Nuo spalio 15-osios, nuo 18 val. miestiečiai kviečiami į Turgaus gatvės atkarpą, kurioje kadaise buvo šis didingas statinys. Visi norintys galės išgirsti įdomių istorijų apie kadaise neatsiejama Klaipėdos dalimi buvusią bažnyčią, bus kviečiami diskutuoti apie jos atkūrimo būtinybę.

Dėl to jau yra apsisprendę Klaipėdos menininkų bendruomenės nariai, kurie aiškiai deklaravo norą pagal galimybes prisidėti prie išskirtinio objekto atstatymo.

Po miestiečių diskusijos, 19 valandą vyks aukcionas, kuriame bus parduodami menininkų kūriniai, o gautos lėšos bus paaukotos bažnyčios atstatymo fondui, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Vienas iš darbų – marinisto, Klaipėdos kultūros magistro Edvardo Malinausko nutapytas paveikslas – „Rudenėjant“ (2021). Toks dailininko gestas yra labai simboliškas, mat jis į Klaipėdą atvyko 1946 metais ir savo akimis matė bažnyčios griuvėsius, prie kurios atstatymo prisideda ir žada tai daryti ateityje. Aukcionui E. Malinauskas dovanoja vieną iš savo darbų – drobę, kurioje įamžintas jo ir mūsų krantus skaulaujančios Baltijos jūros dialogas, nesumeluota judviejų draugystė.

Senosios Klaipėdos atkūrimo svajonę turi ir kitas žinomas miesto dailininkas Danas Andriulionis, kuris padovanojo vieną savo paveikslą aukcionui, simboliniu pavadinimu – „Senosios Klaipėdos angelas sargas“ (2012). Kaip pasakoja pats dailininkas, jis labai džiaugsis, jeigu angelas sargas nutūps kažkieno namuose ir bus gerosios žinios bei tikėjimo nešėjas, padėsiantis atkurti didingą mūsų senamiesčio statinį.

Prie šio kūrėjų dueto jungiasi ir menininkė Neringa Poškutė, aukcionui skirianti vieną iš savo išskirtinių darbų – „Mero žiedas“ (2019), savyje apjungiantis sidabrą, auksą, akvamarinus ir net autentišką architektūros fasado dekoro nuotrupą.

Tikimasi, kad ateityje ir daugiau klaipėdiečių paseks šiuo pavyzdžiu ir taip prisidės prie šv. Jono bažnyčios atstatymo.

Muzikinius linkėjimus miestelėnams siųs ir savo koncertine programa po menininkų aukciono kvies Kaipėdos choras „Aukuras“ (vadovas Alfonsas Vildžiūnas) bei solistė Beata Ignatavičiūtė, kurie taip pat neabejingi bažnyčios atstatymui.

Renginio metu bus pristatyta šv. Jono užrašų knyga, į kurią bus įrašyti visi geradariai, savo gebėjimais ir darbais prisidėję prie objekto atkūrimo.

Renginių ciklas „Gyvos gatvės“ – tai dalis tarptautinės programos URBACT, kurios tikslas yra miestų viešąsias erdves paversti bendruomenių susitikimo vietomis, išnaudoti jas bendroms veikloms, keistis idėjomis, skatinti ekologiškumą, prisidėti prie vietos verslų klestėjimo.

„Gyvos gatvės“ – tai renginiai, išsibarstę po visoje Europoje esančius miestus. Šiam tinklui, be Klaipėdos, priklauso Parma (Italija), Antwerpenas (Belgija), Igoumenitsa (Graikija), Radiomas (Lenkija), Santo Tirsas (Portugalija), Oradea (Rumunija), Nova Gorica (Slovėnija), Londonas (Jungtinė Karalystė) ir Debrecenas (Vengrija).

Organizatoriai kviečia visus spalio 15 – 16 dienomis aplankyti Pono Jono skambančią gatvę. Daugiau informacijos rasite renginio aprašyme Facebook.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)