Kaip gimė spektaklio idėja?

M. Jančiauskas. Spektaklio dramaturginis audinys gimė nuo apmąstymų ir noro reflektuoti „blogio“ idėją. Kartu su Birute Kapustinskaite ilgai mąstėme ir diskutavome, ar blogis yra tik patologiškas reiškinys, kuris yra labiau išimtis, ar blogis slypi kiekviename žmoguje. Priėjome išvadą, kad, priklausomai nuo konteksto ir situacijos, blogis gali gimti absoliučiai kiekviename žmoguje, supratome , kad tai ir turi būti kūrinio pamatas.

B. Kapustinskaitė. Galiausiai išsigryninom mintį, kad norime kalbėti apie tai, kas priveda žmones peržengti radikalumo ribą, kokia ji kartais gali būti nebepastebima ir kaip įkliūvama į tokius dalykus, kaip Rusijoje „Mėlynasis banginis“ – kai žmonės pasiduoda kitų manipuliacijai.

Kokios temos, idėjos išryškėja spektaklio metu?

B. Kapustinskaitė. Pjesėje ir spektaklyje vystoma pasimetusio, sutrikusio, jauno vyro linija, išgyvenančio ketvirčio amžiaus krizę – niekada anksčiau nesusimąsčiusio apie tai, kas jis iš tikrųjų yra. Tiek krizės, tiek visi jų akivaizdoje kylantys egzistenciniai klausimai reikalingi asmenybinei brandai atsirasti, tačiau, kai juos užduoda žmonės, norintys iš tavęs pasipelnyti ar tavimi manipuliuoti – tai gali būti ir pavojinga.

M. Jančiauskas. Spektaklyje kalbame apie radikalėjimo procesą. Kaip matėme „Mėlynojo banginio“ atveju, tai nebūtinai turi turėti aiškią politinę kryptį, taąiau vis tiek gali privesti prie katastrofiškų pasekmių, kai tūkstanąiai vaikų, paauglių nusižudo. Kitas labai svarbus spektaklio aspektas – anonimiškumas. Spektaklyje pagrindinis Herojus susitinka su vyriška bendruomene, taąiau tai daro ne gyvai bendraudamas, o žaisdamas. Po anonimiškumo kauke. Tai iš esmės viską keiąia. Anonimiškumas duoda žymiai daugiau laisvės radikalumui skleistis.

Kodėl būtent „Portalas“?

M. Jančiauskas. Kartu su Portalu žiūrovui atsiveria visas virtualios kompiuterinių žaidimų erdvės pasaulis, beribės jo teikiamos galimybės. „Portalas – žaidimo vieta į kurią patenka pagrindinis herojus. Kažkuria prasme portalas – ideologiniai spąstai, kuriuose pagrindinis herojus Audrius, pasimeta ir ieško savo naujos „vyriškos“ tapatybės. Taip pat „Portalu“ akcentuojame persikėlimo svarbą. Iš vienos vietos į kitą. Iš realybės į virtualų – žaidimo pasaulį.

Spektaklio „Portalas“ premjera – jau spalio 21 d., 19 val., OKT/Vilniaus miesto teatre (Ašmenos g. 8, Vilnius). Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Bilietus platina tiketa.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją