Šiemet Tarptautinės teatro dienos minėjimas iš Vilniaus persikels į Kauno dramos teatrą. Jį rengs Valstybinių teatrų asociacija.

Asociacija nusprendė atsisakyti tradicinių jau 7 metus geriausiems teatralams teikiamų Šv.Kristoforo statulėlių ir apsiriboti piniginiais prizais bei diplomais. Taip pat buvo nuspręsta apdovanoti po vieną menininką kiekvienoje kategorijoje bei iš viso neskelbti tradicinių trejetukų.

Tačiau laureatus rinkusi ekspertų komisija nutarė šią tradiciją išlaikyti ir bent taip pagerbti ryškiausius šio sezono teatro menininkus. Aštuoni nugalėtojai bus paskelbti trečiadienį Kaune.

Šiais metais geriausio teatro režisieriaus kategorijoje nominuoti Aidas Giniotis už spektaklius "Ožys" (Klaipėdos dramos teatras) ir "Taisyklė Nr.1, arba Vilnių sapnuoti draudžiama" (Keistuolių teatras), Ignas Jonynas už spektaklį "The Making of B-Movie" (Valstybinis jaunimo teatras) ir Gintaras Varnas už spektaklį "Tolima šalis" (Kauno akademinis dramos teatras).

Geriausio pagrindinio moters vaidmens atlikėja pretenduoja tapti Airida Gintautaitė (Friderikė Oskaro Koršunovo spektaklyje "Parazitai", Oskaro Koršunovo teatras (OKT), Tatjana Liutajeva (Nastia Mariaus Ivaškevičiaus spektaklyje "Malyš", OKT) ir Regina Šaltenytė (Morinė Gyčio Padegimo spektaklyje "Lineino grožio karalienė", Klaipėdos dramos teatras).

Geriausiu pagrindinio vyro vaidmens atlikėju gali tapti Saulius Balandis (Lui "Tolimoje šalyje"), Dainius Gavenonis (Ringo "Parazituose") ir Saulius Mykolaitis (Vyras savo paties režisuotame spektaklyje "Stop mašina", Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT).

Geriausio nepagrindinio moters vaidmens kategorijoje nominuotos Dalia Overaitė (Kelpšienė Juliaus Dautarto spektaklyje "Paskendusi vasara", LNDT), Goda Piktytė (Maša Jono Vaitkaus "Žuvėdroje", KADT) ir Aurelija Tamulytė (Siuzana "Tolimoje šalyje").

Geriausiam nepagrindiniam vyro vaidmeniui nominuoti Gintaras Adomaitis (Trigorinas "Žuvėdroje"), Darius Meškauskas (Spektaklio siela - Impresarijus spektaklyje "Ožys" ir Matis spektaklyje "Ponas Puntila ir jo tarnas Matis", Klaipėdos dramos teatras) bei Laimonas Noreika (Mulčia "Parazituose").

Jauno menininko kategorijoje nominuoti Joana Čižanauskaitė už Mergaitės vaidmenį spektaklyje "Taisyklė Nr.1, arba Vilnių sapnuoti draudžiama", Marius Ivaškevičius už pjesę ir spektaklį "Malyš" bei Marius Nekrošius už scenografiją Larrio Zapijos spektaklyje "Europiečiai" (LNDT).

Geriausiu scenografu ir kostiumų dailininku šiemet gali tapti Andris Freibergas ("Tolima šalis"), Virginija Idzelytė ("Paskendusi vasara") ir Julija Skuratova ("Juodoji višta", Vilniaus "Lėlės" teatras).

Kultūros ministerijos teatro sezono laureatų ekspertų komisija taip pat įsteigė specialią sezono nominaciją aktorių duetui, kurios nugalėtojai bus paskelbti trečiadienį. Tą pačia dieną taps žinomi ir operos, operetės bei baleto laureatai, kurių kiekvienoje nominacijoje yra po vieną. Premijos dydis yra 5 tūkst. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją