaujančius vaidmenis retai statomose Richardo Strausso, Arnoldo Schoenbergo, Sergėjaus Prokofjevo ir Dmitrijaus Šostakovičiaus operose. Žinoma, jos repertuare nemažai ir dažniau statomų populiarių operų vaidmenų.

Aušrinė dirba su tokiais dirigentais kaip Gianandrea Noseda, Zubin Metha, Fabio Luisi, Julian Kovatchev, Dmitri Jurowski, Markus Stenz ar Gabriel Feltz ir su tokiais režisieriais kaip Calixto Bieito, Krzystof. Warlikowski, Robert Carsen, Peter Konwitschny, Barry Koski, Grahamas Vickas, Davidas Aldenas, Christofas ​​Nelas, Pierre'as Audi, Tatjana Gürbaca ar Anthony Pilavachi.

Aušrinės Stundytės debiutas 2020 metų Zalcburgo festivalyje, atliekant pagrindinį Elektros vaidmenį R. Strausso operoje (dirigentas Franz Welser-Möst), buvo vienas ryškiausių praėjusio sezono įvykių ir sulaukė itin didelio spaudos ir publikos įvertinimo.

„Auksinio disko“ laureatas kolektyvo kategorijoje Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos jaunimo simfoninis orkestras „Simfukai“, meno vadovas ir dirigentas Modestas Barkauskas. Į pirmąją savo repeticiją mokyklos direktorės Laimutės Užkuraitienės iniciatyva kolektyvas susirinko 1999 metų rudenį. Orkestras, surengęs daugiau nei 200 koncertų, savo pasirodymais stebinantis klausytojus, koncertavo visose pagrindinėse Lietuvos koncertų salėse. Orkestras yra dalyvavęs ne viename tarptautiniame projekte, koncertavęs su žymiausiais Lietuvos solistais, dirigentais, instrumentalistais. Orkestras didžiuojasi turėję garbės paklusti ilgamečio savo Maestro Modesto Pitrėno, batutai. Iš tiesų, šis jaunatviška energija trykštantis kolektyvas savo koncertų programų įvairove bei atlikimo kokybe geba nustebinti žiūrovus bei muzikos profesionalus ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu.

2020 metais po atrankos konkurso Prancūzijoje, nukonkuravęs dar 76 joje dalyvavusius kolektyvus, orkestras buvo atrinktas ir jau 2022 metų birželį išvyksta koncertuoti į Prancūzijoje, Belforto mieste vyksiantį Tarptautinį Muzikos festivalį. Grupė Simfukų jaunųjų artistų 2022 vasarį išvyksta į Paryžių, kur, Jungtininiame 27 Europos šalių Jaunimo Simfoniniame orkestre, atstovaudami Lietuvą, koncertuos Paryžiaus filharmonijos Didžiojoje Pierre Boulez‘o salėje.

Orkestrui diriguoja ilgametis jo bei Vilniaus Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas, tarptautinio G. Fittelberg‘o tarptautinio konkurso laureatas, dirigentas Modestas Barkauskas. Orkestro vadovas - Artūras Alenskas. Orkestro grupių vadovai – didžiųjų Lietuvos simfoninių orkestrų muzikantai bei Vilniaus B.Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos pedagogai: Jonas Armonas, Ernestas Ramelis, Dalius Jovaiša, Egidijus Stanelis. Vilius Pocius, Marius Kavaliauskas, Austėja Alenskaitė.

Lietuvos fotomenininkų sąjunga įteikė premijas Rimantui Dichavičiui už „archyvo reaktualizavimą ir albumo „Paminklas paminklui“ publikavimą“, Andriui Repšui už „kūrybišką aplinkos ir situacijos interpretaciją fotografijos priemonėmis“.

Fotografijos kritiko Skirmanto Valiulio vardo premiją teikiama Gediminui Kajėnui už „rubriką „Fotoistorijos“, bei nuoseklų ir ilgametį darbą fotografijos sklaidos srityje“.

Ceremoniją pabaigė Lietuvos meno kūrėjų asociacijos įteiktas speciali premija rašytojai, poetei, dramaturgei, vertėjai Ramutei Skučaitei „Už subtilios poezijos takelį, vedantį skaitytoją per gražų ir trapų pasaulį, už jautrią vertėjos klausą“.

Vienija įvairių sričių kūrėjus

Lietuvos meno kūrėjų asociacija vienija ilgametes kūrybines ir bendruomenines tradicijas puoselėjančias, Lietuvoje bei užsienyje aktyvia kūrybine veikla užsiimančias, Valstybės pripažintas meno kūrėjų asociacijas, kurių veiklą strategine programa finansuoja Lietuvos kultūros taryba. LMKA narės atstovauja keturiems iš penkių valstybės pripažintų ir meno kūrėjo statusą turinčių menininkų.

Dabar LMKA narės yra: Lietuvos architektų sąjunga, Lietuvos chorų sąjunga, Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos dizaino sąjunga, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Lietuvos kinematografininkų sąjunga, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga, Lietuvos muzikų sąjunga, Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacija, Teatro sąjungos meno kūrėjų asociacija ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija.

Renginio metu Valdovų rūmuose skambėjo geriausių metų atlikėjų Daumanto Kirilausko (fortepijonas), Rūtos Lipinaitytės (smuikas), Aušrinės Stundytės (sopranas) ir Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos jaunimo simfoninio orkestro „Simfukai“ (meno vadovas ir dirigentas Modestas Barkauskas), kurie pelnė „Auksinio disko“ apdovanojimus, muzikinė programa. Su laureatais muzikavo pianistai Andrej Horvin (Vokietija) ir Ugnė Antanavičiūtė-Kubickienė. Renginį vedė Saulius Pilinkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)