„Metai prieš karą“ – trečiasis latvių režisieriaus darbas karo tematika. Po sėkmės tarptautiniuose kino festivaliuose sulaukusių filmų „Pabėgimas iš Rygos“ (2014), „Pelenų sanatorija“ (2016), režisierius, profesorius Davis Simanis dar kartą atsigręžia į mums visiems svarbų istorinį laikotarpį. Šis filmas – kvapą gniaužianti, bet kartu ir negailestinga odisėja, kurioje itin stipriai perteikiama karo nuojauta.

„Karas yra kritinis ir kupinas išbandymų laikotarpis visai žmonijos civilizacijai. Mane visada domino žmogaus išgyvenančio karą vidinis pasaulis. Karo tematikoje randu daug kūrybinio įkvėpimo. 1913 - tieji kraštutinumų metai, tai laikotarpis, kai karaliauja beprotybė. Mane sudomino pasakojimas apie latvių anarchistą Peterį, kuris iš tiesų egzistavo ir kurio gyvenimas apipintas legendomis. Filme „Metai prieš karą“ norėjau atkurti jo gyvenimo istoriją ir leisti jam iš kino ekranų bendrauti su žiūrovais“ , – pasakoja filmo režisierius.

Siekdamas perteikti kuo autentiškesnį filmo vaizdavimą, D. Simanis pasirinko nespalvotos kino juostos formatą. „Juodai baltas filmas suteikia išskirtinumo, pabrėžia pasakojimo istorinį laikotarpį bei atskleidžia pagrindinio herojaus vienišumą, nors jis visada apsuptas žmonių, tačiau jaučiasi nesuprastas ir vienišas“, – teigia režisierius.

Filmas pasakos apie jauno latvio Peterio (save vadinančio Hansu), kelionę po Europą. Vaikino nenuspėjama, dažnai absurdiška ir kartais tragiška kelionė per laukinę šiaurės rytų Europos gamtą atveda jį į Vieną. Pakeliui Peteris užmezga romaną su legendine šnipe Mata Hari ir atsiduria ant Sigmundo Froido kušetės. Netikėtai vaikinas atsiduria politinių kovų įkarštyje, įsivelia į daugybę keistų įvykių, kurie turės įtakos visai filmo istorijos eigai.

Pasaulinė šio filmo premjera įvyko tarptautiniame Roterdamo kino festivalyje. Taip pat šią kino juostą pamatė Atlantidos filmų festivalio žiūrovai. Netrukus filmas bus parodytas tarptautiniame Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“. Šiame festivalyje „Metai prieš karą“ varžysis dėl geriausio filmo titulo „Baltijos šalių filmų“ konkursinėje programoje.

„Metai prieš karą“ yra bendras Latvijos, Lietuvos, ir Čekijos kino kūrėjų darbas. Filmo kompozitorius – Faustas Latėnas, garso režisierius – Saulius Urbanavičius, prodiuseriai Robertas Vinovskis, Ulijana Kim, Radimas Prochazka.

Po festivalio filmą bus galima pamatyti Lietuvos kinoteatruose nuo gruodžio 17 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją