„Šiais metais „Scanoramos“ programa kaip niekada sinefiliška. Atidarymo filmu pasirinkome juostą, subtiliai ir originaliai apmąstančią vienos pagrindinių kino pasaulio figūrų, Ingmaro Bergmano, palikimą ir kūrybą iš moters perpspektyvos. Kiną, jo istoriją ir kūrimo procesą reflektuojantys fimai išsirikiavo ir kitose festivalio programose, originaliais ir netikėtais sąskambiais kviečiančiose leistis į asmenines kino žiūrėjimo patirtis“, – teigia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Režisierė M. Hansen-Løve kviečia kiekvienam savaip atrasti Faro salą, virstančią kino ir gyvenimo susiliejimo metafora. Jai pačiai sala pasirodė visiškai kitokia nei matytoji I. Bergmano filmuose, ir tai jai patiko labiausiai – atradusi ją tokią pačią, kokią vaizdavo kino genijus, tikriausiai nebūtų radusi vietos sau. Savaime suprantama, saloje ją nuolat persekiojo I. Bergmano dvasia, todėl kurdama filmą, bandė jį apmąstyti ir kartu tyrinėti neatrastą teritoriją, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Man kinas niekada nebuvo kažkas visiškai asmeniška arba visiška fikcija. „Bergmano sala“ ir kalba apie šią gyvenimo ir kino painiavą. Rodydama filmą filme, bandau parodyti, kaip tikrovė ir fikcija sąveikauja ir viena kitą įkvepia. Fikcija – tai tarsi apsvaigimas, kuriame galiu prarasti arba atrasti save. Kinas gydo, išlaisvina, kelia nerimą ir trikdo mūsų santykį su pasauliu, tarsi svaigulys“, – teigia M. Hansen-Løve.

Šiais metais Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 4–14 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)