Nerealiai sėkmingas debiutinis autorės trileris

B. A. Paris. Anapus uždarų durų

Iš anglų kalbos vertė Anita Kapočiūtė

Populiarių trilerių autorės debiutinė knyga „Anapus uždarų durų“ pirmą kartą lietuviškai išleista 2017 metais ir sulaukė didžiulės sėkmės. Skaitytojų pageidavimu pasirodo naujas šios knygos leidimas.

Debiutinis autorės trileris „Anapus uždarų durų“, vos išleistas, 2016-aisiais Didžiojoje Britanijoje žaibiškai tapo sensacija. Praėjus vos kelioms valandoms po knygos išleidimo, apie jį jau buvo diskutuojama socialiniuose tinkluose, o po kelių dienų pasipylė atsiliepimai spaudoje, apžvalgos radijuje bei televizijoje. Knyga pateko į perkamiausių amazon.co.uk knygų šimtuką ir labai ilgai jame laikėsi. Pasak leidinio „The Bookseller“, „Anapus uždarų durų“ buvo geriausiai perkama elektroninė knyga Didžiojoje Britanijoje, pralenkusi net Paulos Hawkins „Merginą traukinyje“.

Netrukus knygos populiarumo banga atsirito ir iki JAV. Romanas buvo išrinktas 2016-ųjų geriausia rugpjūčio knyga „Amazon“, „iBooks“ parduotuvių ir „Real Simple“ žurnalo. Jis tapo „New York Times“ ir „USA Today“ bestseleriu. Šios knygos vertimo teisės parduotos 37 šalims, pagal romaną kompanija „Stone Village Productions“ kuria filmą.

B. A. Paris – prancūzų ir airių kilmės rašytoja. Užaugusi Anglijoje, vėliau persikėlė į Prancūziją, kur keletą metų dirbo tarptautiniame banke, paskui įgijo mokytojos specialybę ir drauge su vyru įkūrė kalbų mokyklą.

Džekas – išvaizdus, talentingas advokatas, mylintis sutuoktinis. Greisė – žavinga, ideali namų šeimininkė. Belaisvė. Visi pažįsta tokių porų kaip Džekas ir Greisė. Jis – patrauklus ir turtingas, ji – žavi ir elegantiška. Juos pamėgstate tarsi nejučia, net visai to nenorėdami. Mielai artimiau susipažintumėte su Greise. Bet tai nelengva. Mat, kaip netrukus įsitikinsite, jie visada būna kartu. Kai kas gal pavadintų tai tikra meile. Bet kiti galbūt imtųsi svarstyti, kodėl Greisė niekad neatsiliepia telefonu. Kodėl negali susitikti su draugėmis kavos, nelydima Džeko. Ir kodėl ant vieno miegamojo lango įtaisytos grotos. Kartais tobula santuoka yra tobulas melas.

„OHO. Puikios knygos ženklas – kai staiga susizgrimbi, kad per visą skyrių buvai pamiršęs kvėpuoti. Perskaitykite... tik neužmirškite palikti šviesą įjungtą!“ – Tracy Fenton, „The Book Club“ feisbuke įkūrėja.

„Šiaušiasi plaukai, apima nerimas, bet negali atsispirti... kraują stingdantis trileris, kurį skaitysite iki paryčių“, – Mary Kubica, rašytoja.

„Jei jums patiko „Mergina traukiny“, perskaitykite ir šią knygą“, – ELLE Magazine.

Įvertintas už puikiai kuriamą įtampą

Hans Rosenfeldt. Vilkų vasara

Iš švedų kalbos vertė Virginija Jurgaitytė

Knyga 2020 m. įtraukta į prestižinių apdovanojimų „Storytel“ (įtempto siužeto kategorijoje) ir „Adlibris“ (kriminalinio romano kategorijoje) trumpuosius sąrašus. Trileris „Vilkų vasara“ pasirodo 27 šalyse, ekranizacijos teisės parduotos Švedijos televizijos kompanijai. „Hansas Rosenfeldtas žiaurybių skaitytojui nešykšti, vis dėlto jis yra tikras savo amato didmeistris, išties išmanantis, kaip kurti įtampą. Kalbine prasme – tai aukščiausias lygis“, – rašė laikraštis „Kleine Zeitung“.

Nugaišęs vilkas. Mįslingai nutrūkęs nusikalstamas sandoris. Neįprastų įgūdžių turinti žudikė. Su tokiais netikėtumais atšiauriame nuošaliame Haparandos miestelyje susiduria švedų policininkė Hana Vester.

Nugaišusio vilko skrandyje aptikus žmogaus likučių, Hana susitaiko su mintimi, kad ši vasara bus visiškai kitokia nei ankstesnės. Ir jau netrukus paaiškėja, kad baisus radinys susijęs su kruvinu narkotikų sandoriu Suomijoje. Tačiau kaip auka pateko į miškus prie Haparando? Kur narkotikai ir pinigai?

Hana su kolegomis atkakliai vykdo paiešką, neišleisdama iš akių nė menkiausio žemės lopinėlio. Bet laikas bėga, jis bėga, regis, tuščiai, ir paaiškėja, kad ieško ne tik policija... Miestelyje pasirodžius fatališkajai Katiai, per kelias dienas Harapados gyvenimas pasikeičia neatpažįstamai. Ypač Hanai, priverstai susidurti su savo praeities šmėklomis.

„Vilkų vasara“ – puikus įtempto siužeto pasakojimas, perteikiantis atšiaurią gamtą ir daugelį socialinio būvio aspektų“, – rašė laikraštis „Nederlands Dagblad“.

Trileris, įkvėptas „Netflix“ dokumentikos

Alex Finlay. Visos tavo baimės

Iš anglų kalbos vertė Inga Čepulienė

Alex Finlay – Alabamos valstijoje gimusio, dabar Vašingtone gyvenančio rašytojo slapyvardis. Autoriaus asmenybės formavimuisi didelės įtakos turėjo laikas, praleistas įvairiausiose pasaulio vietose – nuo atogrąžų salų Ramiajame vandenyne, kaimelio Jungtinėje Karalystėje iki atokaus krašto Tolimuosiuose Rytuose.

Vienos kelionės metu, kuomet rašytojas atostogavo Tulume, Meksikoje, o jo atsitiktinai užsisakytame ekologiškame viešbutyje jau dešimtą vakaro būdavo išjungiama elektra, Alex Finlay užrašė pirmąją debiutinio trilerio „Visos tavo baimės“ eilutę. Tą vakarą savo nešiojamajame kompiuteryje autorius žiūrėjo kriminalinę dokumentiką „Netflix“ platformoje, o telefone skaitė naujienas, kuriose buvo aprašyta mįslinga keliautojo iš Amerikos mirtis. Maždaug vidurnaktį, apsuptas įvairiausių džiunglių garsų ir tamsos, Alex Finlay užrašė: „Jų kūnai buvo rasti antradienį“.

Debiutinis Alex Finlay trileris „Visos tavo baimės“ pasirodė 2021 metų pradžioje ir susilaukė didžiulio tarptautinio pripažinimo. Išverstas į daugiau kaip dvylika kalbų, dabar Alex Finlay debiutas pasirodo ir lietuviškai.

„Jų kūnai buvo rasti antradienį“ – taip prasideda trileris apie Painų šeimą ištikusį likimą. Po naktinio vakarėlio Niujorko universiteto studentas Metas Painas, grįžęs į bendrabutį, sužino, kad beveik visa jo šeima – mama, tėtis, jaunesnysis brolis ir sesė, atostogavę Meksikoje, rasti negyvi. Apsinuodyta dujomis. Vietos policininkai įsitikinę, kad tai nelaimingas atsitikimas, bet FTB ir Valstybės departamento atstovai šia versija abejoja.

Tragediją plačiai nušviečia spauda, kurios dėmesio centre šeima atsiduria ne pirmą kartą. Iki gyvos galvos įkalintas Meto brolis Denis kadaise tapo dokumentinio serialo herojumi. Jame buvo peršama mintis dėl neteisingo kaltinimo. Tada šalyje kilo didžiulė Denio palaikymo banga, tačiau Metas žino neatskleistą brolio paslaptį.

Grįžęs palaidoti artimųjų Metas susiduria ne tik su įaudrinta žiniasklaida, bet ir su miestelio gyventojų priešiškumu. Jam grįžta prisiminimai, kurių vylėsi atsikratęs, o mirtys Meksikoje kelia vis daugiau įtarimų. Jis privalo atskleisti tiesą apie nusikaltimą, dėl kurio jo brolis atsidūrė už grotų, – ir stoti į akistatą su didžiausiomis savo baimėmis.

Viename interviu Alex Finlay atskleidė nemažą, jo manymu, geriausių trilerių autorių sąrašą, tarp kurių yra Lisa Gardner, Karin Slaughter, John Grisham, James Patterson, Liv Constantine ir kiti. Kai kurie jų nepraleido progos perskaityti ir debiutinio A. Finlay trilerio „Visos tavo baimės“.

„Literatūrinė bomba! Nenuspėjamo siužeto trileris, kuriame tyrinėjama tikroji šeimos – meilės, ištikimybės ir apgavysčių – prasmė“, – trilerių autorė Lisa Gardner.

„Jaudinantys siužeto posūkiai vos spėja vyti vienas kitą. Išskirtinis trileris, parašytas su chirurgo precizika“, – trilerių autorė Karin Slaughter.

„Nuostabu. Finlay pasakojimas sykiu ir hipnotizuoja, ir nuoširdžiai jaudina. Jis įtraukia nuo pat pirmo puslapio ir verčia spėlioti iki pat netikėtos ir stulbinamos atomazgos. Išmintingas, įtaigus, įtampos kupinas trileris. Būtina perskaityti!“ – rašytoja Liv Constantine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją