Šiais metais meno mugė „ArtVilnius’21“ Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ subūrė 56 galerijas iš 12 pasaulio šalių. Mugėje pristatomos privačios tarptautinės meno kolekcijos, instaliacijos, skulptūros ir performansai, LRT studijoje vyksta susitikimai su meno kūrėjais, diskusijos, paskaitos, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Penktadienio popietę vertinimo komisija, kuriai vadovavo nepriklausoma kuratorė, menininkė ir rašytoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Laima Kreivytė, išrinko 7 geriausias mugės galerijas, geriausią parodos jaunąją menininkę, geriausią menininką bei geriausius skulptūrų ir instaliacijų autorius.

„ArtVilnius’21“ pasiekė brandą – surinkti įdomūs menininkai, stipriai patobulėjo darbų eksponavimo kokybė, nagrinėjamos aktualios temos, iš kurių galima susidaryti ir meninių, ir socialinių, ir netgi politinių aktualijų žemėlapį. Mugėje paliečiamos ir pasaulyje gana naujos – kriptomeno NFT – tendencijos. Visa tai reiškia, kad šiuolaikinio meno mugė laiko padėjusi ranką ant pulso“, – sakė vertinimo komisijos pirmininkė L. Kreivytė.

L. Kreivytei pritarė ir viena iš komisijos narių – menotyrininkė, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjo sąjungos pirmininkė Danutė Gambickaitė: „Labai smagu matyti, kad mugė, o ir joje dalyvaujančios galerijos žvelgia į ateitį, kad atsirado daugiau drąsos.“

Geriausius mugės dalyvius penktadienį išrinko vertinimo komisija, kurioje, be L. Kreivytės ir D. Gembickaitės, taip pat dalyvavo šiuolaikinio meno muziejaus Krokuvoje kuratorė Monika Koziol, menotyrininkas, kritikas, fotografas, parodų rengėjas Virginijus Kinčinaitis ir šiuolaikinio meno kuratorė, kritikė Neringa Bumblienė.

Tarp septynių geriausių mugės galerijų – VDA tekstilės galerija „Artifex“, pažymėta už netikėtą meninį bendradarbiavimą ir konceptualų medžiagos panaudojimą. „Artifex“ pademonstravo nepaprastą dviejų menininkių – Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės ir Rūtos Šipalytės bendradarbiavimą. Kiekvienos jų kūryba – tarsi linksmas pokštas: iš iki skausmo lietuviams pažįstamos medžiagos – krepšinio kamuolio, jo kameros ir futbolo kamuolių menininkės sukūrė vientisą ekspoziciją“, – sakė L. Kreivytė.

Mugės senbuviai iš Paryžiaus galerija „Nivet-Carzon“ į geriausiųjų sąrašą komisijos įtraukta už performatyvumą. D. Gambickaitė teigia, kad prancūzų galerija išsiskiria iš visų kitų stendų, o kiekvienas į ją užėjęs įtraukiamas į meno vyksmą. Prancūzų menininkai vysto įdomią temą apie kapitalistinėje biurų kultūroje dabar madingas instrukcijas, vaizduotės pratemus ir kūrybiškumo žaidimus.

Sėkmė aplankė ir pirmą kartą mugėje dalyvaujančią GOM/TAC galeriją iš Albanijos. Komisiją ypač nudžiugino galerijos sugebėjimas išplėsti galerijos ir ekspozicijų erdvės sampratą, įtraukiant miestą.

„Šis formatas gali egzistuoti bet kuriame pasaulio mieste. Miestas kuria dekoracijas, scenarijus, o istorijas kuria tie, kurie keliauja taksi ir pasirenka sau patinkantį garso takelį“, – sako D. Gembickaitė. Žaliuose taksi automobiliuose, kurie važinėja po miestą, galima paklausyti 22 menininkų sukurtus ir įrašytus garso takelius. Patys GOM/TAC atstovai į mugę atvykti negalėjo, todėl diplomas jiems bus nusiųstas į Albaniją.

Vilniaus galerija „Meno parkas“ įvertinta už paveikią kūrinių tarpusavio komunikaciją ir ekspozicijos kultūrą. „Gražu žiūrėti, kaip įdomiai ir gražiai galerijoje susijungia skirtingi menininkai ir jų kūriniai, – sakė L. Kreivytė. – Galerija išties pademonstravo aukštą ekspozicinę kultūrą ir bendrystę.“

Molėtų galerijoje komisija atrado išskirtinę popieriaus temą. Galerija apdovanota už išlaisvintą piešinį ir užvaldytą erdvę. „Vidas Poškus gražiai supynė istorijas ir sukūrė popierinę piešinių instaliaciją, – pastebėjo L. Kreivytė. Ji pridūrė, kad Molėtų galerija jau seniai rodo įdomų meną.

VDA parodų salės „Titanikas“ pastebėtos už Žygimanto Augustino ekspozicijos kokybę ir vientisumą, įtaigų meninio tyrimo plėtojimą. D. Gambickaitei atrodo, kad buvo svarbu paminėti galerijoje plėtojamą meno tyrimo temą. „Tai puikus pavyzdys, kaip menininkas tuo pačiu metu gali būti ir geras tyrėjas, ir kaip tai dera tarpusavyje“, – sakė menotyrininkė.

Dovilės Dagienės kuruojamame Vilniaus fotografijos meno centre „7:14“, kuriame komisija atrado visiškai naują fotografijos pristatymą. „Ekspozicijoje susitinka atminties menas – fotografija ir augalų lapuose įspausta atmintis. Fotografijos ribos šitaip stipriai prasiplečia, tarsi susilieja su fitografija – augalo fotografija ir abi jos prabyla subtiliai jautriomis temomis. Tai vienas estetine ir idėjine prasme stipriausių pasirodymų mugėje“, – teigia L. Kreivytė.

Geriausiu „ArtVilnius’21“ komisija paskelbė parodos „Takas“ dalyvį – Geraširdį Linkėtoją –Vytautą Viržbicką. Menininkas apdovanotas už konceptualumo ir ekspresyvumo dermę, jo kūrinyje užkoduotas aktualias temas.

Geriausiam jaunajam „ArtVilnius’21“ menininkui Denisui Kolomyckiui įteikta „ArtVilnius’21“ mecenato – advokatų kontoros „Cobalt“ premija. Menininko kūrinį pristato VDA parodų erdvės „5 malūnai“. Komisijos narė D. Gembickaitė teigia, kad buvo išrinktas itin jautriai, asmeniškai, bet kartu stipriai ir manifestuojančiai į žiūrovus prabylantis kūrėjas.

„Menininkui reikia didžiulės drąsos prabilti apie skaudulius. Nuostabu, kad Denisas jautriai ir aktualiai temai surado labai įtaigią formą“, – sakė menotyrininkė L. Kreivytė. Apdovanojimą scenoje Denisui Kolomyckiui įteikė advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis partneris Dr. Irmantas Norkus.

Geriausios „ArtVilnius’21“ instaliacijos apdovanojimą gavo galerijos „Meno parkas“ pristatyta menininkė Dalia Truskaitė. Vertinimo komisija jos kūryboje pažymėjo trapų egzistencinį minimalizmą.

„ArtVilnius’21“ lankytojai mugėje išrinks ir savo geriausiuojus. „Volfas Engelman“ įsteigtų nominacijų „Rinktinė žiūrovų galerija“ ir „Rinktinis žiūrovų menininkas“ nugalėtojai bus paskelbti sekmadienį, 17.15 val., LRT studijoje.

12-oji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’21“ vyks iki šio sekmadienio Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. „ArtVilnius’21“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, globoja –Vilniaus miesto savivaldybė, mecenatas – advokatų kontora „Cobalt“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją