Daugiausia balsų mugės žiūrovai šiais metais atidavė kaimynams latviams. Latvijos meno akademijos eksperimentinė meno erdvė PILOT buvo pripažinta rinktine žiūrovų galerija. Rygos senamiestyje įsikūrusi galerija žiūrovus sužavėjo provokuojančia savo ekspozicija ir maištaujančia dvasia.

„PILOT meno mugėje „ArtVilnius“ dalyvauja ne pirmus metus, labai džiaugiuosi, kad mūsų lankytojai turi gerą skonį, latvių kūrėjų darbai išties ryškūs, – po apdovanojimų ceremonijos sakė mugės meno vadovė Sonata Baluckaitė. – Tai – inovatyvi, drąsi ir šiuolaikiška galerija. Jos menininkai aktyviai reaguoja į socialinius reiškinius ir situacijas, galerija subūrusi ne tik akademijos studentus, bet ir dėstytojus.“

Vieno iš PILOT ekspozicijoje „ArtVilnius’21“ pristatomo menininko, Latvijos meno akademijos dėstytojo ir geriausio „ArtVilnius’12“ jaunojo menininko Kristiano Brektės kūryba pastarosiomis savaitėmis Latvijoje sukėlė daugybę komentarų, kalbų ir kaltinimų bangą. „Mums šis apdovanojimas labai daug reiškia, – atsiimdama rinktinės žiūrovų galerijos diplomą sakė galerijos PILOT vadovė Sabinė Vernerė. – Ypač šiuo metu, kai K. Brektė Latvijoje yra persekiojamas ir puolamas. Ačiū „ArtVilnius“ žiūrovams už tokį palaikymą“.

Rinktiniu „ArtVilnius’21“ menininku išrinktas Jurgis Paškevičius. Jo specialiai Šiuolaikinio meno centrui sukurtas kūrinys „Kintanti srovė“ visas tris mugės dienas sutraukė žiūrovų būrį. J. Paškevičius – jaunosios kartos menininkas, kuriantis skulptūrą, instaliacijas, performansus, teatro ir kino scenografijas.

Rinktinis „ArtVilnius’21“ žiūrovų menininkas Jurgis Paškevičius prie savo instaliacijos

„Džiaugiamės, kad žiūrovai pastebi kūrinius, kuriuos pristato Vilniaus šiuolaikinio meno centras, – sakė „ArtVilnius’21“ vadovė Diana Stomienė. – Praėjusiais metais centro pristatyta jaunosios kartos menininko Kipro Dubausko instaliacija „Dienanakčiavimas“ mūsų vertinimo komisijos paminėta už ironišką požiūrį ir vietos pojūtį.

Pirmą mugės dieną „ArtVilnius’21“ vertinimo komisija, kuriai vadovavo menininkė, menotyrininkė Laima Kreivytė, išrinko ir kitus mugės geriausius. 7 geriausiomis „ArtVilnius’21“ galerijomis (abėcėlės tvarka) tapo: VDA tekstilės galerija „Artifex“, Prancūzijos „Galerie Nivet-Carzon“, galerija iš Albanijos GOM/TAC, Lietuvos dailininkų sąjungos galerija „Meno parkas“, Molėtų dailės galerija, VDA parodų salės „Titanikas“, Vilniaus fotografijos meno centras „7:14“.

Geriausiu „ArtVilnius’21“ menininku pripažintas Geraširdys Linkėtojas (Vytautas Viržbickas). Geriausio jaunojo „ArtVilnius’21“ menininko vardas ir mugės mecenato advokatų kontoros „Cobalt“ premija atiteko Denisui Kolomyckiui. Geriausia mugės instaliacija pripažinta galerijos „Meno parkas“ pristatyta Dalios Truskaitės instaliacija „Nepasakyti“. „ArtVilnius’21“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, globoja Vilniaus miesto savivaldybė, mecenatė – advokatų kontora „Cobalt“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją