Abi rašytojas sieja tai, kad jų naujausi kūriniai – dienoraščio formos pasakojimai apie sudėtingas (ne)motinystės patirtis. Estų rašytoja Maarja Kangro romane „Stiklo vaikas“ pasakoja apie kelis nesėkmingus pagalbinio apvaisinimo bandymus ir nesėkmingą nėštumą. Belgų rašytoja Geneviève Damas savo romane „Bluebird“ atskleidžia kitą netradicinės motinystės formą – nėštumo neigimą ir nėštumą paauglystėje.

„Ieškant meninių priemonių moterų patirtims išreikšti, XXI a. radosi žanras, kuris leidžia menine poetine kalba perteikti ne tik tradicines motinystės patirtis, bet ir tai, kas yra už tradicinės motinystės ir vaizduotės ribų. Tokius pasakojimus mokslininkė Julie Rodgers vadina motinų kontrnaratyvais. Literatūros teorijoje tokie tekstai vadinami motinocentriniais (matrifocal narratives) ir tai yra literatūros kūriniai, kuriuose plėtojama motinystės tematika, motinai suteikiamas svarbus kultūrinis ir socialinis vaidmuo, motinystė vaizduojama kaip vertinga ir sudaro kūrinio struktūros bei pasakojimo ašį“, – sako literatūros tyrinėtoja dr. Eglė Kačkutė.

Vakaro vedėja dr. Eglė Kačkutė su autorėmis kalbėsis apie tai, kodėl jos ėmėsi šio žanro, ar apskritai žinojo jį esant? Kaip autorės mąstė apie formą, kokią vietą šie kūriniai užima jų kūryboje, kokios buvo jų meninės inspiracijos, kokia tų kūrinių literatūrinė recepcija?

„Bus labai įdomu pasikalbėti su autorėmis, nes motinocentrinių tekstų lietuvių kalba yra išleista dar visai nedaug. Taip yra todėl, kad Lietuvoje klasikinio moteriškojo rašymo banga buvo trumpa ir menkai įvertinta profesionalios kritikos. Tačiau kūrinių motinystės tema yra ir, galima tikėtis, bus daugiau“, – sako dr. E. Kačkutė.

Susitikimas su rašytojomis Maarja Kangro (Estija) ir Geneviève Damas (Belgija) vyks lapkričio 14 d., sekmadienį, Menų spaustuvės Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Renginį ves literatūros tyrinėtoja dr. Eglė Kačkutė.

Apie festivalį „Vilniaus lapai“

2016 m. startavęs festivalis „Vilniaus lapai“ sulaukė didžiulio susidomėjimo – pilnų salių, žiniasklaidos dėmesio, jis spėjo įgyti literatūrinės bendruomenės pasitikėjimą. Festivalio nesužlugdė ir pernai netikėtai smogusi bei visą kultūros lauką suparalyžiavusi pandemija. Festivalį kartu su partneriais organizuoja Lietuvos skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Šiais metais – tai jau šeštasis kartas, kai literatūros gerbėjai susitiks su savo mėgstamais autoriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją