Romane pasakojama apie La Matosos miestelio siaubus ir prarajas. Viskas prasideda nuo miestelio Raganos mirties ir jau nuo pat pirmo puslapio skaitytojas yra įklampinamas į tamsos, skurdo, paskalų ir erotizmo apgaubtą pasaulį, kurį F. Melchor meistriškai sukonstruoja iš skirtingų veikėjų perspektyvų.

„Uraganų sezonas“ 2019-aisiais buvo išrinktas geriausiu verstiniu kūriniu Vokietijoje, o 2020 pateko į trumpąjį International Booker premijos sąrašą. Ji tikrai netipiška ir savitai brutali, tačiau autorės meistrystė ir kūrinio stiprumas absoliučiai atperka tuos kelis momentus, kai norisi praversti puslapius ir nesužinoti kai kurių baisių tiesų.

Meistriškai valdydama ritmą ir kalbą, F. Melchor nuaudžia tvirtą prakeikto Meksikos miestelio portretą, atrasdama žmogiškumo krislus iš pažiūros beviltiškuose veikėjuose. Tai tikroviškas ir kvapą gniaužiantis romanas, kaip Roberto Bolaño „2666“ ar svarbiausi Williamo Faulknerio kūriniai, įtraukiantis ir niekaip nepaleidžiantis skaitytojo bei nušviečiantis pasaulį, kupiną mitologijos ir smurto, įsisunkusio į žemę ir apnuodijusio visa aplink.

Prieš susitikimą uždavėme rašytojai kelis klausimus apie Lietuvos ir Meksikos gyventojų tapatybės panašumus ir skirtumus.

Atvykstate pas mus iš praktiškai priešingo pasaulio krašto, todėl labai įdomu kaip mus, lietuvius, įsivaizduojate? Kaip manote, rasime daugiau panašumų ar skirtumų tarp Lietuvos ir Meksikos, jų žmonių ir jų tapatybės?

F. Melchor: Deja, Meksikoje nėra daug lietuvių ar žmonių iš Šiaurės Europos apskritai. Gimiau 1982 m., baigiantis Šaltajam karui, ir prisimenu, kai mokytoja klasėje turėjo pakeisti pasaulio žemėlapį, nes (žvelgiant iš labai naivios vaikiškos perspektyvos) tai, kas vieną dieną buvo SSRS, staiga buvo padalinta į daugiau šalių, iš kurių kai kurių niekada anksčiau negirdėjome. Tai buvo pirmas kartas, kai išgirdau Lietuvos vardą.

Man knygos vertimai į kitas kalbas prilygsta stebuklui, o galimybė apsilankyti Lietuvoje, festivalyje „Vilniaus lapai“ ir susitikti su skaitytojais – puiki galimybė juos pažinti. Šiek tiek jaudinuosi, nes tikrai nieko neišmanau apie jūsų tautą. Žinau tik tai, kad mūsų kalbos, kultūros, orai ir kraštovaizdžiai negali būti labiau skirtingi. Nepaisant to, yra vienas aspektas, siejantis mus – Meksiką ir Lietuvą. Esame šalys, kurioms teko nelaimė gyventi greta didžiulio, nepaklusnaus, arogantiško ir agresyvaus kaimyno, kuris savo interesus visada iškelia aukščiau už bendrąjį gėrį. Tai neabejotinai turėjo įtakos mūsų visuomenių raidai. Bus įdomu apie tas patirtis pasikalbėti ir jas palyginti.

Viename interviu sakėte: „Mes visi girdėjome apie narkotikus smurtą, galvų kirtimus ar kūnų kabinimą ant tiltų. Tuo pačiu metu Meksika yra vieta, kurioje pilna svetingų, šiltų, darbščių ir dosnių žmonių“. Įdomu, kaip šiuolaikinės Meksikos jaunimas šiais sunkiais laikais ieško ir atranda savo tapatybę?

F. Melchor: Tai labai sunkus klausimas, nes Meksika yra didžiulė šalis, kuri kartais atrodo kaip kelios labai skirtingos šalys vienoje. Būti jaunuoliu Meksikos sostinėje nėra tas pats, kas Šiaurės dykumose ar Pietryčių tropikuose. Dar kitokia patirtis, jei augi tarp čiabuvių iš Oachakos ar tarp JAV migrantų.

Taip pat patirtys skiriasi priklausomai nuo to esi vaikinas, mergina ar seksualinių mažumų atstovas. Vis dėlto matau, kaip didžioji dauguma Meksikos jaunuolių kovoja, kad išgyventų pasaulyje, kuris darosi vis labiau izoliuotas, vis labiau narciziškas, vis labiau sergantis dėl klimato kaitos, ir tai yra didžiulis iššūkis, su kuriuo kitos kartos nebuvo susidūrusios.

Susitikimas su Meksikos rašytoja Fernanda Melchor vyks lapkričio 14 d., sekmadienį 19 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Renginyje dalyvaus rašytoja Fernanda Melchor, aktorė Aldona Vilutytė, renginį ves poetė ir vertėja Dovilė Kuzminskaitė.

Apie festivalį „Vilniaus lapai

2016 m. startavęs festivalis „Vilniaus lapai“ sulaukė didžiulio susidomėjimo – pilnų salių, žiniasklaidos dėmesio, jis spėjo įgyti literatūrinės bendruomenės pasitikėjimą. Festivalio nesužlugdė ir pernai netikėtai smogusi bei visą kultūros lauką suparalyžiavusi pandemija. Festivalį kartu su partneriais organizuoja Lietuvos skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Šiais metais – tai jau šeštasis kartas, kai literatūros gerbėjai susitiks su savo mėgstamais autoriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją