Taip pat ši paroda – tai kvietimas į architektūrinę kelionę, susipažįstant su vienais žymiausių Kauno miesto tarpukario laikmečio pastatais. Kai 1919 metais Kaunas tapo laikinąja sostine, jis pasikeitė neatpažįstamai – iš nedidelės provincijos išaugo į modernų miestą, o mums paliko vertingą modernizmo architektūrą. Kauno modernizmo (dar vadinama Kauno tarpukario) architektūra yra architektūros stilius, vyravęs 1930–1940 m. Šiuo laikotarpiu Kaune pastatyta apie 6 tūkst. naujų pastatų. 2015 m. Briuselyje 44 Kauno pastatams suteiktas Europos paveldo ženklas. Tais pačiais metais Kaunas pelnė UNESCO dizaino miesto statusą. 2017 m. Kauno modernizmo architektūra įrašyta į UNESCO preliminarųjį sąrašą. Tai yra unikalus architektūrinės, urbanistinės ir istorinės raidos pavyzdys, išsiskiriantis tarp viso pasaulio modernizmo pastatų.

Parodą sudaro trys dalys: Modernizmo miestelis, vyr. Architekto kambarys ir Maketų kambarys. Pirmame kambaryje vaikai kviečiami pamatyti, kaip tarpukario laikotarpiu gyveno vaikai, susipažinti su modernizmo architektūra ir tarpukario laikmečiu, jame pristatomi ryškiausi modernizmo stiliaus pastatai ir įvykiai, keitę Kauno vaizdą. Į parodoje eksponuojamus sumažintus pastatus vaikai gali įeiti, juos tyrinėti, žaisti, susipažinti su jų istorija. Architekto kambaryje vaikai kviečiami sukurti savo projektus prie tikro braižybos stalo. Čia taip pat pateiktos ir architektūrinės užduotys bei paaiškinimai, kaip projektuoti pastatą. Maketų kambaryje vaikai gali statyti miestus, namus ir kurti jų maketus, tyrinėti medžiagas. Taip kaip tikri architektai!

Parodoje derinama žaisminga patirtis ir praktinė edukacija. Instaliacijos, žaislai, dirbtuvių stalai kvies vaiką įsitraukti į veiklą ir pažinti architekto profesiją. Vaikai, patys kurdami, statydami, įsitraukdami į kūrybinį procesą, galės pasijausti kaip architektai. Aplinka kvies vaiką žaisti – projektuoti ir statyti namus, tiesti kelius, tyrinėti pastatus, geometrines formas, pažinti istoriją ir tarpukarį vaidinant ledų teatre. Kurti naujus pasaulius ir erdves žmogui – kaip kadaise architektai sukūrė Kauno miestą.

Atidarymo metu taip pat buvo pristatyta ir parodos autorės architektės Eglės Januškienės kuriama knyga vaikams ,,Moder... Kas? Kauno modernizmas! Išlankstyk Kauno modernizmą“ (knygos leidimą remia Lietuvos Architektų sąjunga ir Lietuvos kultūros taryba). Vėliau parodoje taip pat nuolat bus rengiamos edukacijos ir architektūrinės dirbtuvės vaikams.

Parodos idėjos autorė ir rengėja Eglė Januškienė (Mažasis architektas)

Architektės Eglė Januškienė, Vika Pranaitytė (O-D-A . architecture studio), Ieva Stulpinaitė

Konsultavo Lina Pranaitytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją