Kaune, kultūros bare „Godo“, apie scenos artisto gyvenimą pasakos bendruomenės „Ghia“ narys Algirdas Šapoka ir Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyriaus muziejininkė dr. Aušra Strazdaitė-Ziberkienė, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Mirties minėjimą sudarys dvi dalys: pasikalbėsime apie šią asmenybę su istorikais, o vėliau – vakarėlis su lietuviška muzika. Taip, kaip pasirodydavo ir jis – Laisvės alėjoje, restorane (ar bare), mažojoje scenoje. Juk ir mirtinai peršalo artistas su bokalu alaus rankoje“, – sako renginio iniciatorius Algirdas Šapoka.

Palikimas – nepakankamai išnagrinėtas arba užmirštas

Dainininko karjerą, muziką ir juokelius atsiminti kviečiantys kauniečiai pasakoja, kad D. Dolskio biografija vis dar nėra išsamiai išnagrinėta, o jo indėlis į vietos muzikos istoriją – užmirštamas.

„Vienas žymiausių Lietuvos daininkų, maestro Vytautas Kernagis, neslėpęs savo meilės D. Dolskiui, yra ne kartą pabrėžęs, kad jeigu Dolskis būtų ne Danielius, o Jonas ar Antanas, seniai egzistuotų jo vardo premija. Tik V. Kernagio iniciatyva, jam jau sunkiai sergant mirtina liga, atidengtas ir R. Kvinto paminklas D. Dolskiui priešais buvusį „Metropolio“ restoraną Laisvės alėjoje“, – teigia A. Šapoka.

Organizatorius prideda, kad ne iškart pavyko net ir surasti jo kapą Žaliakalnio žydų kapinėse, nors pati kapavietė paskelbta kultūros paveldo objektu. Radvilėnų plente esanti teritorija tvarkoma nereguliariai, joje išvartyti bene visi antkapiai.

Iki šių dienų niekas neparašė ir šio žymaus tarpukario lietuvio biografijos, kuri apžvelgtų D. Dolskio vaikystę Vilniuje bei įvairius artisto gyvenimo etapus keliuose didžiuosiuose Europos miestuose.

„Bene visuose prieinamuose šaltiniuose cituojami tie patys keli žinomi faktai. Netrūksta ir sumaišties: pavyzdžiui, vienur minima, kad jis studijavo teisę, o kitur, kad filosofiją. Vienur nurodoma, kad jis gimė 1890 m., tačiau kai kur nurodomi ir 1891 m. Retai kur minima ir tai, kad tikroji atlikėjo pavardė – D. Brojdė. Net knygose, kurios apžvelgia tarpukario žydų indėlį į vietos kultūrą – informacijos mažai. Manau, kad per 90 metų vis dar neradome būdų pakankamai suvokti šio asmens svarbą“, – tęsia atminimo vakaro organizatorius.

Kaune tapo žvaigžde per mažiau nei 3 metus

Manoma, kad D. Dolskis gimė apie 1890 m. Vilniuje, o vėliau studijavo Peterburgo universiteto Teisės fakultete. Teigiama, kad čia jis lankė teatro studiją, kur pradėjo sceninę karjerą. Dainininkas puikiai mokėjo lotynų, hebrajų, prancūzų, vokiečių, ispanų ir italų kalbas.

„Žinoma, kad D. Dolskis dažnai pasirodydavo garsiame Peterburgo restorane „Vila Rode“. J. Paleckis knygoje „Paskutinis caras“ teigė, kad ten dainininko mėgo klausytis ir žymusis caro aplinkos mistikas Rasputinas, tačiau tokiu šaltiniu remtis sunku. Vis dėlto, prieš bolševikinę revoliuciją leistuose bukletuose rusiškuose D. Dolskis vadinamas „Peterburgo ir Maskvos publikos numylėtiniu“, – tęsia A. Šapoka.

Po Spalio revoliucijos D. Dolskis turavo po Europą, vėliau apsigyveno Berlyne. 1929 m. jis, pakviestas smuikininko D. Pomeranco, atvyko į Kauną. Čia per pusmetį išmoko lietuvių kalbą ir su R. Mirono pagalba ėmėsi pritaikyti populiarius to meto pasaulio šlagerius Lietuvos klausytojams.

Organizatorius taip pat prideda, kad, tikėtina, jog pirmuosius šlagerius apie 1929 m. Kaune pradėjo dainuoti kai kurie operos solistai, tačiau jie nekoncertuodavo kavinėse ar restoranuose. „D. Dolskis yra pirmasis estrados atlikėjas uždeklamavęs lietuviškai. Be to, jį galime laikyti ir Lietuvos „stand-up“ komedijos pirmtaku“.

Deja, bet D. Dolskio karjera buvo labai trumpa: 1931 m. po koncerto „Versalio“ restorane jis išėjo į lauką atsigerti alaus ir susirgo plaučių uždegimu. Žmogus, linksminęs Kauną, mirė po kelių dienų, sulaukęs vos 41-erių.

Į paskutinę kelionę jį lydėjo nemaža žymių tarpukario Lietuvos žmonių, tarp kurių buvo ir K. Petrauskas, padėjęs vainiką ant D. Dolskio kapo. Tarpukario dainininko palikimas – 16 šelakinių plokštelių, įdainuotų Berlyno „Homocord“ ir Londono „Columbia“ studijose.

D. Dolskio mirties 90-ųjų metinių minėjimas įvyks Kaune, kultūros bare „Godo“, gruodžio 3 d. 19 val. Renginys nemokamas.

Visi norintys pagerbti velionį daininką taip pat kviečiami 15 val. susitikti prie Danieliaus Dolskio kapo senosiose Žaliakalnio žydų kapinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt