„D. Šostakovičiaus Tryliktoji simfonija kalba apie gilius bendražmogiškus dalykus, todėl labai tinka klausytis ir šiandien – ją galima išgirsti naujai ir kitaip“, – įsitikinęs G. Rinkevičius, su kuriuo kalbamės prieš artėjančius koncertus.

Maestro teigimu, 1962 m. sukurta simfonija – labai asmeniškas kūrinys pačiam D. Šostakovičiui. „Nors visa simfonija parašyta pagal Jevgenijaus Jevtušenkos eiles, vienos kūrinio dalies tekstą D. Šostakovičius poetui netgi užsakė specialiai, pasiūlydamas temą „Baimės“. Baimės buvo labai ypatingas jausmas pačiam kompozitoriui – jis visą laiką gyveno Stalino represijų baimėje, laukime, ar jį išveš, ar neišveš, miegojo po lova susikrovęs lagaminą. Galima tik įsivaizduoti, kaip žmogus gali jaustis tokioje būsenoje“, – kalbėjo G. Rinkevičius.

D. Šostakovičiaus Tryliktoji simfonija – iš tiesų labai publicistinis ir istorinis kūrinys. „Simfonijos tekstas ir poezija aprėpia nuo 1941 m. įvykusių Babij Jaro (dabartinė Ukraina – aut. past.) žydų žudynių siaubo iki nė kiek ne mažiau baisaus, žeminančio kasdienio gyvenimo grotesko – humoras šiame kūrinyje žiaurus ir piktdžiugiškas. Kūrinio pabaigoje baimės lyg ir išnyksta, bet kartu atsiranda žymiai daugiau naujų baimių. Ir tos baimės apskritai trukdo vystytis pasauliui. Kalba eina ne tik apie tarybinius laikus, bet nė kiek ne mažiau ir apie mūsų dabartį. Šiuolaikiniame gyvenime taip pat labai daug baimių. Todėl ir sakau, kad D. Šostakovičiaus simfonija kalba apie bendražmogiškus dalykus – kompozitorius poetinį tekstą muzikine kalba perteikia platesne prasme, nei ji sudėta į žodžius“, – pasakoja maestro G. Rinkevičius.

Pasak G. Rinkevičiaus, ne ką mažiau įdomi yra ir simfonijos muzikinė dramaturgija. „Finalas šiame kūrinyje labai keistas – jautiesi tarsi patekęs į kažkokį kitą pasaulį, visa muzika išsilieja už mūsų pasaulio ribų. Todėl niekas negali tiesmukiškai suprasti Tryliktosios D. Šostakovičiaus simfonijos. Iš pirmo žvilgsnio, tekstas joje atrodo svarbiausias dalykas, bet kartu muzika peržengia visas realaus pasaulio supratimo ribas“, – teigia maestro G. Rinkevičius.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Kostas Smoriginas ir Tryliktoji D. Šostakovičiaus simfonija“ įvyks 2021 m. spalio 28 d. 18 val. Kauno filharmonijoje ir spalio 29 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Prieš koncertą Vilniuje 18.15–18.45 val. muzikologas Viktoras Gerulaitis pasakos apie D. Šostakovičiaus Tryliktąją simfoniją. Bilietų galite įsigyti „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją