Spektaklis „Skambutis tėvui“ analizuos sūnaus ir tėvo santykius, padarytas klaidas, neišsakytas nuoskaudas ir ilgą kelią iki išsilaisvinimo nuo neišpildytų lūkesčių ir neapleidžiančio kaltės jausmo. Režisieriaus G. Aleksos teigimu, bent šį tą artimo spektaklyje ras kone kiekvienas, o šventinis laikotarpis premjerai taip pat pasirinktas neatsitiktinai.

„Be džiugių akimirkų šiuo metu ne vienas mūsų patiriame ir nesusikalbėjimą, kaltinimus, perdėtus lūkesčius vienas kitam ir iš to išplaukiančius konfliktus. Spektaklyje bus akimirkų, kuriose atrasime save, bus ir tokių – kurios mums atrodys visiškai nepateisinamos, nesuprantamos ir nejaukios“, – kalba G. Aleksa.

Šeimos kaltinimų ir atleidimo, aukos ir budelio, bendrumo ir atsiskyrimo bei savo gyvenimo autorystės klausimus keliančiame spektaklyje vaidina tik vienas aktorius – trupės gerbėjams jau puikiai pažįstamas Arnas Ašmonas.

„Monospektaklis – išties sunkus žanras aktoriui, tiek dėl nuolatinio, nepertraukiamo auditorijos dėmesio, tiek ir dėl psichologinio kūrinio tūrio“, – kalba A. Ašmonas ir pastebi, kad atpažįstamai prasidedantis spektaklis eigoje niūrės, taps labiau kafkiškas ir neaiškus, deklaruojantis itin toksišką požiūrį į šeimą bei tarpusavio santykius, taip suteikdamas progą žiūrovams stebėti aktoriaus gesimą, jo lėtą ėjimą pamišimo link.

Kūrybinė spektaklio komanda, prie kurios prisijungę ir kompozitorius Jokūbas Tulaba bei dailininkas Martynas Arlauskas, pastebi, kad F. Kafka yra vienas savičiausių ir įtaigiausių XX a. rašytojų, puikiai atspindintis to meto atmosferą. Spektaklio, paremto autoriaus kūryba, aktualumą dar labiau išryškina ir kontroversiški svarstymai šio ir kitų garsių užsienio autorių kūrinius išbraukti iš moksleiviams privalomų skaitinių sąrašo.

„F. Kafkos meistriškumas abejonių turbūt nekelia niekam. Režisuodamas spektaklį, stengiausi koncentruotis būtent į jo kūryboje vyraujančią atmosferą. Kafkiškas sezono premjeras pabaigsime, paties F. Kafkos teigimu, priežastimi, kodėl jis ir jo kūryba yra būtent tokie, kokie yra. Autorius teigė nekaltinąs savo tėvo dėl paliktų randų asmenybėje, tačiau parašė ilgą kaltinimo laišką, kurio fragmentus išvysime ir scenoje“, – sako spektaklio „Skambutis tėvui“ režisierius G. Aleksa.

Spektaklio „Skambutis tėvui“ premjera vyks jau gruodžio 17, 18 ir 19 d. Menų spaustuvėje, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją