„Šis įvykis yra išties svarbus. Po M. K. Čiurlionio mirties beveik visi jo kūriniai buvo perimti ir perduoti įsteigtam jo vardo muziejui. Būtent dėl šios priežasties jo kūrinių rinkoje praktiškai nėra. Manau, kad „Apsnigtas kaimas“ greitai kainuos kur kas daugiau, nes jis turi visus investicijai patrauklaus meno kūrinio aspektus: tai iškiliausio ir itin reto mūsų menininko kūrinys, kolekcinis ir, kaip beskambėtų, dar turintis gana plačius kainos augimo horizontus. Tam suprasti reikia matyti visą bendrą meno rinkos kontekstą, kur iškilių ir dar produktyviai kuriančių menininkų tiražinių grafikos darbų kainos siekia iki kelių milijonų eurų“, – teigia sandėryje dalyvavusios galerijos „Arty Cube“ vadovas dr. Laurynas Jonušauskas.

Šis M. K Čiurlionio kūrinys yra Varšuvos dailės mokyklos 11 darbų rinkinyje. Žinoma, kad yra išlikę tik du tokie rinkiniai. Antrasis yra Krokuvos muziejuje.

„Šiuo sandėriu yra pakelta Lietuvos meno kūrinių pardavimo kartelė, nors kaimyninėse šalyse, tarkim Lenkijoje, iškiliausių menininkų kūriniai kainuoja dešimtimis kartų daugiau“, – sako dr. L. Jonušauskas.

Pasak „Arty Cube“ galerijos vadovo, Vakarų šalyse tokio formato menininkų grafikų kūrinių kainos siekia ir kelis milijonus eurų. Pagal laikmetį panašaus Edvardo Munko „Šaukiantis žmogus”, kurio yra keli variantai, parduotas už daugiau nei 100 milijonų Eur, o jo grafikos darbų dešimties kūrinių vidutinė kaina siekia apie 2 milijonus Eur. Ką kalbėti apie šių dienų vieną ryškiausių pasaulyje menininkų Banksy, kurio 25 vienetų tiražu išleistas kūrinys „Mergaitė su balionu“ prieš kelis mėnesius parduotas už daugiau nei du milijonus eurų. O šiuo atveju mes pažymime ir užfiksuojame itin reto mūsų vieno iškiliausių menininkų rekordinę Lietuvos rinkoje kainą.

„Džiaugiamės, jog galėjome prisidėti prie šio kūrinio naujų namų radimo ir tikimės, kad ir ateityje galėsime būti investuotojų į išskirtinio meno kūrinius tarpininkais bei konsultantais“, – teigia „Arty Cube“ vadovas dr. L. Jonušauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)