Laidoje „Delfi rytas“ viešėjęs A. Amšiejus pabrėžė, kad ši jo knyga – ne vadovėlis ir rašyta ji taip, kad suprastų kiekvienas. O žinoti daugiau apie bites būtina, nes, jei ne jos, nežinia, koks likimas lauktų ir žmonių.

„Jei mes ką nors valgome, reikia pagalvoti, iš kur tas maistas atsirado – ne tik žmogaus maistas, bet ir gyvulių. Jei nebūtų bičių, pas mus ant stalo liktų tik miltinių šeimos atstovų maistas, tai, sakykime, kruopos, kažkokie ryžiai, kuriems apdulkinti reikalingas vėjas. O paprastai visi žiedai, kurie turi spalvą žiede, yra apdulkinami vabzdžių, o didžiausi apdulkintojai visame pasaulyje yra naminės bitės“, – aiškino jis, pridurdamas, kad Kinijoje, kai kuriuose Amerikos regionuose jau yra pavyzdžių, kai dėl naudojamų cheminių medžiagų išnyko bitės ir dėl to prasidėjo labai sudėtingi procesai.

A. Amšiejus apgailestavo, kad būtent žmogus daro didžiausią žalą bitėms: „Mes, norėdami gauti pinigų, tampame gamtos valdovais, nekreipiame į ją dėmesio. Bitė yra šimtą miligramų sveriantis vabzdelis, bet iš jų susidaro mūsų planeta, mūsų Žemė, mūsų gamta. Kai kurios šalys galvoja, kad gali valdyti gamtą ir pasaulį, kai kur ir pas mus žmonės galvoja, kad žmogus visagalis, aukščiau Dievo – niekaip. Aš sakau, kad Dievas – tai mūsų žemė: ji mus maitina, ją reikia globoti. Aš labai norėjau knygoje paminėti, kad mes bitėms turime tarnauti, o ne jas valdyti – turime būti jų tarnais, tada mums labai gerai seksis, produkcija bus gera, ir jos neišmirs. Mes jas turime globoti, kaip ir visą gamtą – atiduoti širdį, protą, visą triūsą, ir tada turėsime nuostabų galutinį rezultatą, o ne tik šiandien pralobsime“.

Bičių metai

Turbūt žinomiausias bitininkas Lietuvoje prisipažino, kad šie vabzdžiai jį iki šiol nustebina.

„Aš bičių, kaip ir moters, ko gero nepažinsiu iki pat mirties“, – juokėsi jis.

„Pati bitė kaip atskiras individas yra mažas vabzdelis, bet vabzdžių šeima gaunasi super organizmas, kuris komunikuoja, pasiskirsto darbais. Kas dar labai įdomu bitininkui – nėra nei vienos tokios pačios bičių šeimos. Tas pats kaip ir nėra tokios pačios žmonių šeimos“, – kalbėjo A. Amšiejus.

A. Amšiejus įsitikinęs, kad šiais laikais bites gali auginti visi, net ir gyvenantys mieste – jas galima įkurdinti ant garažo, namo stogo, ar net tiesiog ant lango, kaip yra padaręs jis pats. Svarbiausia – reikia įgyti reikalingų žinių.

„Žmogui, kuris norėtų pradėtų bitininkauti, reikėtų susirasti bitininkų draugiją, žiemos metu palankyti kažkokius kursus, kad įgautų žinių – nes kai dirbi su gyvais organizmais, turi turėti žinių, nesvarbu, koks tai gyvūnas, ar koks kačiukas, ar bitės. Reikia išmokti, suprasti, o kai ateina supratimo jausmas, bites galima laikyti bet kur“, – sakė jis, pats savo knygą įvardindamas kaip padėką Lietuvos bitininkams, su kuriais dirbo ir dar dirba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją