Šių metų festivalio kryptis – Šiaurės literatūra, tad lankytojai turės išskirtinę galimybę susitikti su kviestiniais Skandinavijos ir Baltijos šalių rašytojais, pranešė rengėjai.

„Baltijos jūra mus ir Skandinavijos šalis ne tik skiria, bet ir vienija. Skaitydami skandinavų literatūrą, pavyzdžiui, pagrindinės šių metų festivalio viešnios Sofi Oksanen knygas, galime pastebėti, kad tos pačios ir mums labai aktualios problemos – sovietmetis, jo palikimas ir traumos – atsiliepia ir kitoje jūros pusėje. Šiais metais būtent tai ir norime analizuoti – kaip tos pačios problemos yra matomos čia ir kitapus Baltijos“, – sakė festivalio iniciatorė ir vadovė Rūta Kačkutė.

Anot organizatorių, didžioji šių metų festivalio intriga – du lietuvių autoriai skaitys ištraukas iš savo naujų, dar neišleistų ar ką tik pasirodžiusių, knygų.

Vienas iš jų – Marius Ivaškevičius – skaitys ištraukas iš savo naujo, dar niekur neskelbto romano „Tomas Mūras“, jis knygynuose pasirodys kitų metų vasarį. Antrasis, Rolandas Rastauskas, skaitys ištraukas iš savo naujausio kūrinio „Venecija tiesiogiai“.

Nuotoliniu būdu renginyje žada dalyvauti vienas žinomiausių Skandinavijos detektyvų autorius Jo Nesbo.

Festivalio naujovė – rašytojų dialogai. Į pirmąjį dialogą apie moterį kaip rašytoją ir apie feministinę literatūrą apskritai pakvies estų rašytoja Maarja Kangas ir belgų rašytoja, dramaturgė bei aktorė Genevieve Damas.

„Vilniaus lapai“ išlaikys ir žiūrovų jau pamėgtus festivalio komponentus: pasirodymais ir poezijos eksperimentais džiugins „Literariumas“ su Aldona Vilutyte, vaikai ir jaunimas bus kviečiami į kūrybines dirbtuves komiksų ir grafinių novelių tema, kurias ves lietuviams jau pažįstama komiksų kūrėja Akvilė Magicdust ir komiksų autorė, psichologės išsilavinimą turinti Tatiana Goldberg iš Danijos. Bus tęsiama tradicija parodyti vieno iš pristatytų literatūros kūrinių ekranizaciją.

Festivalis „Vilniaus lapai“ vyksta nuo 2016 metų. Jį su partneriais organizuoja Lietuvos skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija.

FESTIVALIO PROGRAMA

LAPKRIČIO 11 DIENA | KETVIRTADIENIS | FESTIVALIO ATIDARYMO VAKARAS

18 val. Kertant sienas. Susitikimas su rašytoju Jonas Hassen Khemiri

19.00 val. Skandinaviško detektyvo vakaras. Susitikimas su rašytoju Jo Nesbø

20.30 val. „Literariumo vakaras Nr. 11“

LAPKRIČIO 12 DIENA | PENKTADIENIS

17.00 val. Venecija tiesiogiai. Rolandas Rastauskas skaito savo naują knygą

19.00 val. Sovietmečio grimasos. Vakaras su rašytoja Laima Kota

21.00 val. „Vakaras O“. Balio Ivanausko ir Artūro Dubakos poetinis vakaras-vyksmas

LAPKRIČIO 13 DIENA | ŠEŠTADIENIS

13.00 val. Komiksų dirbtuvės paaugliams

15.00 val. Susitikimas su Paulina Pukyte

17.00 val. Tomas Mūras. Marius Ivaškevičius skaito savo naują romaną

19.00 val. Vakaras su Sofi Oksanen

21.00 val. Filmo „Mažutė Džein“ (Baby Jane) peržiūra

LAPKRIČIO 14 DIENA | SEKMADIENIS

13.00 val. Komiksų dirbtuvės paaugliams

15.00 val. Ką kalba komiksai?

17.00 val. (Ne)motinystė?

19.00 val. Vakaras su rašytoja Fernanda Melchor

Daugiau informacijos čia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją